Samuel Phillips Huntington citáty

americká, 1927 - 2008

Citáty (9)

a jako nejdůležitější, uvědomit si, že intervence Západu do záležitostí jiné civilizace je v multicivilizačním světě pravděpodobně tím nejnebezpečnějším zdrojem nestability a potenciálního globálního konfliktu. (Střet civilizací)


Ať se podíváme na kteroukoli hranici islámu, všude vidíme, že muslimové mají značné problémy s mírovým soužitím se svými sousedy. (Střet civilizací)


Civilizační války vyvěrají zespodu, mír se snáší shůry. (Střet civilizací)


Hranice islámu jsou krvavé, stejně jako je jeho jádro.


Islám je ale v ještě větší míře než křesťanství absolutistickou vírou: smazává se v něm rozdíl mezi náboženstvím a politikou, je vytyčena ostrá hranice mezi těmi v dár al-islám a těmi v dár al-harb. (Střet civilizací)


Korán a jiná vyznání muslimské víry obsahují jen málo zákazů násilí a pojem nenásilí v muslimské doktríně i praxi chybí úplně. (Střet civilizací)


Muslimská bojechtivost a násilí tak jsou realitou druhé poloviny dvacátého století, realitou, již nemohou popírat muslimové ani ne-muslimové. (Střet civilizací)


Na druhou stranu, jakmile se v nějaké jiné společnosti jednou usídlí západní virus, je obtížné jej z ní vymýtit. Virus přetrvává, ale není smrtelný [...] Výsledkem [...] jsou rozpolcené země, nikoli země náležející do západní civilizace. Tyto země jsou nakaženy i kulturní schizofrénií, která se stává jejich trvalou a určující charakteristikou.


Při válce mezi kulturami je to právě kultura, která ztrácí. (Střet civilizací)