1984

1984 https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283/bmid_1984-tOZ-283.png 5 11647 1619

1984 (v anglickém originále vypsáno slovy Nineteen Eighty-Four) je významný antiutopický román anglického spisovatele George Orwella z roku 1949. Popisuje svět, v němž vládne absolutní totalita a podporuje ji permanentní válka. Cokoli proti kolektivnímu myšlení Strany je krutě trestáno, lidská individualita se stává zločinem. Z tohoto díla pochází známý výrok "Velký bratr tě sleduje!"... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

Nineteen Eighty-Four , 1949


více info...

Přidat komentář

Heisenberg
02.04.2017 4 z 5

George Orwell napsal doopravdy hodně zajímavou knihu, ale na 5/5 to nebude... Čtvrtou hvězdičku přiděluji za "strhující finále".

SeverusSnape
30.03.2017 5 z 5

Tato kniha mne absolutně uchvátila,byla čtivá a velmi zajímavá.Donutí Vás smýšlet úplně jinak o životě.Je to úžasné dílo,které jsem přečetla za den.Rozhodně nelituji a myslím si,že by si to měl alspoň jednou za život přečíst každý


Alexander1918
27.03.2017 4 z 5

Tož co k tomu říct... Snad jen to, že Orwell sám byl socialista a vyznění knihy nepasuje ani tak na socialismus, jako na pokročilé stádium kapitalismu. Takže krátce a výstižně (s omluvou za anglicismus)... Sorry jako!

Shajna
25.03.2017 5 z 5

O tomto díle jsem dlouho nevěděla, což nevím, jak je možné, jelikož tuhle knihu četl, nebo by měl přečíst, snad každý. Zprvu jsem měla ke čtení odpor- povinná četba je povinná četba. Chvilku mi i trvalo, než jsem se začetla, ale poslední 1/4 jsem sfoukla jedním dechem. Je psaná spíše jednoduše, obyčejně, ale zápletka, respektive pointa, je dechberoucí. Donutí vás opravdu přemýšlet.

Textařka
23.03.2017 5 z 5

Kniha není románem v pravém slova smyslu, ale spíš filosofickým pojednáním, a podle toho přiřazuji i počet hvězdiček, protože z tohoto hlediska knize nejde nic vytknout. Pokud bych knihu soudila jako román, tak mi v poslední třetině chyběl jistý druh spojení hlavní postava-čtenář. Celý Orwellův předpoklad stojí na schopnosti "číst" myšlenky, ale Winstonovy vnitřní pochody se zpravidla točily jiným směrem a čistě subjektivně jsem se s ním nedokázala ztotožnit, což mě jako čtenáře mrzelo. Nerada bych však tímto osobním dojmem ubírala knize její hodnotu. Jako celek je to vážně povedené dílo, které systematicky předkládá myšlenky o principech fungování diktatury, které každý podvědomě známe. Své dojmy bych shrnula citátem z tohoto díla: "Nejlepší knihy jsou takové, které člověku říkají, co už sám ví." (str. 176, rok vydání 2009, Levné knihy)

PeťkaW.
21.03.2017 4 z 5

1984 je bezesporu úžasným dílem, které v sobě skrývá obrovskou pravdu, životní moudrost a myšlenkovou vyspělost autora. Je úžasné, jak dokonale Orwell vykreslil techniky diktátorských režimů (především komunismu), když s ním ještě sám neměl žádné zkušenosti. Nedivím se, že si někteří lidé myslí, že byl schopný cestovat časem a viděl komunistickou budoucnost, protože některé detaily jsou vážně zarážející. Nicméně... kniha se čte dobře, i když některé do děje vložené úřední zápisy a úryvky z knih působí občas trochu nudně a zbytečně odvádí pozornost od hlavního děje. Na druhou stranu je pravda, že bez nich by náš pohled na Oceánii asi nebyl úplný. Přiznám se, že prostřední část mě opravdu nebavila a do čtení jsem se musela často nutit. Závěr ale veškeré záporné pocity odsunul do pozadí a zbyl jen skvělý zážitek.

MichalHoráček
20.03.2017 5 z 5

Tato kniha je tak mrazivě přesvědčivá, že bych se ani nedivil, kdyby za několik let se stala realitou a nějaká mocnost se jí i inspirovala :-( Už teď jsme "sledováni" na každém kroku. Vlády nám spíš jen přikazují a nařizují co, kdy a kde smíme...
Ale celkem by mne zajímalo, jak by to Orwell napsal v dnešní době...

ewi
18.03.2017 5 z 5

pridávam sa k názoru, že by si knihu mal prečítať každý, i keď to teda nie je žiadne odpočinkové čítanie , príbeh je dosť depresívny, temný...a skutočne v mnohom sa dá nájsť analógia so súčasnosťou . Knihu som čítala v novom preklade, ktorý mi prišiel trochu " toporný" ...

Damato
14.03.2017 4 z 5

Při čtení jsem si říkala.... pro Boha, to je tak šíleně flustrující, bezmocné a tak šíleně se nám přibližující, několikrát jsem knihu odložila s tím, že ji nedočtu - ne proto, že je napsaná špatně, to rozhodně ne, je napsaná výborně a čtivě, ale protože jsem se bála, jak děsivě se to všechno podobá dnešnímu světu. Ale nakonec jsem nikdy neodolala a otevřela ji znovu a znovu, až jsem ji dočetla do úplného konce.

karolina1733
13.03.2017 4 z 5

Četla jsem ji několik měsíců, protože se tam asi 90 stran nic nedělo. Začalo mě to bavit až když se Winston seznámil s Julií. Tématem je naprosto geniální a pravdivá. Ono se totiž klidně může stát, že takhle svět jednou bude vypadat...

