thorir thorir diskuze u knih

☰ menu

Osudová past - Spojené státy versus Čína a Thúkýdidovo poučení z dějin Osudová past - Spojené státy versus Čína a Thúkýdidovo poučení z dějin Graham T. Allison

Existuje kniha „Hidden Hand: Exposing How the Chinese Communist Party is Reshaping the World“ autorů Clive Hamilton a Mareike Ohlberg. DK je bohužel vyloženě nepřátelská odkazům kamkoliv, tedy případné zájemce odkážu, ať si najde sám. Autoři se v detailu zabývají vlivem Číny na zbytek světa, zejména pomocí BRI = Belt Road Initiative. Podrobně mapují zájmové skupiny s čínským vlivem, zejména v USA, Kanadě, EU. Nás by mohlo zajímat, že předsedou jedné takové organizace v rámci EU parlamentu byl naneštěstí i jeden význačný český politik. Dokumentují jejich vliv na rozhodování, systémy odměn, budování image a mnoho dalšího. Je to státem a stranou řízená marketingová mašinérie, až z toho jde strach. Zájemcům taktéž doporučuji.

11.10.2023 3 z 5


Svoboda projevu: Od Sokrata po sociální sítě Svoboda projevu: Od Sokrata po sociální sítě Jacob Mchangama

mlcakr: nechtěl byste trochu rozvést, kde se autor mýlí? Nějaké konkrétní příklady, proč "odpad"? Nikdo nehodnotíme objektivně, ale hodnocení "odpad" mi v tomto případě připadá ustřelené.

21.06.2023 5 z 5


Nová klimatická válka: Jak si vzít planetu zpět Nová klimatická válka: Jak si vzít planetu zpět Michael E. Mann

Pokud si chcete přečíst něco z druhé strany, a tím opravdu nemyslím klima skeptiky a odmítače, pak doporučuji zmíněného Bjørna Lomborga: Falešný poplach (https://www.databazeknih.cz/knihy/falesny-poplach-482794) a též zmíněného Michaela Shellenbergera: Apokalypsa nebude (https://www.databazeknih.cz/podobne-knihy/apokalypsa-nebude-proc-nam-skodi-environmentalni-alarmismus-475988).

Dále je několik seriózních kapitol věnováno klimatu v Cílkově Věku nerovnováhy (https://www.databazeknih.cz/knihy/vek-nerovnovahy-klimaticka-zmena-bezpecnost-a-cesty-k-narodni-resilienci-411202). Několik málo odstavců je věnováno též alternativním teoriím ohledně toho co se s klimatem děje, vč. odkazů na příslušné studie.

04.05.2023 odpad!


Šílenství davů Šílenství davů Douglas Murray

Eldar80: pokud vás zajímá "kde se to vzalo?", pak jednoznačně doporučuji knihu "Coddling of the American Mind" od Jonathana Haidta a Grega Lukianoffa. Česky bohužel nevyšla, ale nabízí poměrně solidní hypotézu, proč se na západě - ale čeká to i nás, nebojte - kultura a společnost posunula směrem, jakým se posunula.

Další Haidtovou výbornou knihou je "Morálka lidské mysli", tu pravděpodobně znáte, pokud ne, rozhodně doporučuji - česky vyšla. O původu současného chaosu tam nenajdete nic, ale skvěle vysvětluje silnou politickou polarizaci dnešní společnosti.

Poslední poznámka. Níže v komentáři upozorňuji na další skvělou knihu k tématu: Parasitic Mind. Dobrá zpráva je, že za pár dní vyjde česky pod názvem Parazitická mysl. Opět doporučuji.

12.02.2023 5 z 5


Zrození Evropanů: Skutečný příběh našich předků vyprávěný geny Zrození Evropanů: Skutečný příběh našich předků vyprávěný geny Johannes Krause

Witiko: osobně jsem ten politický vzkaz taky vnímal a autoři sami v knize uznávají a upozorňují, že poznatky z ní lze použít pro argumentaci na obou stranách. Pravda, jeden by od čtenářů možná čekal sofistikovanější teze než těch pár výkřiků od vybraných komentujících.

