Robert Poch

Suscitator · pseudonym

česká, 1966

Diskuze (81)

Přidat příspěvek

magpetronius
02.06.2023

Proč zmizel můj komentář, kde jsem odkazoval na zajímavý článek Suscitatora alias p. Poch? V tom článku p. Poch?

PanPredseda
31.05.2023

Proč sem ten odkaz nedat znovu?
https://medium.seznam.cz/clanek/suscitator-plagiatorstvi-je-tvurci-sebevrazda-9534
Suscitator je pseudonym používaný Robertem Pochem.


Naias
30.05.2023

Aha, príspevok magpetroniusa i s odkazom zmizol. Keby to dakoho zaujímalo, článok sa volá Plagiátorství je tvůrčí sebevražda a je na SeznamMédium.

Naias
30.05.2023

Čo na to povedať, než no těprsk. Je pravdepodobné, že autorom článku je Robert Poch, ale čo už len ten môže vedieť, aké to je byť úspešným spisovateľom? Ale o plagiátorstve dačo vie, to zas hej. Mimochodom, napísaný je ten článok strašne. Jeho autor nie je ani omylom vypísaný spisovateľ a znalec rodného jazyka. Dosť ma udivuje, že po toľkých knihách ešte stále nie je schopný zosmoliť príčetný text. Zrejme to malo byť poetické, ale je to len patetické a v podstate bezobsažné. Vecnosť nikde, zato jasne cítiť obhajobu plagiátorstva, ktorého sa dopustil začínajúci spisovateľ. Lenže prerozprávať poviedku vlastnými slovami je v pohode, ak to po vás chcú v škole. Ak ju človek hodí na papier a vydáva za svoje dielo, to sa nedá obhájiť ani nízkym vekom ani neskúsenosťou. Ja nič, ja muzikant je v tomto prípade nepoužiteľné.

PanPredseda
19.12.2022

Do knihy "Proč nejsem muslimem" jsem nahlédl v knihkupectví a zařadil jsem ji do "šuplíčku" "Knihy, které si nechci koupit".

Naias
19.12.2022

Štylizovať znamená napísať vetu tak, aby človeku, ktorý ju číta, neklala oči. Ale ak to niekto nedokáže, je fajn nápad prejsť z prózy na lyriku. Jednak sa pritom kopa nezmyslov stratí, jednak autor môže tvrdiť, že používa básnický jazyk (utrpěné oči), ktorý sa líši od bežného, takže nech si slovník tvrdí, že dané slovo má iný význam, poézia sa obmedzovať nenechá!
Mimochodom, magpetronius, aké knihy ste napísali vy? Nám upierate právo posudzovať, ale sám si ho osobujete. Na základe čoho? Neviem, prečo si toľko ľudí predstavuje, že chváliť smie každý bez skúseností a kvalifikácie, ale haniť smie len ten, kto na to má bumážku. Oboje – chváliť i haniť – znamená posudzovať kvalitu. Ak má čitateľ právo na jedno, má právo aj na druhé.

magpetronius
18.12.2022

Čo je to také to štylizovať? Vložím sem citaci z knihy Proč nejsem muslimem (s. 235).
Bezsrdcé ženy, s příliš utrpěnýma očima, studánky vysušené, krajiny vyprahlé, oči zahalených žen, v solném prachu rozbitých snů.
Zahalené ženy, s napětím sil, pachtíte se ve dne v noci. Ó oslepené, citu odťaté, vy zemřelé duše lidské, nešťastné stíny po studených zdech za noci se ploužíte vstříc prázdnému žití v okovech pustého osamění – trn v sobě!
V jakých to strašlivých tmách, jakých hlubinách nebezpečenství uplývá váš kratičký věk!
Ó vy nešťastnice!
Jinak znám houbu, co se jmenuje /Šupinovka kostrbatá/ je to chutná houba a výborná v octě. Tak p. Poch má velice krásný a umělecký styl. Rád styl p. Pocha porovnám se stylem lidí co tady furt p. Pocha shazují. Rád si jejich knihy přečtu.

Naias
17.12.2022

Magpetronius, "Za psaním p. Pocha si stojím"? Stojíte snáď za svojím názorom na jeho tvorbu, nie za jeho tvorbou. Čo som si tak všimla, bremeno odlišnosti Roberta Pocha spočíva predovšetkým v tom, že nevie štylizovať, a ako vidím, ani vy nie. Potom sa nečudujem, že tú kostrbatosť Pochových kníh nevnímate. Mimochodom, argument "ak sa vám to nepáčilo, znamená to, že nie ste schopní pochopiť tú hĺbku" je otrepaný a smiešny.

magpetronius
17.12.2022

Dovoluji si sem dát příspěvek z Facebooku p. Pocha.
Cituji:
"A mám pro tebe a tebe pár dobrých rad. Nekažte si den čtením mých příspěvků nebo knih. Tož tak..."
A znovu opakuji Za psaním p. Pocha si stojím a Naše vojsko udělalo moc dobrou věc, že knihy vydali.

PanPredseda
17.12.2022

Těžká na čtení je i věta: "Za psaním p. Pocha si stojím a Naše vojsko udělalo moc dobrou věc, že knihy vydali."

