msjadepaton msjadepaton diskuze u knih

☰ menu

Spousta Spousta Brandon Sanderson

Zatím jsem přečetla jen jednu povídku a je to sice skvělé, ale ten překlad je naprosto příšerný. Budu si muset sehnat originál, protože takhle se to fakt nedá číst. Nebaví mě každou chvíli luštit, co tam asi bylo v originále, abych pochopila, co tím chtěl básník říci.

18.04.2020 3 z 5


Koláčky a spiklenci Koláčky a spiklenci Theo Addair (p)

Mně připadá hrozně zajímavé, že má spousta lidí pocit, že se v knize nic nedělo. Nic proti, to je asi na každém a předpokládám, že v tom hraje obrovskou roli, co kdo od knihy očekával. Ale i tak mě to svým způsobem překvapuje, protože pro mě to bylo mnohem dějovější než první díl. Až jsem občas měla oči navrch hlavy. Je fakt, že když mi kamarádka (která si mi mimochodem taky stěžovala, že se tam nic nedělo) řekla, že se většinu knihy Daniel a Kit ani neuvidí, tak jsem se zděsila. Ale upřímně, kdyby to bylo jen o jejich vztahu, tak by se to asi zase nelíbilo mně, protože už by to muselo být nastavované. A taky uznávám, že tyhlety spiklenecký zápletky zasáhly nostalgické místo, tak možná proto jsem z toho byla tak nadšená :).

20.06.2019 5 z 5


On On Elle Kennedy

Upřímně jsem dost překvapená z toho, že se Baronet rozhodl tuhle sérii vydat - velmi příjemně! Četla jsem to v angličtině, protože jsem ani nedoufala, že by to u nás vyšlo, ale asi si to pořídím i v češtině, protože tyhle knihy jsou naprosto dokonalé. A kdo četl sérii WAGs snad ani nemůže pochybovat, protože Jamie a Wes si vás získají už tam jako vedlejší postavy.

19.06.2019


Falešný polibek Falešný polibek Mary E. Pearson

Lezl někomu krkem ten refrén "najdu tě ať už jsi sebedál"? V půlce knihy jsem měla pocit, že když to uvidím ještě jednou, vyletím z kůže. Autorka by si měla přečíst Jatka č. 5, aby viděla, jak se pracuje s refrénem v knize, když už tam potřebuje něco takového dávat.

09.07.2017 3 z 5


Prokletí Černé královny Prokletí Černé královny Pierre Pevel

lucie.8: Napište mail Fragmentu. To máte nejjistější :).

01.05.2017 4 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Michaela6625: Některé věci mi ani tak nevadily, ale s mnohým ve Vašem příspěvku souhlasím. Autor si toho navymýšlel hodně, hlavně aby to sedělo k těm fotkám. Jenomže to mnohdy nedávalo smysl. A ještě horší bylo, že určil spoustu pravidel, které pak ale nebyl sám schopen dodržovat. Nebo to možná popsal špatně a nedalo se to z toho vyvodit. Zvlášť ten závěr se smyčkami.

SPOILERY
Předně, bylo dost nejasné, jestli jsou zrovna ve smyčce nebo ne. Smyčka se neobnovila, takže co vlastně? Autor následky přesně nepopsal, ale podle všeho měly být katastrofální. Všichni z nich měli hrůzu. Ale nestalo se vůbec nic. Čas ve smyčce se rozběhl dál, takže teď zřejmě existuje paralelní vesmír, kde je časová linie o šedesát let pozadu. Člověk by řekl, že když je smyčka zavřená, tak se do ní tedy nedá vstoupit ani se z ní dostat. Ale tak to taky není. Průchod funguje. Jednak je to nutné pro další pokračování a jednak se na konci Emma s Jacobem setkají s Jacobovým otcem, takže musely projít do přítomnosti. Takže jaké jsou vlastně ty hrozné následky?

Ještě moc nechápu, jaký je vlastně cíl těchhle smyček. Peregrinová prostě sežene podivné děti a aby je ochránila, uvězní je v časové smyčce. Občas mi přišlo, že hlavní padouch je ona. Ano, chudáci děti, že jim všichni ubližujou, ale žít donekonečna v jednom a tom samém dni mi nepřipadá jako nejlepší řešení. Jednak je to recept na šílenství. Docela se divím, že děti byly ještě jakž takž při smyslech, když je Jacob našel. A navíc, to si Peregrinová myslela, že to prostě takhle vydrží navždycky? Zakonzervovat je a izolovat od světa? Od čeho tedy na světě jsou? Zdá se mi dost divné, že nad tímhle přemýšlel zřejmě pouze Jacobův dědeček.

A ještě jedna věc mi nebyla jasná. Peregrinová popisuje podivné děti jako jiný druh člověka. Což je evidentně kravina, protože druhým dechem dodává, že podivné děti se rodí obyčejným lidem. Kdyby skutečně byly jiný druh, byl by díky Peregrinové a jí podobným na nejlepší cestě k vyhynutí.

Nesedí toho hodně a příběh nějak nefunguje, takže i když Burton není moje kafe, řekla bych že v tomhle případě bude nejspíš film o dost lepší. Evidentně je tam dost věcí jinak, čemuž se ani nedivím.

27.09.2016 3 z 5


Selekce Selekce Kiera Cass

Docela mě překvapuje, že Aspen všechny štve jen proto, jak se zachoval v tomhle díle. Ostatní jsem ještě nečetla, ale předpokládala jsem, že ta averze je založená na něčem, co se stane v budoucnu. Protože je sice pravda, že to nezvládl nejlépe a já ho taky moc nemusím, ale měl naprosto racionální důvody. V podobné společnosti prostě to kastovní myšlení funguje a to, že America ho nemá neznamená, že ostatní jsou stejní. Vlastně je v tomhle spíš nenormální ona. V dobrém slova smyslu, samozřejmě. Jen tím chci říct, že Aspen tady není žádný zloduch. Má vlastní hrdost a kvůli tomu v podstatě obrátí, ale to není špatná vlastnost. Jediné, co bych mu opravdu vytkla byla ta holka na náměstí, ale předpokládám, že to udělal, aby se na něj America pořádně naštvala a donutilo ji to na něj zapomenout. Myslel v tomhle dost racionálně.
To co dělá v paláci je ovšem něco trochu jiného. Ale předpokládala jsem, že mu to spousta lidí odpustí, protože to budou pokládat za romantické. Ale vypadá to, že mají lidí víc rozumu, než jsem myslela :D.

14.09.2016 4 z 5