Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků diskuze

Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12114/bmid_ctyri-dohody-duG-12114.jpg 4 2865 478

Praktický průvodce osobní svobodou. Ve Čtyřech dohodách odhaluje don Miguel Ruiz zdroj omezujících názorů, které nás připravují o radost a vedou k zbytečnému utrpení. Čtyři dohody, založené na staré toltécké moudrosti, nabízejí silný kód chování, který dokáže rychle proměnit náš život v nový prožitek svobody, opravdového štěstí a lásky.... celý text

Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus
Vydáno: , Pragma
Originální název:

The Four Agreements: A Practical Guide to Personal Freedom (A Toltec Wisdom Book) , 1997


více info...

Diskuze o knize (5)

Přidat komentář

Jirka77
05.11.2021 odpad!

Počátek moudrosti je bázeň před Hospodinem; je to velmi rozumné od všech, kdo tak činí. (Ž 111: 10)
Tak praví Boží slovo.

Pak je tu lidská "moudrost", která ve skutečnosti otročí Božímu nepříteli satanovi a odvádí padlé lidstvo od jediného zdroje života a vykoupení, Ježíše Krista. Tato kniha je jedna z nekonečného množství těch "moudrostí", které staví na vlastní cestě,bez Boha Stvořitele a našeho Vykupitele Ježíše Krista. Ale jelikož náš milující Bůh nikoho neznásilňuje a dal svobodnou vůli, rozhoduje se každý o tom, zda najde pokoj,usmíření a věčný život s Bohem v Kristu, nebo zůstane ve vzpouře proti Stvořiteli a bude sdílet osud Božího protivníka satana. Ďábel je mistr v klamu a odvádění pozornosti od Pravdy. Jemu samotnému nezbývá mnoho času a tak usilovně pracuje na tom, aby v tom nebyl sám. Doba milosti brzy skončí a Druhý příchod Krista ukončí vládu zla a satana na Zemi.

Aj, béře se s oblaky, a uzříť jej všeliké oko, i ti, kteříž ho bodli; a budou plakati pro něj všecka pokolení země, jistě, Amen. (Zj 1: 7)

Nebo tak Bůh miloval svět, že Syna svého jednorozeného dal, aby každý, kdož věří v něho, nezahynul, ale měl život věčný. Neboť jest neposlal Bůh Syna svého na svět, aby odsoudil svět, ale aby spasen byl svět skrze něho. Kdož věří v něho, nebude odsouzen, ale kdož nevěří, jižť jest odsouzen; nebo neuvěřil ve jméno jednorozeného Syna Božího. Toto pak jest ten soud, že Světlo přišlo na svět, ale milovali lidé více tmu nežli Světlo; nebo skutkové jejich byli zlí. Každý zajisté, kdož zle činí, nenávidí světla, a nejde k světlu, aby nebyli trestáni skutkové jeho. Ale kdož činí pravdu, jde k světlu, aby zjeveni byli skutkové jeho, že v Bohu učiněni jsou. (Jn 3: 16-21)

I stal se boj na nebi: Michal (Kristus) a andělé jeho bojovali s drakem, a drak bojoval i andělé jeho. Ale nic neobdrželi, aniž jest nalezeno více místo jejich na nebi. I svržen jest drak ten veliký, had starý, jenž slove ďábel a satanáš, kterýž svodí všecken okršlek světa; svržen jest, pravím, na zem, i andělé jeho (démoni) s ním svrženi jsou. A uslyšel jsem hlas veliký, řkoucí na nebi: Nyní stalo se spasení, a moc, i království Boha našeho, a moc Krista jeho; nebo svržen jest žalobník bratří našich, kterýž žaloval na ně před obličejem Boha našeho dnem i nocí. Ale oni zvítězili nad ním skrze krev Beránka (Kristus zde nazván Beránek,neboť židovský obětní systém byl jako předobraz, který se naplnil obětováním Ježíše Krista na kříži na Golgatě), a skrze slovo svědectví svého, a nemilovali duší svých až do smrti. Protož veselte se nebesa, a kteříž přebýváte v nich. Běda těm, jenž přebývají na zemi a na moři; nebo ďábel sstoupil k vám, maje hněv veliký, věda, že krátký čas má. (Zj 12: 7-12)

