LenysekC LenysekC diskuze u knih

☰ menu

Atlasova vzpoura Atlasova vzpoura Ayn Rand (p)

https://m.youtube.com/watch?v=G5-XbMdBmfU&pp=ygUSc2ljaHRhcm92YSBtYXJrZXRh

20.07.2023 5 z 5


Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Čteno v originále a bylo to dost dobré. Po dlouhé době konečně YA knížka, která je opravdu o pocitech, problémech, postojích a posunech, a ne o břišácích, véčkách a sexy zadcích. Ale jak tak čtu českou anotaci, tak překlad to zase zabije. Škoda.

09.03.2019


Nefalšovaná kočka Nefalšovaná kočka Terry Pratchett

Koupili jsme dům na venkově. Kocour, kterého nikdo ze sousedů nezná, se tam poprvé ukázal, když jsme se tam poprvé byli ukázat my. Dali jsme mu nažrat a on se začal tvářit spokojeně a příst. Byli jsme z toho tak rozněžnění, že ho teď krmíme kuřetem, i když sami máme suchej rohlík, a on nás za to nechává u sebe bydlet. Zatím...

21.09.2017 4 z 5


Atlasova vzpoura Atlasova vzpoura Ayn Rand (p)

No, tak to koukám, jak se tu diskuze rozjela :) Příspěvky binyska si člověk snadno domyslí (zvlášť pokud jich někdy někde pár četl). Já bych chtěla spíš jen poznamenat něco k tomu, jak je v komentářích zmíněno, že A je A tzn. bílá je bílá a černá je černá, a nic mezi tím.
Já si to přebrala trochu jinak. Spíš jako že věci máme přímo před očima, tak jak jsou, ale my jsme ochotní se na ně dívat skrz brýle, které nám říkají, že "to nejde", "to nemůžu", příp. "to nechci, takže to není fér". A z toho jsme pak rozčarovaní a frustrovaní.
Jenže i když se mi to zdá nemožné, nebo nefér, stejně mám před očima, že se to děje/že to existuje. Takže celé to rozčarování je zbytečné. A navíc, když se na to přestanu dívat skrz tyhle brýle, najednou zjistím, že nejsem jen bezmocná, ublížená, ale že s tím můžu něco dělat.
Teď to možná zní, že má být člověk bezcitný, to samozřejmě ne. Když mě něco naštve, tak zuřím. Musí to ven. Ale proč se v tom hnípat zbytečně dlouho? A musí mě to opravdu naštvat? Prostě to tak je. Můžu to změnit. A když nemůžu, tak proč se tím zabývat?
Pak je samozřejmě otázka, jestli se mi chce to měnit. Ono je totiž většinou "pohodlnější" jen pyskovat a brečet. Nebo se to tak aspoň jeví v kontrastu s tím, co je třeba změnit.
A mimochodem - ke stejné rovnici došel i C. G. Jung (viz jeho Vzpomínky, sny, myšlenky). Často sice děláme, že A je B, nebo by mělo být B, ale ono stejně nikdy nebude :)

10.11.2016 5 z 5


Zdroj Zdroj Ayn Rand (p)

Mohl byste někdo hodit odkaz na film s G. Cooperem s cz titulky? Prosím prosím, smutně koukám... Díky!

16.05.2016 5 z 5


Levandulový pokoj Levandulový pokoj Nina George

Mně se víc líbila ta část, kdy byl Jenda Ztracený ještě ztracený... A mimochodem - on svou lásku neztratil, jak se tu objevuje v některých komentářích. On ji NECHAL, aby se ztratila.

08.01.2016 4 z 5