Sebastian Fitzek

německá, 1971

Diskuze (6)

Přidat příspěvek

Lenka.Vílka
07.10.2023

Od 26.10 bude na Prime Video adpatace knihy Terapie :)

Beky
13.01.2023

Smekám před panem autorem, že dokáže vždycky všechno neuvěřitelně zamotat a proplést a člověk si musí celou dobu během čtení lámat hlavu, jak je to možné a kdo za tím stojí.
Kladné postavy se prolínají se záporáky.
Jakýkoli náznak pro odtajnění pachatele bývá mylný a ve finále je více než šokující.
Postavy jsou neskutečně autentické.
Každý příběh je strhující a dynamický, že jinak než na jeden zátah se jeho knihy číst nedají.
Pan spisovatel má jedinečný dar a jsem opravdu ráda, že se s námi o něj dělí v podobě svých úžasných psycho thrillerů plných napětí, gradace a čtivosti.


Dela111
05.01.2021

Sebastian Fitzek patří mezi TOP autory thrillerů a protože se rád hrabe v těch nejzvrácenějších zákoutích lidské psychiky, tak v žánru psychothrillerů je král.
Jeho příběhy jsou promyšlené, strhující, plné zvratů a napínavé tak, že se chvějí i stránky ;-). Postavy má vždy perfektně vykreslené a přesto dlouho není jasné, kdo je kladný hrdina, kdo zločinec a zda hlavní hrdina není psychicky nemocný nebo rovnou pořádný psychopat. Rozuzlení jsou naprosto nepředvídatelná.
U zápletek v jeho knihách si tedy můžete být jistí tím, že si nemůžete být jistí ničím ;-).

Siraelxy
18.03.2017

Tohoto chlapíka jsem objevila díky knize Izolovaný. Což je výborný thriller. Těším se až se pustím do jeho další tvorby.

fis.rena
11.11.2016

Knihy pana Fitzeka mě přilákaly díky Sběrateli očí,který je mimochodem opravdu originální. Líbí se mi, že v knize promlouvá ke čtenáři buď v úvodu nebo závěru knihy, navnadí ke čtení a je to celé takové osobnější.

Mirka21
20.10.2013

Ačkoli knihy Sebastiana Fitzeka bývají většinou zařazovány mezi thrillery či psychothrillery, mají všechny znaky výborné detektivky.
Autor rozhodně nezapře, že se učil dokonce u věhlasné královny tohoto žánru Agathy Christie. Nevěříte?
Podle jejího vzoru rád volí odlehlé či uzavřené prostory (psychiatrická klinika ve sněhové bouři, rozhlasové studio vyklizené kvůli psychopatovi).
S oblibou využívá nejnovější objevy z oblasti lékařství: zatímco u Agathy Christie to byly znalosti účinků léků a jedů (což je mnohdy totéž – rozdíl je v dávkování), Sebastian Fitzek čtenáři představuje atraktivní prostředí psychologie a psychiatrie, kde rovněž jeden a tentýž postup může být stejně tak lékem jako vražednou zbraní.
Tam, kde ona použila dětské říkanky (Deset malých černoušků, Kapsa plná žita), uplatnil hádanky (Zaklínač duší) či heslo rozhlasové soutěže (Šílená hra).
U obou autorů má čtenář problém uhodnout totožnost pachatele, postupně podezírá většinu zúčastněných a rozuzlení je pro něj vždy překvapivé. Což, jak uznáte, nebývá právě u thrillerů obvyklé.
Když se spojí tyto promyšlené rekvizity a postupy se strhujícím tempem thrilleru, účinek je zaručen: čtenář má pocit řidiče sportovního auta, který vyrazil závratným tempem na dálnici: jízda je úžasná – až do chvíle, kdy se rozhodne dát levý blinkr, aby předjel, a namísto toho se spustí stěrače. Když to zkusí znovu, zapne se CD přehrávač. Při třetím pokusu auto zrychlí. Řidič se jen řítí po dálnici šíleným tempem a nemá tušení, co ho čeká v nejbližším momentě – až do překvapivého cíle.