Problém tří těles diskuze

Problém tří těles https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379931/bmid_problem-tri-teles-fOW-379931.jpg 4 1708 403

Vzpomínka na Zemi série

< 1. díl >

Přeloženo z anglického vydání The three-body problem (2014). První díl trilogie s rozmachem Duny a stejnou dávkou akce jako Den nezávislosti. V Říši středu zuří Velká kulturní revoluce a Číňané, kteří nechtějí zůstat pozadu za Sověty a Američany, se v rámci tajného vojenského projektu pokoušejí navázat kontakt s mimozemskými civilizacemi. Třicet let poté začnou na Zemi umírat významní vědci a vznikají sekty, které vybízejí k návratu k přírodě. Objeví se nová počítačová hra pro virtuální realitu, zvláštní, čarovná a znepokojivá, která jako by ani nepocházela z tohoto světa. A pomalu se začíná vyjevovat pravda o tajném projektu z éry Kulturní revoluce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Host
Originální název:

三体 (The three-body problem) , 2008


více info...

Diskuze o knize (3)

Racek213
Racek213
22.01.2023

Tak tedy, konečně je tady seriálové zpracování. Našel jsem na youtube čínskou verzi, je opatřena několikajazyčnými titulky vč. anglické verse a znáte to, kdo chce, může zapnout překlad, docela kvalitní. Sami číňané dávají nejvyšší hodnocení, sleduje to prý 160 mil. diváku. schválně, jaká bude asi verse Netflixu?
Seriál se vysílá od ledna, volných je zatím 5 dílů (ostaní zatím za peníze, ale volných bude postupně přibývat.). První serie jich prý má 30.
člověk si musí zvyknout na čínštinu a soustředit se na titulky. A zdá se, že je to tedy absolutně věrné... Jako fanda pana Liou jsem velmi potěšen. Uvidíme která verze bude lepší, že ano. Oni seriály opravdu umí, shlédnul jsem již řadu historických a jsou nejen herecky dobré, ale odpovídají historickým skutečnostem... Jo jo... jsem fakt rád, že to mohu sdělit komunitě.
Dobré pošušňání.

cetriolo
cetriolo
04.05.2020 4 z 5

Nevím zda jsem to přehlédl, nebo to v knize nebylo... Ale k čemu byl ten odpočet? Bylo to jen kvůli vystrašení vědců, nebo doopravdy k něčemu směřoval?


gonga
gonga
02.10.2017 2 z 5

Kniha mě po slibném začátku zklamala, autor sice dokázal poměrně zručně vytvořit velká očekávání, ovšem odhalená zápletka mi přišla víceméně banální. Tajně jsem doufal v něco převratného, anotace knihy slibovaly neobvyklé rozuzlení , které se ovšem nekonalo. Navíc kniha obsahuje poměrně dlouhý úvod do reálií kulturní revoluce, základní informace ovšem průměrně vzdělaný čtenář na západě zná a žádné nové se nedozví. Ještě edit: nejsem si jist, zda skutečně jde o hard sci-fi, spíš jsem nad stránkami této knihy přemýšlel , zda nejde o sci-fi pro děti, její podstatnou část totiž zabírají poměrně polopaticky vysvětlované exkursy do fyziky a dalších věd stejně tak dlouhý úvod zabývající se Čínou za kulturní revoluce. Zato zásadní dějové zvraty se prostě dějí bez vysvětlení. Stejně tak civilizace Tri-solaris, která dle autora prakticky funguje jen na jedné základní strategii přežití, kterou je de- a re-hydratace, což na mě působilo až směšně. Civilizace, které v krátkém čase zvládla cestování vesmírem desetinou c , se vypouští a zase nafukuje jako nějaký anachronický balón, dozvíme se sice , že svět tří sluncí je chaotický , ale nedozvíme se jak je možné, že poslední civilizace se vyvinula do tak vyspělé formy. Když se nad knihou zamyslím, přijde mi, že zápletka je až banální - trisolarané lidi považují za pouhý "hmyz" , a přesto se lidské vědy bojí natolik, že se ji pokoušejí zlikvidovat za pomoci ideologické diverze. EDIT- Po přečtení Temného lesa se tato námitka stala do jisté míry bezpředmětnou. Co ale bylo nejsměšnější, byl plán na obsazení Soudného dne, na počátku knihy byl Wang na začátku výzkumu nového nanomateriálu, nyní jej má několik set metrů a není přece nic jednoduššího než s ním rozřezat starý tanker a vše na palubě. Když se objeví problém s přichycením nanomateriálu na nosné sloupy, kde se vzala, tu se vzala, objeví se z něj vyrobená speciální fólie, kterou se stožáry obmotají. Prostě, když si autor nevěděl rady, šup objevil se speciální materiál a ten vše vyřeší v obecné spokojenosti. Kniha mě i přes rozvláčný úvod docela bavila, ale to jen do chvíle, kdy mi byla vyjevena celá zápletka, která vypadá jako by byla psána pro děti ze základní školy. EDIT- Člověk by asi měl psát recenze až po přečtení celé trilogie, některé výtky, které ke knize mám, jsou později vývojem knihy vyvráceny a zápletka se najednou až tak banálně nejeví. Ovšem skutečně až po přečtení druhého dílu trilogie.