Mráz diskuze

Mráz https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258204/bmid_mraz-lC5-258204.png 4 3016 737

Martin Servaz série

< 1. díl >

Vražedné šialenstvo uprostred francúzskych Pyrenejí! Pracovníci elektrárne v Pyrenejach jedného dňa našli mŕtvolu koňa bez hlavy zavesenú na stožiari lanovky, ktorá je v oblasti jedinou prístupovou cestou. Vyšetrovanie zverili Martinovi Servazovi, veliteľovi kriminalistickej jednotky v Toulouse. Skúsený vyšetrovateľ na mŕtvole identifikoval DNA, ktorá patrí jednému z chovancov inštitútu, v ktorom zadržiavajú veľmi nebezpečných duševne chorých vrahov. Ústav je pritom tak zabezpečený, že nie je možné, aby sa niekto z chovancov mohol dostať von. Keď sa nájde prvé mŕtve ľudské telo, Servaz spolu s psychologičkou z ústavu úporne hľadajú kľúč k odhaleniu desivého tajomstva. Vynikajúca kombinácia série skutočne strašidelných zločinov, mrazivej atmosféry a húževnatého policajta robí z tejto knihy napínavé čítanie, počas ktorého budete až do konca hádať, kto je vrah.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , XYZ (SK)
Originální název:

Glacé , 2011


více info...

Diskuze o knize (19)

Přidat komentář

DanaKa81
28.04.2023 4 z 5

Mráz je dobře napsaná detektivka s hlavním vyšetřovatelem Martinem Servazem. Záhada mrtvého koně zavěšeného na lanovce i podivné vraždy se napínavým způsobem vyřeší. Motiv byl docela neobvyklý a Minierova druhá kniha s názvem Kruh začala taky velice slibně. Doporučuji

lioncel
17.05.2020 5 z 5

"Když se Irène Zieglerová objevila na chodníku za oknem, Servazovi se na okamžik zatajil dech. Měla na sobě černou koženou motorkářskou kombinézu, opatřenou na ramenou a kolenou chrániči z šedého kovu, na nohou nazuté vysoké boty a v ruce držela helmu. Amazonka."
Typ stroje, který sedlá Irène, upřesní autor ve druhém dílu - Suzuki GSX 600 - jedná se o sportovní motocykl naprosto nevhodný pro zimní období - pro jízdu na sněhu, na náledí nemluvě...


SteveP1
06.02.2020 2 z 5

čtenář kalache píše: " ...četl jsem o Servazovi,ale v hlavě se objevoval J.Reno…"

P r o b o h a !!! Chudák Jean Reno musel dostat škytavku !

Chesterton
19.05.2018 3 z 5

siena super!! Tak to mělo býti již na počátku :) Neberte! Já vás také osobně neberu. Ono to totiž vůbec nebylo pro vás, ale pro steva. Omlouvám se vám, že reaguji, ale hlavně se dobře bavím:) Krásné jaro všem co to omylem čtou!

siena
19.05.2018 5 z 5

Chesterton, všimla jsem si, že ve vás tato výměna názorů zanechala hlubších stop, že jste ji dokonce vnesla i do jiných svých příspěvků. Dovolím si tedy také poněkud osobně zareagovat...díky, nyní to vaše prohlášení o vypínání, či nepřemýšlení, nebudu opravdu brát nijak osobně a už ani vážně.

siena
17.05.2018 5 z 5

Chesterton, nebojte, dál se budu ráda nechat unášet, spolu s ostatními, ráda si vychutnám nepřemýšlení u žánrů jako je detektivka. Abych potom mohla zapřemýšlet tam, kde k přemýšlení je důvod, kde je to nutností a samozřejmostí...
A nebudu si brát váš komentář osobně, protože to jisté nadřazení, to je jistě způsobené jen neobratností, viďte?:) Protože k němu nevidím důvod.

Chesterton
17.05.2018 3 z 5

sieno, omlouvám se za neobratnost. Nebylo to až tak posuzování. Spíš souznění s SteveP1 a AlesN
( :( má i více jemnovýrazů v sobě než zhnusenost :))) třeba údiv či zamyšlení:)
Váš názor vám neberu a svůj si ponechám.
Bude to v tom co píšete. Čtenáři určité mantinely či řád nepožadují, rádi konzumují bez přemýšlení (stejně jako část společnosti) a proto vznikají takovéto ulítlé tlustospisy :))
Neberte si to osobně a spokojeně se nechte unášet. Mě se v řádu střídmé klasické anglické detektivky žije dobře a evidentně nejsem sama. Právo na posouzení, případně souznění s druhým máme každý.

