Atest - Marast

Atest - Marast https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133547/bmid_atest-marast-133547.jpg 4 13 1

Atest (1978) a Marast (1981), dvě aktovky ze života disidentského spisovatele Ferdinanda Vaňka. Civilně pojatí hrdinové těchto her jsou vtahováni do absurdních situací a postupně jsou nuceni čelit „přirozeným“, leč nepochopitelným situacím, jaké se nabízejí v „reálném socialismu“. V Atestu tak jde například Vaněk registrovat svého psa, ale ani v kynologickém svazu neujde "hněvu dělnické třídy". Paradoxně však na jeho neshody s režimem má doplatit jeho pejsek.... celý text

Přidat komentář

Yabac
30.12.2019 5 z 5

Atest: Hra s prvky absurdního dramatu dobře vystihuje svou dobu: strach, protekci, zahálení v práci. Vtipné je to, že se vlastně vše točí okolo naprosto banální zápletky: atestu na psa. Sám Kohout se do děje umístí coby jedu z postav, o níž se "mluví". Mísí se zde několik jazykových rovin, což vtahuje čtenáře do děje.
Marast: 100% absurdní drama, v němž je hlavní hrdina zatčen. Následně se u něj střídají vyšetřovatelé, kteří se chovají různými způsoby, ale vždy jde o naprosto absurdní chování. Přesně dokumentuje období Charty 77. Rozhodně stojí za přečtení.