Fareed Rafiq Zakaria citáty

americká, 1964

Citáty (3)

" Bismarck i jeho následovníci šli do všech dalších voleb s jednoduchými nacionalistickými hesly, s využitím veškerých symbolů vlastenectví, které se nabízely. Fungovalo to - vždycky vyhráli. Střední třída se dokonce rozdělila. Část naslouchala volání konzervativců po národní hrdosti, část zůstala věrna svým liberálním tradicím. Nové voliče získávala německá politická elita stále častějia bez rozpaků taktikou zastrašování a vyvoláváním obav z rozvratu... "nepřátelé říše" byli démonizování a pronásledováni. Tato strategie totiž vyžadovala, aby byl identifikován vnější i vnitřní nepřítel. " (doplňte si každý sám, jaký třeba). "Výsledkem byla celá řada nezodpovědných politických kroků, doma vysoce populárních, které zároveň zčásti zavinily, že Evropa byla v roce 1914 vržena do světové války."


Edmund Burke o populismu: " Váš poslanec (senátor, prezident, politik) se vám zavazuje nejen svou prací, ale svým úsudkem; a zrazuje vás, když namísto toho, aby vám vlastním úsudkem sloužil, obětuje jej vašemu názoru..."


O referendech: "Dospěli jsme tak daleko, že nedokážeme sami vyplnit daňové přiznání, napsat platnou závěť, nebo si nakonfigurovat počítač, zákony však schvalovat můžeme."