Muž jménem Ove diskuze

Muž jménem Ove https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191816/bmid_muz-jmenem-ove-Joe-191816.jpg 5 4416 1236

Ovemu je 59 let. Řídí saaba. To, že byl na pozici předsedy družstva vystřídán už před pár lety (což on sám považuje za převrat), mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku. Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí — začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. Příběh, který od začátku promění všechny, kdo se s Ovem dostanou do styku. Román Fredrika Backmana o starém vzteklounovi odvedle komicky ztvárňuje řadu situací, které nám jsou důvěrně známé. Je to kniha, jež dokáže stvořit svůj vlastní svět, ale zároveň nám říká něco důležitého o nás i naší době. Příběh se nese ve stejném duchu jako film Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

En man som heter Ove , 2012


více info...

Diskuze o knize (6)

Přidat komentář

jerisno
24.02.2024 5 z 5

Sleduji, že mnoho čtenářů, či naslouchačů si chce zážitek z knihy doplnit i shlédnutím filmu. Stále se opakuje filmové zpracování s Tomem Hanksem (Muž jménem Otto, USA, 2022), ale je to švédská kniha, švédský autor a švédské reálie, proč tedy neupřednostnit i švédský filmový originál (Muž jménem Ove, 2015) se skvělým Rolfem Lassgårdem v hlavní roli. Stojí to za to (čímž nechci nijak shazovat americký remake, ten je sice také slušný, ale originál je jen jeden a to Made in Sweden).

R.A
12.09.2020 5 z 5

A stejně jako Pišingr taky nechápu, proč člověkovi, kterej ještě před pár týdny chodil do práce, říkají stařík. Možná kvůli tomu, že se cítil být na konci života a půlku knihy trénuje skoky do rakve?


R.A
12.09.2020 5 z 5

Pišingr
nemyslím si, ale Sonjin vliv na Oveho byl zásadní pro to, že se s kocourem dali dohromady. Prostě celý život měl vedle sebe protiváhu, která s ním uměla žít, a s odchodem Sonji mu tahle věc začala chybět, i když si to asi aktivně neuvědomoval.

Pišingr
11.09.2020 4 z 5

Spoiler!
Taky někdo máte pocit, že kocour měl něco společného se Sonjou???

R.A
17.06.2020 5 z 5

Tak mě napadá, že toto je jedna z mála knížek, které se mi z poslední doby dostaly do ruky, kde se autor nebál a taky uměl příběh ukončit. Závěr není ani spletí oslích můstků na posledních patnácti stranách, ani otevřený konec ve stylu "ještě jsem nevymysel, jak to uzavřít, tak to možná někdy natáhnu". Když si představím něco ve smyslu "stojednaletý Ove stále řídí Saaba", tak mi běhá mráz po zádech :)

Makropulos
18.01.2017 5 z 5

Teď jsem shlédla film a je to opravdu skvělé.