Boží výzva:
Ej, všickni žízniví, poďte k vodám, i vy,kteříž nemáte žádných peněz. Poďte, kupujte a jezte, poďte, pravím, kupujte bez peněz a bez záplaty víno a mléko. Proč vynakládáte peníze ne za chléb, a práci svou za to, což nenasycuje? Poslechněte mne raději, a jezte to, což jest dobrého, a nechť se kochá v tuku duše vaše. Nakloňte ucha svého, a poďte ke mně, poslechněte, a budeť živa duše vaše; učiním zajisté s vámi smlouvu věčnou, milosrdenství Davidova přepevná. Aj, za svědka národům dal jsem jej (Krista), za vůdce a učitele národům. Aj, národu, k němužs se neznal, povoláš, a národové, kteříž tě neznali (pohané), k tobě se sběhnou, pro Hospodina Boha tvého, a Svatého Izraelského, nebo tě oslaví. Hledejte Hospodina, pokudž může nalezen býti; vzývejte ho, pokudž blízko jest. (Brzy skončí doba milosti a bude soud) Opusť bezbožný cestu svou, a člověk nepravý myšlení svá, a nechť se navrátí k Hospodinu, i slitujeť se nad ním, a k Bohu našemu, nebť jest hojný k odpuštění. Nejsouť zajisté myšlení má jako myšlení vaše, ani cesty vaše jako cesty mé, praví Hospodin. Ale jakož vyšší jsou nebesa než země, tak převyšují cesty mé cesty vaše, a myšlení má myšlení vaše. Nebo jakož prší déšť neb sníh s nebe, a zase se tam nenavracuje, ale napájí zemi, a činí ji plodistvou a úrodnou, tak že vydává símě rozsívajícímu, a chléb jedoucímu,Tak bude slovo mé, kteréž vyjde z úst mých. Nenavrátí se ke mně prázdné, ale učiní to, což mi se líbí, a prospěšně to vykoná, k čemuž je posílám. A protož s veselím vyjdete, a v pokoji sprovozeni budete. Hory i pahrbkové zvučně naproti vám prozpěvovati budou, a všecko dříví polní rukama plésati bude. Místo chrastiny vzejde jedlé, a místo hloží vyroste myrtus, a bude to Hospodinu k slávě, na znamení věčné, kteréž nebude vyhlazeno. (Iz 55: 1-13)
Věřte Bohu a Jeho Slovu.

Antis
28.07.2016

Pravda, Thovt je pecka. Mám u něj docela dlouhou diskuzi s jednou fanynkou tohoto žánru =) Ach jo, rád bych se dožil toho, že ezoterika zmizí v propedlišti dějin lidské hlouposti a s ní slova a věty, co nic neznamenají, jako třeba duše, spiritualita nebo třeba nadpřirozeno. Kdo by se hádal, nechť mi laskavě sdělí definice těchto termínů, NA KTERÝCH SE SHODNOU VŠICHNI VYZNAVAČI. Pak se budeme bavit.


klidajs
29.10.2015 2 z 5

nightly: Těm co to chceš vysvětlit to bud to ví, že jde o oblbovačku, nebo neví a ty nepřesvědčíš, todle je new age na 100x a jeden způsob: Tolle, Ruiz, Chopra a spousta jiných vychytrálků - vrcholem je THOVT od jedné německé blondýnky :) a takovejch co to sežerou s navyjákem je stále dost. nejhoší je, že jsou to schopní vykradači a říkají si ehm učitelé.

nightlybird
13.03.2015

RobertRoberts - zřejmě jsi se chtěl projevit jako někdo, kdo se nenechá jen tak opít rohlíkem. Dopadlo to ovšem trochu jinak. Oni totiž Toltékové navzdory tvým názorům existovali. Bezesporu měli - jako ostatně každá kultura, celou řadu mýtů, představ o světě a různých rituálů. Zcela jinou otázkou je, do jaké míry to odpovídá tomu, jak a co vlastně ve svých knihách popisují pánové Castaneda, Ruiz nebo Diaz - případně jejich nějací další epigoni.
Takže až budeš mít chvíli čas a náladu, tak se koukni na http://en.wikipedia.org/wiki/Toltec a uprav si znalosti dějin Mesoameriky, případně si přečti nějakou normální knihu o tom území a době a nečti knihy, které nejsou evidentně určeny pro tebe.
Mezi námi, já tohle taky nečtu, pokud ale někomu tahle duševní masáž dělá dobře....

Samantha_Carter
12.03.2015

RobertRoberts: Jak víš, že Toltékové nikdy neexistovali?

Štítky knihy

Indiáni Mexiko rozvoj osobnosti, osobní rozvoj životní styl Toltékové

Autorovy další knížky

Don Miguel Ruiz (p)
mexická, 1952
2001  78%Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků
2010  81%Pátá dohoda
2003  85%Láska, vztahy a přátelství
2004  80%Hlas poznání
2002  82%Čtyři dohody – Pracovní kniha

Kniha Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků je v

Právě čtených107x
Přečtených4 950x
Čtenářské výzvě558x
Doporučených306x
Knihotéce1 089x
Chystám se číst768x
Chci si koupit207x
dalších seznamech21x