22.01.2023 4 z 5


Šílenství davů Šílenství davů Douglas Murray

Pro zájemce o další studium problematiky doporučuji alespoň dvě knihy níže, naneštěstí vše pouze v angličtině. První je naprosto vynikající, vyčerpávající a zcela zásadní pro pochopení šílenství dnešních dní – „Cynical Theories“ od Helen Pluckrose a Jamese Lindsaye, pokrývající teoretické základy ideologie, detailně mapující vliv marxismu, frankfurtské školy, postmoderních filosofů (Derrida, Foucault, Marcuse), marxistů (Gramsci) a dalších, vysvětlující pojmy, rozplétající šílené uzly zmatených a nesouvislých blábolů, které tato ideologie dnes a denně produkuje. Kromě čtyř hlavních problematických oblastí, kterým se věnuje Murrayho kniha, se věnují též dalším, okrajovějším, o to šílenějším, vrcholům současné Západní intelektuální geniality, jako například „fat shaming“ a „body positivity movement“, úplně absurdní „ableism“, post-koloniální studia, nebo v Kanadě velmi populární „indigenous studies“.

Druhá je „Parasitic mind“ od Kanaďana libanonského původu jménem Gad Saad, pokoušející se o totéž, ve zjednodušenější a možná o to přístupnější formě.

29.08.2021 5 z 5


Na počátku byl sex Na počátku byl sex Cacilda Jethá

K mému komentáři doplňuji populárně naučnou knihu argumentující naopak pro názor, že člověk se vyvinul v monogamních svazcích a k monogamním svazkům, v češtině nevyšla: Nicholas A. Christakis, Blueprint: The Evolutionary Origins of a Good Society
Taktéž doporučuji.

20.07.2021 5 z 5


Morálka lidské mysli Morálka lidské mysli Jonathan Haidt

NGC6715: Čistě objektivně, ano, arbitrární kategorizace nemusí odrážet objektivní realitu. Nicméně, a sám to píšete, tu realitu všichni nějak vnímáme – někdo vnímá tři uměle vymyšlené morální fundamenty, někdo jich vnímá šest. A vsadím se, že si nikdo z nás vědomě neříká: „právě funguju v režimu „care/harm, nebo authority/subversion, …“. Tím chci říct, že autorem vymyšlený systém jen popisuje pozorovaný stav světa a vysvětluje, proč si lidé na opačném konci politického spektra nerozumí. Autor v knize neříká co je lepší, co je horší, jestli levice, nebo pravice, jen v jedné části překládá názor, že pro vybudování zdravé a soudržné společnosti je lepší vnímat všech šest fundamentů, než jen tři. To, že z řetězu utržená extrémní progresivní levice, tedy to co trhá západ na kusy, není cesta do utopického ráje, to si myslím již dlouho a tato kniha, respektive představený systém, umožňuje situaci popsat a vysvětlit sofistikovaněji, než jen prosté přenesení vnitřních pocitů ven: „levice je špatná / pravice je dobrá.

Ohledně pravice / levice, liberálové / konzervativci – jak mám rád angličtinu, tak ta americká naprosto zprznila význam slov liberalismus a konzervativismus. Dnes v podstatě podvědomě podsouvá vzkaz, že levice je hodná, protože „liberalismus“ a pravice je zlá, protože „konzervy“. Osobně to samozřejmě vnímám, tak jak píšete, tj. liberalismus ve smyslu „Laissez-faire“, tj. minimum ekonomických nebo společenských restrikcí a konzervativismus ve smyslu „zachování stávajícího pořádku / proč měnit něco co funguje“. Je to hra s jazykem, zvlášť když si člověk uvědomí, že jsou to spíš dnešní „konzervativci“, kteří prosazují a řídí se politikou „žij a nech žít“, a naopak „liberálové“, kteří se snaží cpát všem okolo svůj způsob vnímání světa. A ano, uvědomuji si, že extrémy jsou na obou stranách spektra. Při psaní komentáře jsem chvíli přemýšlel, jestli do textu nedoplnit podobný „disclaimer“, nakonec jsem se rozhodl tak nedělat. Předně, sám autor v knize celkem obšírně vysvětluje vnímání těchto slov na obou stranách Atlantiku. Za druhé, jsem přesvědčen, že čtenáři podobné literatury jsou s rozdíly již dávno obeznámeni a pokud ne, při prvních známkách rozporů ve vnímané realitě – „Ha, američtí liberálové vlastně nejsou tak úplně liberální, jsou víc podobní sociálně demokratickým stranám, tak jak je známe v Evropě!“ – si příslušné rozdíly v definicích určitě sami dohledají.

