Kam kráčíš, Ameriko? Krize americké identity

Kam kráčíš, Ameriko? Krize americké identity https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87689/bmid_kam-kracis-ameriko-krize-americke-i-tm8-87689.jpg 4 13 5

Historické kořeny a současná krize hodnot, které tvoří základ národní identity Američanů. "Tradiční americké hodnoty" a multikulturalismus. Charakteristika americké národní identity. Její základní složky vycházející z angloprotestantské kultury (individualismus, sebeprosazení, rovnost příležitostí). Proces formování amerického národa v průběhu historického vývoje. Idea jednotného národa a její historické proměny. Přistěhovalectví a multikulturalismus. Rozpad tradičních hodnot, "nová tvář" Ameriky a perspektivy pro 21. stol.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Who Are We? - The Challenges to America's National Identity , 2004


více info...

Přidat komentář

bigbabe
18.10.2022 2 z 5

Přečíst si Střed civilizací se možná někdy chystám. Toto bylo moc hutné, nebylo to takzvaně populárně naučné, ale více naučné a špatně se to četlo. O historii se tedy člověk dozví hodně. Co se týká předpovědí, tak to nebylo tak těžké odhadnout a zas až tak se netrefil.

adales
01.03.2021 4 z 5

Pro mě až ne tak zajímavá kniha, jako přechozí Huntingtonův počin Střet civilizací, nicméně pořád jde o zajímavý pohled na americké reálie. Zajímavá byla například autorova předpověď týkající se demografického vývoje v USA v dalších letech, zejména v souvislosti z nárůstem počtu obyvatel latinskoamerického původu a naopak úbytkem "tradičního" bělošského obyvatelstva a souvislostí, které to může mít. Myslím, že současnost dala autorovi v mnohém za pravdu.


serpent6
19.06.2014 3 z 5

Z této knihy mám dost smíšené pocity. Na jednu stranu oceňuji pečlivost s jakou autor rozebral jednotlivé složky americké národní identity a výstižně je definoval, na druhou stranu se mi nelíbí směr, kterým se potom dílo ubírá. Od analýzy "typicky amerických" hodnot (respekt k zákonu, úcta k lidským právům, všeobecná tolerance, duch účastného protestantismu a aktivní etiky práce...) se přesouvá k jejich hrozbám, přičemž za tu největší považuje rozklad těchto hodnot v důsledku hispanizace americké společnosti. Ani mě tolik nepřekvapil fakt, že to Huntington považuje za problém, spíš mě zarazilo, jakým způsobem se s tím vyrovnává. Vlastně označí hispánce za kulturně nezačlenitelné, tedy "nekompatibilní" (termín s obdobným významem si česká média osvojila pro zdejší "zlobivé" Romy - nepřizpůsobiví), a to všechno navíc podkládá situacemi, v nichž představuje americký národ jako utlačovaný "zevnitř", stojící před rozcestím, ze kterého nebude cesty zpět. To všechno autor podepírá statistickými údaji, průzkumy veřejného mínění a historickými analýzami. Přestože titul pojednává o krizi americké identity, celá část rozebírající tuhle identitu působí nakonec tak nějak účelově, jako by měla být jenom chlácholivým obalem tomu nacionalismem podbarvenému jádru. Varování před hispanizací americké společnosti je zřejmě hlavním poselstvím tohoto díla. Největším plusem je ale bezesporu ta podrobná analýza americké národní identity, i když se mi zdá, že si Huntington americkou společnost místy dost idealizuje, nemluvě o absolutní ignoraci regionálních odlišností. Přesto stojí za přečtení, zvlášť pokud chcete porozumět některým pro nás nepochopitelným projevům chování Američanů (zvláště těm sentimentálním).

Keathli
21.08.2013

Kúpim túto knihu, prosím, ak ju niekto máte, kúpim ju od Vás. Ďakujem

nokid
04.06.2012 4 z 5

Velmi obsáhlá a vyčerpávající esej o duchovním a etnickém rozpadu (kdysi) velmoci. Nad jejími stránkami poznáme, že český problém s Romy je jen malicherný. V USA reálně hrozí odtržení celých velkých oblastí - ne-li států! - osídlených hispánským obyvatelstvem z Mexika. Jiná kultura, jiný jazyk, jiné pracovní návyky... Dopadne to jak v Kanadě, nebo se odtrhnou?