Zkrocení zlé ženy diskuze

Zkrocení zlé ženy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463890/bmid_zkroceni-zle-zeny-0ia-463890.png 4 1399 170

Zkrocení zlé ženy je jednou z nejznámějších komedií velké alžbětinského dramatika Williama Shakespeara, která se za čtyři sta let své existence dočkala mnohých zpracování jak na divadelních scénách, tak v televizi. Padovský kupec Baptista Minola má dvě dcery, Kateřinu a Blanku. Blanka je hodná a poslušná dívka, zatímco Kateřina kolem sebe chrlí jen oheň a síru, každý se jí raději vyhýbá. Právě proto jejich otec určil, že první se musí jako starší vdát Kateřina, aby mu nezbyla „na ocet“. O Blanku jeví zájem hned několik nápadníků, ale Kateřinu nikdo nechce, dokud se na scéně neobjeví šlechtic Petruccio…... celý text

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

Misericordia
10.01.2024 5 z 5

Komédiu The Taming of the Shrew súčasný divák bez znalosti súvislostí pochopí pravdepodobne nesprávne ako legitimáciu "patriarchátu". V každom prípade, ide o ostrú viacznačnú komédiu (a hru v hre!), ktorá však vďaka hyperbolám a parodizácii zrkadlí prekvapivé poučenia.

nightlybird
28.09.2011

Tohle je velmi hezké (a věcné) doplnění nesmyslného komentáře a vřelé díky za ně. Jen bych je trochu rozšířil s vaším laskavým svolením (pokud nebudete souhlasit, tak to zase smažu) :

"O literatuře je potřeba něco vědět, než ji začneme číst. Jinak potom děláme z " knih (mých, ach, milovaných) jakýsi podřadný blábol.
A měli bychom mluvit jen o knihách, které jsme skutečně četli - jinak je jakákoliv promluva o kterékoliv knize jen - viz výše.


Stammel
20.09.2011

"tyto Shakespearovi knihy jsou psány formou divadla"

Prosím vás, tomu se říká drama a je to zhruba 2500 let starý literární žánr. Mezi divadlem a dramatem je podstatný rozdíl: drama totiž je skutečně uměleckou literaturou. Jen se čte jinak než próza, stejně jako se poezie čte jinak. Oproti tomu divadlo je, když herci křepčí před publikem:-) Jsou to propojené světy, ale není to to samé.

O literatuře je potřeba něco vědět, než ji začneme číst. Jinak potom děláme z dramatu (mého, ach, milovaného žánru) jakýsi podřadný scénář.