Fialový poustevník diskuze

Fialový poustevník https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21139/bmid_fialovy-poustevnik-mHt-21139.jpg 5 148 24

Společné vydání povídkových knih Smrt krásných srnců (1971) a Jak jsem potkal ryby (1974). Oba cykly spojuje humorně kritický obdiv syna ke svému vzácnému, ale složitému tatínkovi, láska k rybám, vodě a přírodě vůbec, vzpomínky na šťastné dětství před válkou a pozdější hořký okupační úděl smíšené židovské rodiny. Společné je i literární pojetí, kde základem mistrného vyprávění v první osobě jsou reálné vzpomínky, působivé nikoli uměleckou stylizací, ale vnímavou, velmi poetickou evokací zážitků vlastních i rodinných. Ctíme autorovu moudrost, lidskost, jemně nostalgický humor, tedy to, co v povídkách poutá i dojímá. Jazyk prózy je živý, hovorový. Zkušený reportér neměl obavy z nespisovného výrazu či tvaru tam, kde jazyková norma „šustila papírem“. Doslov a medailón napsal Bohumil Svozil.... celý text

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

nightlybird
23.06.2012 5 z 5

ronyjihlava - " ale kniha nestojí za nic. Je z ní jasně patrné, že autor je sportovní redaktor a tato tematika se promítá skoro do všech povídek. Jenomže ne každého sportovní tematika zajímá ....."! Když už chceš knihu okomentovat, přečti si alespoň obsah a nebudeš říkat nesmysly - O.P. napsal řadu povídek se sportovní tématikou, ve Fialovém poustevníkovi bys je ale opravdu těžko hledal. A nerozhazuj lehkovážně "odpady" - jestli se ti kniha nelíbí, zamysli se, kde je chyba - jestli v knize, nebo třeba v tobě. A nebo si čti knihy typu Příběhu opravdového člověka, kterou jsi naopak tak vysoce hodnotil.

nightlybird
21.09.2011 5 z 5

1alena1 - nepochybně se mýlíš. Fialový poustevník, 1.vydání, vyšlo skutečně v roce 1977. Co tě mohlo zmýlit, je skutečnost, že tohle vydání, pojmenované podle Pavlem připravované novely, obsahuje povídky, které vyšly ve sbírkách Smrt krásných srnců (1971) a Jak jsem potkal ryby (posmrtně 1974) - takže jsi nepochybně četla některou z nich.
Weil - kdyby ses namáhal tu knihu přečíst, zjistil bys, že žádného Fialového poustevníka neobsahuje - byl použit jen název.


WEIL
12.08.2011

Fialový poustevník nevyšel v knize "Smrt krásných srnců", ani v "Jak jsem potkal ryby", taklže byl přiložený k tomuhle vydání.