Bezvýznamná žena

Bezvýznamná žena https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500744/bmid_bezvyznamna-zena-kh8-500744.jpg 4 60 6

Milovníky Wildeových her, ve kterých odkrývá pokrytectví tradičních vyšších vrstev anglické společnosti a předkládá divákům a čtenářům postavy, které se vzájemně častují neodolatelně vtipnými glosami a dvojsmyslnými narážkami, potěší i tato jeho komedie. Na jednom z večírků vybrané společnosti společensky úspěšný, veskrze cynický, životem protřelý a zkušený lord Illingsworth obdrží dopis, který podle jeho slov napsala „bezvýznamná žena“. Tak začíná hra, která odhaluje leccos, co se skrývá za společenskými úsměvy. Zvítězí mravnost nad pokrytectvím? V překladu J. Z. Nováka vychází jako 172. svazek edice D.... celý text

Literatura světová Divadelní hry Umění
Vydáno: , Artur
Originální název:

A Woman of No Importance , 1893


více info...

Přidat komentář

RemiBlack
01.08.2023 4 z 5

2023/13
Nevím proč (teda vím, ale to je na dlouho...), nicméně tentokrát mi ten humor úplně nesedl. Každopádně Oscar Wilde umí, a jeho hry o anglické společnosti jsou moje oblíbené.

moonell
24.05.2023 4 z 5

Podezřele feministické na svou dobu, zvlášť pokud vezmeme v potaz to, že hru napsal muž (byť tím mužem je Wilde). Je to možná příliš melodramatické v nějaké momenty, ale to snadno odpouštím vzhledem k době publikace.


viweb
30.12.2022 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Moc pěkně namluveno našimi skvělými herci. Malinko rušivý moment je množství postav a chvíli mi trvalo zorientovat se. Doporučuji poslechnout.

Finskej
10.04.2021 5 z 5

Jeden z dokonalých skvostů Oscara Wilda kritizující soudobé společenské poměry a lidskou malost. Blbé je, že to platí naprosto stejně i dneska, až do posledního puntíku – na druhou stranu, právě proto má cenu se s tou hrou (i dalšími téhož autora) seznámit. Je to klasika, která má i jinou hodnotu než jen to, že po vás „ve škole chtěj, abyste to věděli.“ Oscar Wilde byl génius a jeho hry jsou nanejvýš vtipné, sarkastické, ironické, břitké a s pointou občas ostrou tak, že by se s ní snad dalo i krájet. Doporučit lze vynikající rozhlasové ztvárnění s hvězdným hereckým obsazením, jemuž dominují Dana Syslová a Viktor Preiss.

Andi
09.02.2021 2 z 5

Jsem ráda, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. "Bezvýznamné ženě" jsem fandila. Ale jinak to byla nuda na entou. Ideální manžel je podle mě mnohem vtipnější.

palka452
22.12.2019 5 z 5

Vtipné...