Peyka Peyka diskuze u knih

☰ menu

Mlíkař Mlíkař Anna Burns

Já už mám knihu za sebou a povím vám, medíček to není. Je to velmi neobyčejný příběh o v podstatě normálních lidech, nicméně odehrávající se ve špatné době, za doby Konfliktů (v aj The Troubles) v Severním Irsku v 70.letech. Jednoduše řečeno, bojovali za politické postavení Severního Irska jako státu. Na jedné straně stáli protestanti, kteří drželi s Velkou Británií, a na druhé katolíci bojující za odtržení od Spojeného království a připojení k Irské republice. No a kdo se nějak vymykal, byl potrestán irským gestapem, tzv. "IRou".

A právě v takovémhle mumraji se odehrává příběh Mlíkař, kde je každý pod dohledem Velkého Bratra. Nikdo nemá soukromí, ulicím vládnou drby. Nejdete nikam s nikým, kdo by mohl být "podezřelý." A tím se naše "hrdinka" provinila.

Autorka používá zajímavá oslovení jako middle-sister, maybe-boyfriend (jsem zvědavá, jak se s tím překladatel popere). V knize nenajdete jména, každý je cizincem ve společnosti a víceméně se stará sám o sebe.

Zápletka s "mlíkařem" vyústí v šokující drama, kde přesně vidíte následky toho, když někdo drží pusu a krok a nechce mít nic společného s ničím (a nikým) vymykajícím se kulturním standardům.

Mně ale nevyhovovala forma, kterou autorka knihu napsala. Dlouhá souvětí, žádná přímá řeč, minimum pocitů. Nicméně, tématicky je kniha dost šokující. Myslím, že by se to v klidu dalo aplikovat i na jinou společnost. Jsem zvědavá, jak bude vypadat český překlad. :-)

01.10.2019 3 z 5


Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Stuart Turton

Já už mám přečteno :) prostředí izolovaného honosného domu, podivná vražda a všichni jsou podezřelí. Pan Turton se vehementně snažil (jak píše i v doslovu) napodobit Agathu Christie moderním způsobem, a dost dobře se mu to povedlo! Knihu jen tak nepustíte, protože, stejně jako u Agathy, jste napjatí, jak to dopadne. Autor si se čtenářem pohrává jako kočka s myší. Nicméně, autor se tak snažil přechytračit královnu krimi, že se nám do toho maličko zamotal a chvílemi se opravdu hodně ztrácíte. Nechci moc spoilerovat, ale děj se v knize několikrát opakuje a autor se mnohdy zabývá nepodstatnými detaily. Takže klidně teoreticky můžete přeskočit třeba 100 stran. Kniha prodává i obalem, doufám že česká distribuce vsadí i na to. Moje britské vydání je super, i s červenými stránkami :)))

Celkově ale hodnotím kladně. Je to něco nového v moderní současné krimi literatuře, čtenáři detektivek si přijdou na své. Jsem zvědavá,co na to řeknou kolegové čtenáři ;)

23.12.2018 4 z 5