Slovník floskulí 2 diskuze

Slovník floskulí 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103070/slovnik-floskuli-2-103070.jpg 4 10 4

Slovník floskulí série

< 2. díl

Justova první abecedně řazená sbírka úvah nad polistopadovými klišé, nazvaná Slovník floskulí, vyvolala překvapivě silné reakce. Dvě reedice knihy v krátkém čase po rozebraném prvním vydání svědčí o tom, že čtenářů, sledujících úroveň veřejné debaty, je víc, než autor předpokládal. Floskule v jeho pojetí není každý významově opotřebovaný řečový obrat či vazba. Floskule není – řečeno s Karlem Čapkem – ustálené rčení, ale ustálené lhaní. Toto slovo je etymologicky svázáno s latinským „flos“, „floris“. Floskule je zakrývání, zdobení prázdna slovy. Slovník floskulí 2 pokračuje v úvahách nad módními slovními obraty, jimiž se jejich uživatelé snaží přelstít své čtenáře či posluchače.... celý text

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

Stammel
03.01.2012

"Dost lidí totiž V.J. považuje mnohdy za kašpárka"

To, že je něco parodované, neznamená, že je to skrznaskrz blbé. Parodované je totiž všechno. Pan Just patří mezi špičky současné české vzdělanosti a na odborném poli (jehož jsem součástí, takže to mám dle čeho posuzovat) odvádí obrovské množství kvalitní práce. Nejen z toho důvodu zaslouží přes všechny možné výtky úctu.

U každého člověka najdete dost lidí, kteří ho považují za "kašpárka" apod. Otázka je, jestli k tomu mají důvod, nebo to jsou jen blbečci. Takto zjednodušující vidění většinou bývá příznakem druhé varianty.