Foucaultovo kyvadlo diskuze

Foucaultovo kyvadlo https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233804/bmid_foucaultovo-kyvadlo-F57-233804.jpg 4 699 99

Foucaultovo kyvadlo, obvykle vnímané jako symbol rozumového poznání, se v Ecově románu stává hrůzným nástrojem, který nelítostně ukončí to, co mělo být pouhým žertem. Obsáhlý román, jehož deset oddílů nese názvy kabalistických sefir, je napínavým příběhem odhalování rozsáhlého spiknutí, osnovaného po dvě tisíciletí nejrůznějšími tajnými společnostmi. Údajný „Plán“, vzniklý z rozmaru hrstky přátel, začne žít vlastním životem a své tvůrce vhání do dramatických situací od Itálie až po Brazílii. Vedle strhujícího příběhu nabízí kniha zasvěcený pohled na různé esoterické proudy v evropském myšlení.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Il pendolo di Foucault , 1988


více info...

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

Eldar80
16.02.2015 3 z 5

Tak tohle nedávám. Zatím jsem na straně 360 a teprve až nyní to začlo být zábavné. Aspoň. Prvních 150 stran se jakš takš dalo, ale po seznámení s hrdiny těch 100 stran potom je docela nuda. Uvidím co bude dál. Doufám, že bude nějaká dobrá pointa, protože jinak ta kniha nedává moc smysl. A to jsem s kabalou, magií a okultismem obecně obeznámený, aby mě někdo nenařkl, že čtu něco čemu nerozumím. Dokonce jsem před čtením knihy záměrně četl něco o Stromu života... když už autor kapitoly napsal podle sefir. Ikdyž tedy trošku to tam je vidět, ale žádná sláva. Zatím sou to jednoznačně pouze 3 hvězdy. Enderův komentář jsem četl a to jsem taky očekával, ale skutečnost je pro mě osobně zklamáním.

Edit 10.3.2015: Kdyby měla kniha o 100 stran méně, jsou to čtyři hvězdy a pokud o dalších 100, tak je to jasných 5 hvězd. Nápad sice perfektní, ale provedení slabé, příliš nezáživné a děj poněkud plochý.

Joges
24.10.2011

Kdo se chystá číst knihy Umberta Eca, měl by si nejprve přečíst Enderův komentář !