mirRa_cze mirRa_cze diskuze u knih

☰ menu

Elegantní vesmír Elegantní vesmír Brian Greene

Možná by mohla Paseka nechat vytisknout pár tisíc kousků. Tahle kniha je opravu dobrá.

04.09.2023


Československo: Stát, který zklamal Československo: Stát, který zklamal Mary Heimann

Myslím si, že kdyby autorka (při tom množství času, který nad tím musela strávit, včetně studia) spojila své síly s jedním či dvěma českými historiky, díky čemuž by si navzájem opravovali případně faktické chyby či špatná východiska, mohla vzniknout MNOHEM kvalitnější publikace.

12.10.2020 3 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Tato kniha, jako jedna z mnoha, co vyšly v posledních cca 10 letech, přináší čerstvou perspektivu, která bohužel v české společnosti zcela chybí - a to kritický pohled na naši roli v naší vlastní historii. Češi si totiž zvykli analyzovat všechny neúspěchy s předpokladem, že za ně může nějaký cizák zpoza hranic a my jsme vždy (byli) ty krystalicky čisté oběti.

Prvním odstavcem neříkám, že jsme špatní "z podstaty" a můžeme si za vše sami. Uvědomění si našich vlastních historických chyb ale považuji za zásadní krok k tomu, jak zastavit současný neradostný vývoj (nejen) politické kultury u nás.

02.09.2020 4 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Super kniha, ještě jsem nečetl zakončení trilogie, tak se chci vyhnout finálnímu hodnocení, nicméně...za mě je "fyzikální" opomenutí jedna věc. Sofon je v podstatě částice/vlnění/záření (což víme i na základě dnešních zjištění teoretické fyziky). Nechápu, proč Trisolaris nevyužil sofon třeba k vyvolání rakoviny nebo třeba fatální formy akutní choroby z ozáření u Luo Ťi.

23.07.2020 5 z 5


Učebnice obecné psychologie Učebnice obecné psychologie Alena Plháková

Dotaz na znalejší. Pro začátek je lepší Plháková (Učebnice obecné psychologie) nebo Helus (Úvod do psychologie)? Nejsem odborník, jen si chci trochu rozšířit obzory. Heluse už delší dobu pomalu čtu po pár kapitolkách. Díky.

20.07.2020


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Zareagoval bych na dvě věci, které v této diskuzi již padly.
1) "Autor závidí moderním médiím." To mi přijde jako naprostý nesmysl, jelikož z knihy nic takového nepůsobí. Přijde mi to spíše jak nepochopení podstaty díla, jelikož knihy zde vystupují jen jako metafora pro vědění.
2) Doporučení na nějaký článek. Čítárny.cz jsou naprosto amatérská stránka. Proč to říkám? Ten hlavní důvod je, že ačkoliv poskytnutý odkaz níže sice nefunguje, na stránku jsem zašel (protože s ní mám jiné, dřívější zkušenosti) a našel jiné "pojednání" o této knize či podobných dílech. Přijde mi to, že také nepochopili smysl knihy, což mě nepřekvapuje, když se podívám na aktivity oficiálního profilu Čítárny Knihy na Twitteru - teď už se tedy nepodívám, protože mě ti milovníci svobody slova zablokovali.

02.07.2020 5 z 5