Fantýna
12.03.2017 5 z 5

Na tuto knihu mám rozporuplný názor. Na jednu stranu si jsem ráda, že autor vytvořil tak upřímné dílo. A na druhou stranu mě až děsí, že toto dílo může kdokoliv kdykoliv zneužít. Když přehlédnu tu negativní stránku, tak se mi dílo líbilo, protože jsem cítila temnou atmosféru, kterou umocňoval pocit, že mě Velký bratr na každém kroku sleduje.

Eremites
11.03.2017 4 z 5

Autor byl geniální vizionář - popsat do takových detailů fungování totalitních režimů (nejen) bývalého východního bloku a ještě k tomu kousek přidat, v době kdy to ještě byla dost vzdálená budoucnost, to je vskutku obdivuhodné.

Nebylo to jednoduché čtení. Bolelo a to hodně. Znovu a znovu se mi povrzuje, že lidé jako společnost jsou prostě nepoučitelní a velmi rádi a rychle zapomínají. Už dříve jsem došla k témuž poznatku, jako autor - a to, že lidé jsou schopni (a leckdy dobrovolně a rádi) vyměnit svobodu za pocit (falešné) jistoty či jak píše autor - za pocit "štěstí". Stejně jako někteří níže komentující mám pocit, že se do této totalitní doby pomalu ale jistě vracíme a ještě si k tomu nadšeně tleskáme. Bohužel.

Jsem ráda, že jsem četla vydání knihy s "doslovem" Milana Šimečky. On to vlastně, přísně vzato, doslov není, spíše velmi podrobné srovnání literárního příběhu se skutečným reálným socialismem u nás a to někým, kdo jej spoustu let zažíval osobně a na vlastní kůži. Jsou to takové dvě knihy v jednom a je to rozhodně přínos - asi největší pro ty, kteří již tuto dobu nezažili (nebo milosrdně zapomněli).

Tlapka
10.03.2017 5 z 5

Farma zvířat pro pokročilé. Sakra dobré čtení. Mrazilo mě v zádech, jak se pravda měnila v lež a lež v pravdu, ačkoli to bylo to stejné. Úžasně zachycená manipulace, ideologicky zdůvodněná každá všední drobnost. Z detailů se pak skládá celý ten kolosální odlidštěný celek.
"Chceš vidět pět prstů nebo mě přesvědčit, že je vidíš?"
"Vidět je."
"Špatně!"
P.S. Každému to asi nesedne, ale kdo si chce připomenout trochu toho elánu a odhodlání žít a riskovat, najděte si píseň pojmenovanou podle hlavního hrdiny od Ready Kirken.

TallulahDragon
10.03.2017 5 z 5

Ačkoliv se kniha zabývá problémem politického uspořádání světa a slepým následováním ideologie, donutila mě pozastavit se spíše nad druhým tématem na jejích stránkách vyzdvihovaným. A sice svobodou lásky. Místo dojmů z Goldsteinových teorií ve mně dílo zanechalo pocit vděčnosti, že mohu svobodně milovat lidi mně blízké.

Mercatino
07.03.2017 5 z 5

Je to ještě větší masakr než jsem očekával, po celou dobu četby mám zvýšený tlak. Vidím v knize plus, že je jako výstraha pro náš svět a jako mínus, že je skvělým návodem jak vymazat lidskost ze světa. Kniha totalitně dokonalá. Určitě se k této knize vracet nebudu, psycho. Příběh je vypálen do mysli ohnivým písmem. Po dočtení knihy jsem se musel zeptat sám sebe. Je možné si vypěstovat tak silnou osobnost, aby jsem vydržel takové šílené věci? Doprdele neměl jsem to číst.... Po dočtení knihy mám tolik otázek, až je mi z toho zle.

doriska
07.03.2017 5 z 5

Kniha, která se dá napasovat na každou dobu... Společnost nikdy nebude svobodná a vždy bude pod něčí vládou, ať už v tom nebo onom. Bohužel lidi nezískávají svobodu jak plynou věky, spíše naopak.

houbaaa
07.03.2017 4 z 5

Kniha, která se pomalu stává realitou, jež s nekritickým nadšením vítame a přijímáme.

Aleen
07.03.2017 5 z 5

Jsem už stará... :-( Když jsem byla na střední byl 1984 zakázaný...Kdyby nebyl, měla bych ho v povinné, nebo doporučené literatuře (na ty 4 roky jsme měli přibližně 250 knih). Takhle jsem se jí "vyhýbala" až doteď. Nemrzí mně to. V mém životě to funguje tak, že potkávám správné lidi a správné knihy ve správný čas. Myslím, že ještě před nedávnem bych se při jejím čtení složila. Jsem přesvědčená, že díky moderním technologiím a postupnému hloupnutí lidstva, je kniha s každým rokem pravdivější. Nechci opakovat, co bylo řečeno, proto jen souhlasím se všemi!

barlow
06.03.2017 5 z 5

Instantní deprese, která se dá naroubovat i na dnešní dobu. Nadčasové dílo

M4P4
05.03.2017 5 z 5

Dnes (2017) už povinné čítanie! Táto kniha vám pomôže vybrať si červenú pilulku. Po prehltnutí červenej pilulky už niet cesty späť.