siena
16.05.2018 5 z 5

Vyměnit názor, proč ne? Ale posuzovat ostatní čtenáře ještě zakončeným :( To mi zkrátka u detektivek přijde drobet zvláštní, až zbytečné, jestli mohu soudit:)
Jsem tedy nesečtělá, nepoznám detektivku na úrovni, přesto si dovolím obhajovat i nadále názor, že i detektivku mohu číst kvůli prostředí, že, zejména severskou, či italskou, i kvůli společenské/politické lince, že mohu mít slabost pro neuvěřitelné vyšetřovatele, že i, pro mne opravdu neuvěřitelné, "lhůty" některých popisovaných forenzních metod, mne nepřimějí srazit hodnocení:) A to už nemluvím o možné "uvěřitelnosti", že ještě např. existuje "život" v okolí Midsameru, a přesto už nám běží x-tá řada...:) Já rozumím, jak jste své příspěvky, Chesterton, myslela, jen si naopak myslím, že mohou být čtenáři, kteří úplnou, doslovnou reálnost ani v tomto žánru nepožadují, v případě opravdu "drsných" námětů, to snad ani nelze předpokládat. Že i případné lapsy v logice mohou, i s jistou dávkou potěšení, přehlédnout, přesto v tom opravdovém reálném světě, ve kterém žijí, se jim to nestává a nedělají to...:)
Vím, mé příspěvky se nevztahují přímo k této knize, že zbytečně plevelím, ale, když už se tu nakouslo to téma "uvěřitelnosti", dovolila jsem si napsat zase svůj náhled.

Chesterton
15.05.2018 3 z 5

Pokud se reálnost = možnost uvěřit vymyká žánru :) proč nevyměnit názor?
U jiné literatury je to zase jiná káva :)

siena
15.05.2018 5 z 5

Chesterton, trochu mne překvapuje podobná výměna názorů zrovna u detektivek. Čekala bych spíše u jiné literatury, tam bych se spíše ptala, co vlastně stačí čtenářům., resp. co by jim stačit nemělo. Reálnost je samozřejmě kritérium pro hodnocení, ale může jím být i místní reálie, společnost, postavy, styl...to všechno se může odrážet v celkovém hodnocení.

Chesterton
15.05.2018 3 z 5

sieno potrefená zdravím:) nehledám moudra (i když jsem za ně občas vděčná a i v této knize jsem sem tam perličku moudrosti našla)
Spíš jde o reálnost v žánru krimi byť románové. Už jsem se na Databázi poučila, že jde o vkus a co někoho tahá za oči druhý dává v pohodě. Myslím, že detektivka, byť nad ní mnohý intelektuál ohrne nos, je nebo může být žánr i na celkem vysoké úrovni. Osobně na ni nedám dopustit. Možná se klasická anglická nedá srovnávat s krimirománem :(
Takže se neomlouvejte, mám ráda výměnu názorů a zde obzvlášť :)

siena
14.05.2018 5 z 5

Chesterton, dovolím si zareagovat ve stylu potrefené husy:) Podobné knihy jsou na vypnutí mozku a nechání se unášet. Alespoň k nim tak přistupuji já, žádná velká moudra v nich opravdu nehledám. Na to jsou, já mám, úplně jiné knihy. A pět hvězdiček u této literatury v mém případě znamená, pět hvězdiček v žánru, neporovnávám "Senecu s Bezhlavým jezdcem"...Omlouvám se, ale tak nějak mi to nedalo...

Chesterton
14.05.2018 3 z 5

SteveP1
Asi s vámi více či méně souhlasím :) je to zvláštní slátaninka, kterou lze odhalit již z prvních kapitol. AlesN to píše pěkně!! Nicméně asi je plno čtenářů, kterým stačí napětí jakési a vypnou mozek a nechají se unášet přebujelou fantazií :( Jinak si ty komentáře ***** neumím vysvětlit :)) Ale Kinga zas moc neumím já (zatím:)
Jinak Třikrát v slepé uličce jsem zatím nepotkala :(

SteveP1
14.05.2018 2 z 5

Ten člověk z MF Dnes co napsal na obálku tohoto veledíla, že by se za ně nemusel stydět ani Stephen King, má buďto nevšední smysl pro humor, nebo měl při psaní 4 promile v krvi....

AlesN
07.03.2018 odpad!

Pokud jste humanitně zaměřený levicový intelektuál, tak se vám bude kniha líbit. Vystupují tam psychologové, literáti, ekonomové, právníci, miliardáři z korporací, soudci a prokurátoři. Vesměs jsou zkažení. Pokud nejsou zkažení, tak se alespoň odlišují v tom, že jsou homosexuální nebo jsou to přistěhovalci. Taky jsou tam odkazy, jak policie řeže demonstranty a útočí na imigranty.

Chesterton
22.12.2017 3 z 5

Jak píše v komentáři Jaruš - předimenzovaná nálož:)) To mi přijde naprosto výstižné!! Na druhou stranu také jsem našla pár vět k zamyšlení a to mám ráda i v detektivkách:)) Četla jsem Mráz a Kruh a je asi lepší to číst postupně, ale nemyslím, že zásadně vadí tuto "toporně napsanou slátaninu":) číst v obráceném pořadí.

SteveP1
04.10.2017 2 z 5

Neuvěřitelná a úplně zbytečně nááátahovaná slátanina. Pro zvídavé a nechápající - podrobnosti naleznete v mém komentáři z 12.dubna.

vavajos
20.12.2016

zdá se že navazují,každopádně konec dílu Mráz ma spoustu nevyresenych ale ...a take jednoho unikajícího padoucha

Vlak7
01.12.2016 3 z 5

Navazuji na sebe v necem knihy nebo lze je cist ruzne na přeskáčku?