Anežka diskuze

Anežka https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252630/mid_anezka-252630.jpg 4 1537 406

Rodiče si nevybíráme. Děti občas ano. Románový debut Viktorie Hanišové poodhaluje tragické důsledky jednoho špatného výběru. Sebevědomá, vzdělaná a světem protřelá Julie nemůže mít děti, bez partnera nemá nárok na zařazení do adopčního programu a pověstné biologické hodiny tikají. Vysněná Anežka, blonďatá panenka s cůpky, se pozvolna mění v nesplněný sen, ale zoufalá Julie chce mít dítě za každou cenu. Obchází úřady i zákon a bere si do péče Agnes, nechtěné romské dítě. Julie ovšem chtěla jen miminko, Anežku, ne klubko vlastních předsudků, ne ztělesněný neuralgický bod české společnosti, to si nevybrala. Začne lhát. Nejdřív ostatním, později i sobě. A Agnes vyrůstá v neustálém zápasu s cizími představami o sobě samé.... celý text

Diskuze o knize (4)

Přidat komentář

Nočnípták
31.07.2020 2 z 5

Také si tady ještě někdo myslí, jako Lenka0007, že kdyby kočka domácí adoptovala mládě kočky domácí a ne pumy, že by to dopadlo jinak? Já si to nemyslím. Čtenářka gladya - příspěvek hned pode mnou - to vystihla přesně. Kdyby to šlo dala bych jí těch palců víc.
Ne každá matka dokáže být maminkou!

gladya
11.05.2019 4 z 5

Takové příběhy jsou silné, zvlášť když se dotýkají něčeho, s čím má člověk osobní zkušenost. Při čtení téhle knížky mě napadly tři věci.
1. Mít dítě je vždy závažné rozhodnutí a každý by si měl ujasnit, zda dítě opravdu chce, dítě je závazek, ne hračka nebo doplněk či způsob naplnění osobních ambicí rodiče. Rodičovství je rizikový podnik. Je jedno, jestli potomek biologický nebo ne.
2. Adoptovat dítě je „vyšší level“ v tom smyslu, že rizika jsou ještě o něco větší, nejde zdaleka jen o geny, ale i o možnou deprivaci.
3. Adoptovat v něčem „jiné“ dítě už opravdu není pro každého, u jiného etnika nejde ani tak o volání krve ale spíš o to, že jakákoli jinakost může být problém.

Podle mě by Julie prošla s bídou bodem 1. Ten, kdo považuje za osobní prohru a ostudu, když jeho dítě nestuduje na prestižních školách by děti snad raději mít vůbec neměl.

A lhát dítěti o původu se v takových případech opravdu vysoce nevyplácí.


bubka
06.06.2017

myslím, že propast se může klidně rozevřít i mezi pokrevními rodiči a jejich dítětem a i když je kniha čtivá, už mi docela vadí ty stále stejné omílačky o potížích s adoptovanými dětmi takovými nebo makovými (i stálé příběhy o utrpění muslimských žen)

Touha mít dítě není žádná móda, je to pud silnější než jiný, u žen silnější než u mužů a pro sílu tohoto pudu byly už spáchány i vraždy. Z tohoto pudu,podle mne, teprve později vyroste laskavá mateřská láska.

Takže posmívat se touze ženy po dítěti, nebo ji jakkoliv vykládat jinak než jako silný nepřekonatelný pud, i když Julie pro sebe a pro dceru to neuchopila za správný konec,je špatně. a na netu je i dost příkladů povedené adopce romských nebo jinoetnických dětí i dětí větších.

tester
08.02.2016

Adoptované dítě jako hračka pro ukojení svého mateřského pudu. A adopce tohoto typu dítěte je hračka dokud dítě nedospěje. Pak vás strhne do exekutorské propasti. Tam se autorka nedopracovala. To bude asi v dalším dílu. Mohl bych ji inspirovat, ale nemám na ni kontakt.