Pavlaj Pavlaj diskuze u knih

☰ menu

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

To Obelix15: Vůbec se nehádám, já to tak dopodrobna, abych věděla, jak přesně žili kápové, nastudované nemám. Pokud vy máte, a říkáte, že je to blbost, tak vám věřím. V tom případě pak knížka nemá skoro žádnou hodnotu, protože jako román se mi to nelíbilo ani trochu (ploché postavy, nevyvolává žádné emoce atd.).

22.09.2022 4 z 5


Achilleova píseň Achilleova píseň Madeline Miller

martin_aston: Ohledně Patrokla by asi bylo lepší knihu před komentováním přečíst. Postava Patrokla je nádherná, během příběhu se vyvíjí a je všechno, jen ne slabý jedinec.

09.01.2022 5 z 5


Příšerně nahlas a k nevíře blízko Příšerně nahlas a k nevíře blízko Jonathan Safran Foer

Nedá mi nereagovat na některé z komentářů, jestli takto myslí a chová se dítě. Knížka je ceněná, i mezi odborníky, právě za to, že velmi dobře ukazuje problematiku autismu.

12.10.2021 5 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Souhlas. Uvěřitelné pro mě bylo úplně a sloh hodnotím jako jeden z největších kladů knížky.

11.08.2021 5 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Zkusím zapolemizovat s některými komentáři, které označují knihu za špatnou, protože líčí koncentrák jako místo, kde se dalo žít a neukazuje ho jako tak drsné, jak ve skutečnosti bylo. Ale o tom přece ta kniha je, že Lale získal postavení privilegovaného vězně, jako byli kápové, a proto se ho ty hrůzy dotýkaly výrazně méně, ne? Proto se mohl volně pohybovat po táboře, proto neumíral hlady, proto v noci nemrzl v nevytopených barácích..... Proto se bál svůj příběh zveřejnit dřív než těsně před smrtí, aby nebyl obviněn z kolaborace. To, že se snažil ze své privilegované pozice pomáhat ostatním, mu věřit můžeme nebo nemusíme, určitě si spoustu věcí poupravil ve svůj prospěch, o tom žádná. Ale zpětně vidím výjímečnost toho příběhu právě v tom, že jako jeden z mála (nebo dokonce jediný) popisuje Osvětim z úplně jiné strany. Z té kápovské, která taky existovala.

28.08.2020 4 z 5


Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Náhodou jsem rozklikla diskuzi a nemůžu nereagovat. Rasismus nevzniká bez příčiny? Doufám, že to nemá naznačovat, že rasismus vzniká, protože jedna rasa je horší než jiná? Rasismus vzniká, protože lidé mají obecně tendenci démonizovat ty, kteří jsou jiní než oni sami. Ruth chtěla studovat a žít lépe, než její soukmenovci, nejspíš proto, že nebyla hloupá a uvědomovala si, že chudoba a zločinnost úzce souvisí s nedostatkem příležitostí, a ten zase pramení z nemožnosti získat kvalitní vzdělání.
Rasismus není, když řekneme, že X% černochů (nebo Romů) krade, to může být podloženo fakty. Rasismus je, když se k jednomu konkrétnímu člověku budeme dopředu chovat, jako by byl zloděj. To se autorka snažila popsat v nákupní scéně.
Není třeba se stydět za to, že jsme bílí, ale měli bychom se stydět za to, pokud si nedokážeme přiznat, že jako bílí nečelíme rasovému odsuzování a spoustě překážek, kterým jiní (černoši, Romové) čelit musí.

31.07.2020 5 z 5