Akorát jsem moc nepochopil Vaši poznámku o tom, že se tím konzervativci dělají přitažlivější? Pokud by to tak skutečně bylo, tak vyhrávají volby, ne? Klidně to rozveďte, vážně nevím, co jste tím myslel.

05.06.2021 5 z 5


Morálka lidské mysli Morálka lidské mysli Jonathan Haidt

Pokud chcete proniknout hlouběji do problematiky současného rozkolu americké / západní společnosti, doporučuji další autorovu knihu - v češtině nevyšla - "The Coddling of the American Mind", Jonathan Haidt a Greg Lukianoff. Autoři zde zkoumají prvotní příčiny rozvratu společnosti. Zopakují některé teze z této knihy (Morálka lidské mysli) a dále rozvíjí teorie, proč je dnes u liberální části populace takový důraz na fundament "péče/újma", proč jsou slova považována za násilí, kam se podělo ono klasické "co mě nezabije, to mě posílí", proč zmizel důraz na svobodu projevu a další sociopatologické jevy sužující současnou západní společnost a postupně pronikající i k nám. Skvělý doplněk a v podstatě pokračování této knihy.

16.05.2021 5 z 5


Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Siena: díky za názor. Beru to, že ne všichni kritici Trumpa jsou levicového smýšlení, beru i to, že ne všichni jeho kritici jsou autoritáři. Nechci se stavět do pozice jeho obhájce. Jen mi vadí ta hysterie. Odmítám politiku identit, a beru Vaši výtku, že tady ji pravděpodobně používám také. Vládnete-li angličtinou, zkuste dva podcasty Sama Harrise níže, první je rozhovor právě s Tymothy Snyderem, druhý je rozhovor s Niallem Fergusonem. Z těchto dvou je mi bližší přístup Fergusona. Zdá se mi racionálnější. Jasně, je mezi nimi skoro rok odstup, Ferguson má jednoznačně výhodu v tom, že v době jeho rozhovoru vidí, že nedochází k demontáži Americké demokracie, ale stejně ...

Snyder
Ferguson

Mimochodem, celý ten podcast je zajímavý a rozhodně doporučuji i další díly ... je jich tam dost.

Jak jsem napsal, Snydera respektuji, bezvýhradně. Jen si myslím, že v tomto případě se nechal unést. Chápu proč to napsal, chápu proč zvolil tento formát, nemyslím však, že jeho obava z Trumpa je racionální. Stran té hysterie, Trump je veřejností hlídán jako žádný z jeho předchůdců, a znovu opakuji, je to dobře, každý jeho krok, tweet, prohlášení, je v médiích rozebírán a kritizován, za těchto podmínek funguje pověstný americký systém "checks and balances", kontrol a protiváh. Přesto si nemyslím, že projevuje sebemenší sklony k tyranii, populismus ano, tyranie ne. Trump neproměnil a nepromění Spojené státy v dystopii "hunger games" jak se strašilo před jeho zvolením. Jeho případný následník? to je zcela jiná otázka ...

29.09.2019 4 z 5


Soumrak západního liberalismu Soumrak západního liberalismu Edward Luce

Stran úpadku demokracie doporučuji nedávno zveřejněnou studii: Democracy Devouring Itself:
The Rise of the Incompetent Citizen and the Appeal of Right Wing Populism, autor Shawn W. Rosenberg.

15.09.2019 4 z 5