vlkcz vlkcz diskuze u knih

☰ menu

Úsměvy smutných mužů Úsměvy smutných mužů Josef Formánek

Za mě film daleko předčí knihu.

27.03.2024 3 z 5


Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Sedm zákonů: Jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají Miroslav Bárta

Působivější mi přijde film Civilizace: Dobrá zpráva o konci světa, na kterém Petr Horký s Bártou pracoval. Myšlenky stejné, i ty zákony se tam objevují, ale přišel mi nějak kompaktnější než kniha.

14.03.2024 4 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Upřímně řečeno, nechápu moc nadšení čtenářek z pana Darcyho. Tedy, trochu ano, (skoro) každá žena asi touží po tom princi na bílém koni, ale ruku na srdce, opravdu si dovedete představit, že byste s někým takovým reálně žily? Dobře, je zámožný, to je asi dobrý důvod leccos překousnout. Jenže zároveň jeho postava nese silné introvertní rysy a to může být v dnešní době docela problém. Pro vzájemné pochopení nedeformované počátečním okouzlením, každodenní komunikaci, velice kritický postoj k obecně přijímaným "pravdám", pro důraz na skutečné hodnoty. I když jeho slušnost a empatie vám budou dlouho a nezištně vycházet vstříc, je stejná dávka vstřícnosti nutná i z druhé strany. A jak daleko jste opravdu, v zájmu oboustranně pociťované harmonie, ochotny vyjít z převážně extravertně orientovaného světa zpět do svého srdce?

29.06.2019 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Myslím, že i když je téma holokaustu v knize výrazné, tak ve skutečnosti je pouze vedlejší. Hlavní téma skutečně vidím v rodinných vztazích, vztazích na malém městě, otázce (domnělé) viny a (zaslouženého?) trestu, odvaze žít (přežívat) všemu navzdory.

12.06.2019 5 z 5