Ílion diskuze

Ílion https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44796/bmid_ilion-bwc-44796.jpg 5 198 34

Ílion série

1. díl >

„O hněvu Achillea, syna Péleova, zabijáka soucit neznajícího, osudem k smrti předurčeného, nám zpívej, ó Múzo." Tak začíná nejslavnější Homérův epos a jsou to i první slova románu Dana Simmonse. Ale to je jen úvod, jen vstup do knihy, která nám představí bohy a hrdiny starověkého Řecka, Achájce i Trójany, ve zcela novém světle. Průvodcem nám je profesor Thomas Hockenberry, který celý život studoval a přednášel Ilias a Odysseu… a teď je dennodenně z vůle Múzy Meleté přítomen obléhání Tróje. Snídá s prostými vojáky obou znepřátelených stran a pokouší se – s větším či menším úspěchem – zasáhnout do dění. Současně probíhá děj na Zemi, která je po mnoha a mnoha katastrofách obydlena pouze zbytkem lidstva, které je negramotné. Všichni cestují faxem – ale jen tam, kam je to dovoleno – a jsou obsluhování podivnými tvory – voynixy. A nakonec jsou tu moravci – obyvatelé jupiterovských měsíců – a jejich expedice, která má zjistit, proč se v posledních letech tak zvýšila kvantová aktivita na Marsu… Dan Simmons opět namíchal neuvěřitelný koktejl z věci na první pohled nespojitelných. A tato směs je nesmírně čtivá a zajímavá. Dan Simmons napsal jednu z nejlepších space oper posledních let.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Ilium , 2003


více info...

Diskuze o knize (5)

Přidat komentář

pistalka
24.07.2012 4 z 5

Budiž mi omluvou, že jsem to četl před více jak rokem a půl. I tak bych si ale měl četbu zopakovat...

nightlybird
24.07.2012

Metale - kdyby ses podíval na duševní produkci uživatele mutace, nemusel by ses namáhat počítáním výskytu slova SINGULARITA. Letmým přehledem bys dospěl k názoru, že jde o uživatele, který nepochybně zmutoval ve známou postavu severských bájí, jev to nikterak neobvyklý u jedinců s nízkou úrovní sebevědomí, ne-li dokonce zamindrákovaných.
Pistálko - čti pořádně, nehltej a nemlaskej.


pistalka
23.07.2012 4 z 5

Se přiznám, že jsem si vůbec nevšiml, že by Ílion takové slovo obsahoval :D Ach, ta nepozornost..

Minas
23.07.2012 5 z 5

Ach, Metale, děkuji.. a já si pořád říkal, proč jsem tohle maskující slovo tak snadno přehlédl :D

Zlord Antiježíš
23.07.2012 4 z 5

Někdy jsou komentáře zkrátka zaujaté, to je logické, co člověk to názor, vkus a jiné vidění světa. Přesto mě občas místní komentáře dokážou překvapit. Argumenty jako "autorova neschopnost příběh jakkoliv rozumě rozuzlit, kterou maskuje častým opakováním slova "SINGULARITA"" můžou sice pro člověka, který knihu četl, být úsměvné, na druhou stranu ale, pro potenciálního čtenáře který se teprve rozhoduje zda číst nebo nečíst může mít i toto vliv.
Jen pro zajímavost tedy uvádím tento "argument" na pravou míru: Kniha má přes 180 000 slov. Z těchto je slovo SINGULARITA v jakémkoli jeho tvaru použito přesně 5x. Opravdu natolik časté použití že je zjevné že tím autor něco maskuje.

* tento příspěvek vznikl jako reakce na komentář uživatele "mutace" z 2.5.11