Naias
17.12.2022

Magpetronius, presne ako píšete, nech si pán Poch nekazí deň čítaním príspevkov neprajníkov a radšej sa venuje niečomu inému. Inak, to bremeno odlišnosti bolo super, zasmiala som sa.

magpetronius
17.12.2022

Dovoluji si sem dát příspěvek z Facebooku p. Pocha.
Cituji:
"A mám pro tebe a tebe pár dobrých rad. Nekažte si den čtením mých příspěvků nebo knih. Tož tak..."
Prostě knihy p. Pocha vybočují z řady a on cituji z knihy Proč nejsem muslimem: "musí nést břemeno odlišnosti."
Tu knihu bych nezařazoval mezi eseje, jak p. Poch skromně tvrdí, ale mezi filosofické knihy. Alláhovy děti jsou taky filosofující povídky a velmi zajímavé a těžké na čtení a pochopení. Za psaním p. Pocha si stojím a Naše vojsko udělalo moc dobrou věc, že knihy vydali.

PanPredseda
12.12.2022

Ad magpetronius:
Zkuste si (v libovolném pořadí) přečíst povídky "Hrůzný Věštec" a "Matně sametový povrch" ze sbírky "Mrtví se přicházejí někdy rozloučit", Lovecraftovu povídku "Hrůzný stařec" a povídku "Lidé od vedle" od Pauline C. Smithové.

magpetronius
22.10.2022

Po přečtení knihy „Proč nejsem muslimem“ a povídkového souboru „Aláhovy děti“ a taky poezie Platinové barvy se musím taky vyjádřit k lidem co se tu furt naváží do p. Pocha. Zkuste se zamyslet nad tím, co jste napsali o p. Pochovi. Knihu Proč nejsem muslimem si určitě přečtěte. Jde o nadprůměrnou esej a dovolím si tvrdit i velký literární počin. Jsem si jistý že p. Poch si tak těžkou knihu nevycucal z prstu. Ano je to náročné čtení a příprava mu zabrala prý desítky let a tomu věřím. Pro českou literaturu rozhodně bude p. Poch dobrým spisovatelem. Kdybyste byli spisovatelem i vy, tak byste byli možná lepší než p. Poch ale zatím jste nic nenapsali že by se dalo srovnávat. To se snad má p. Poch vykašlat na svoje psaní a jít si hledat nový způsob svého uměleckého vyjádření? I když asi psaní není vaše parketa, proč se považujete za lepší? A přečtěte si Alláhovy děti je to moc dobrá kniha a je škoda že není přeložená aspoň do angličtiny. Ta knížka má potenciál spíš oslovit cizince než vás a to samé platí o Proč nejsem muslimem.
Pokud nerozumíte knížkám od p. Pocha, které jsou pro vás asi nejspíše nesmírně těžké, tak se nic neděje, ovšem nekritizujte p. Pocha, neshazujte ho pořád a běžte se raději věnovat něčemu, co vás zajímá, třeba zrovna vy začnete podnikat s něčím novým, pokud je to vaše parketa. Ale chápu, že holt vy to čecháčkovství v sobě nezapřete.

PanPredseda
22.10.2022

Pokud ji chtěl oddělit od ostatních knih, případně nechtěl, aby byla spojována s ním, měl tak činit důsledně od začátku.

magpetronius
22.10.2022

Máte pravdu. No chybami se člověk učí. P. Poch asi chtěl tuhle knihu oddělit od ostatních knih co vydal.

PanPredseda
22.10.2022

Pokud zadáte do Googlu dotaz: robert poch proc nejsem muslimem, měli byste se zhruba na druhé stránce výsledků vyhledávání dostat k excelovské tabulce Česká literatura 2020 na webu mkcr.cz.
V této tabulce, která se týká dotací na českou literaturu v roce 2020 a kterou je možné stáhnout z webu Ministerstva kultury ČR, se dá pod číslem 74 najít žádost o dotaci na vydání knihy Proč nejsem muslimem, kdy je jako autor i vydavatel knihy uveden Robert Poch. (O řádek výše je žádost o dotaci na knihu Ka-zajit. Přitom knihu s podobným názvem, Kazajit, Robert Poch vydal již v roce 2015.)
---
Podobně jako Naias se domnívám, že nejde o lidumilství level 9000, ale o potvrzení mnou dříve odkazovaných zdrojů, z kterých vyplývá, že autorem knihy Proč nejsem muslimem je Robert Poch. Kdo je tedy trouba?

Naias
22.10.2022

Magpetronius, po prvé, mne teda z toho rozhovoru na novinky.cz plynie, že Robert Poch je autorom Proč nejsem muslimem, po druhé, bolo by možné si ten telefonický dotaz vypočuť, aby sa dala posúdiť relevantnosť?, po tretie, prečo spomínate v diskusii pri danej knihe Roberta Pocha, keď s tým nemá nič spoločné? a po štvrté, toto tiež nie je relevantné? https://cz.linkedin.com/in/robertpoch Ak s tou knihou nechce byť spájaný, nemal by sa o nej vykecávať spolu so svojimi knihami. A nevravte mi, že on len tak z dobroty srdca robí reklamu knihe dakoho iného, na rozprávky som už veľká.

magpetronius
21.10.2022

Ano? A jsou ty odkazy relevantní? Telefonickým dotazem do nakladatelství ověřeno, že autorem je Suscitator, umělecký pseudonym, který nemá mít souvislost s p. Pochem. Ověřujte si zdroje pane předsedo. Abyste nebyl za troubu :-)

PanPredseda
21.10.2022

Podle informací zde: https://www.cbdb.cz/kniha-471617-proc-nejsem-muslimem-proc-nejsem-muslimem a zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-spisovatel-robert-poch-nejjistejsi-jsem-v-poezii-40319885 se domnívám, že Suscitator je pseudonym autora Roberta Pocha.
---
Doplňuji ještě jeden zdroj: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:aCpC7-2MRcoJ:https://robert-poch.webnode.cz/&cd=6&hl=cs&ct=clnk&gl=cz&client=firefox-b-e