INCOGNITOREADER INCOGNITOREADER komentáře u knih

☰ menu

Případ mrtvého redaktora Případ mrtvého redaktora Josh Lanyon

O knize vím, ale nějak jsem se ji vyhýbal až na mě vyskočila v klubu v audiotéce. Co musím uznat byl skvělý výběr interpreta - Petr Štěpán. Autor si vypůjčuje a upravuje klasické postavy Holemes a Moriarty - zde jiný Holmes a Moriarity. Jedná se variaci na klasickou detektivku, kde máte uzavřenou skupinku lidí a někdo z nich je vrah. Samozřejmě dostaneme i typické finále kdy je vrah v poslední scéně odhalen při veřejné prezentaci. Na detektivku je tady poměrně dost erotických scén. Za mě je to rozhodně změna. A pokud bude načtený i druhý díl tak si ho rád poslechnu.

22.04.2024 4 z 5


Lars láme kosti Lars láme kosti Daniel Gris

Za mě bohužel stejné zklamání jako první díl. Doufal jsem, že se to nějak rozjede. A vlastně me naprosto udivuje vysoké hodnocení zde. Sérii vzdávám a pokračovat nebudu.

18.04.2024 2 z 5


Kukačka Kukačka Camilla Läckberg

Když jsem zjistil, že kniha vyšla měl jsem obrovskou radost. Myslel jsem, že je série mrtvá a další díly nebudou. Potom přišlo mírně zklamání a to při čtení první třetiny knihy. Je hodně rozvláčná a poměrně nudná. Ale potom se to změní. A druhá půlka už se prakticky nedá odložit. Ano pachatel se dá docela snadno odhadnout, ale to co se všechno odhalí to ne. A to mě dostalo. To jak to autorka měla vymyšlené a jak to do sebe krásně zapadlo. Nakonec jsem si čtení opravdu užil.

13.04.2024 4 z 5


Černé léto Černé léto M.W. Craven

Pro mě byl druhý díl o něco slabší než díl první. Na první pohled tu bylo všechno při starém. Navíc jsem poslouchal jako audio načtené Martinem Zahálkou. Tak co se stalo? Roli hraje samotný příběh a jeho celková uvěřitelnost. Navíc mi tam přišla velká podobnost určitých bodů v příběhu s prvním dílem. Plus opět již tradiční problémy s překladem u Dobrovského. Tahalo to za uši. Doslovné překlady se nedělají :-) Co jsem koukal tak každý díl překládá někdo jiný a má zde v portfoliu jen tu jednu knihu... Co k tomu víc dodat.

12.04.2024 4 z 5


Symfonie ozvěn Symfonie ozvěn Jodi Taylor

Musím se přiznat, že většinou se knihám a filmům kde je téma cestování časem vyhýbám, protože mě to potom nutí přemýšlet nad tím, jak by to mohlo v reálu fungovat a jak je cestování časem dobře promyšlené. A z toho potom bolí hlava :-) Každopádně tato série je taková odpočinková a tak mě to k podobnému přemýšlení vůbec vůbec netáhne. Opět zde máme naši partu historiků (nebo aspoň to co z ní zbylo), která by rozhodně neměla mít přístup k technologii cestování časem. Ale má a tak cestuje a "zkoumá dějiny" když se zrovna dějí. A jde jim to někdy víc dobře a někdy vůbec ne. Čtení, nebo v mém případě poslech jsem si opravdu užil. Tak proč jen 4*? Celkově mi to přijde jako více krátkých příběhů tak nějak poslepovaných dohromady. Chyběl mi tam nějaký děj, který by byl přes celou knihu. Viz například hned úvodní pasáž s Jackem Rozparovačem. Čekal jsem pořád nějaké pokračování a ono nic. Možná jen můj pocit? Ale chybělo mi tam nějaké uzavření toho všeho. Možná v dalších dílech?

05.04.2024 4 z 5


Upálené Upálené C. J. Tudor

Po knize Jáma, která byla dost špatná vykrádačka Kinga jsem nad autorkou zlomil hůl. Každopádně Upálené mě tak nějak zaujaly. A občas jsem zahlédnul pozitivní ohlas. Navíc teď byla ve výprodeji za 49 Kč a tak by případné další zklamání zase tolik nebolelo. Rozhodně můžu říct, že se pro mě jednalo o velice příjemné překvapení. Temná atmosféra. Děj, který mě zaujal a nepustil až do konce. Co je tak trochu překotné je samotné finále, kde nestíháte pomalu ani vnímat jedno odhalení za druhým. Závěr by si zasloužil ještě trošku rozvést. Každopádně jsem na zvraty nepřišel! A to se cení. Neměl jsem pocit, že by tam byl zvrat za zvratem tak nějak na sílu. Bylo to opravdu vymyšlené dobře. Jen by to chtělo třošku více rozvést. Každopádně opravdu solidní 4*!

02.04.2024 4 z 5


Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Rozhodně se jedná o jednu z mých nejoblíbenějších sérií vůbec. Téma internetových trollů a kyber šikany, která se může přenést z online do reálného světa se mi líbilo. Podezřelých je zde opravdu velké množství. Navíc se vyšetřuje na několika úrovních a to v reálném světě, na internetu a potom ještě přímo v prostředí online hry. Tohke způsobí, že jedna postava zde má několik jmen a přezdívek a může to být pro někoho dost matoucí a komplikované. Mě to každopádně bavilo jako vždy. A vždy jsem se těšil až se budu moct ke Strikovi a Robin znovu vrátit. Co se jejich vztahu týká. Stále plati, že by oba potřebovali profackovat a promluvit si.

27.03.2024 5 z 5


Taková normální rodinka Taková normální rodinka Fan Vavřincová (p)

Kdo by neznal veleúspěšný seriál. Pokud se vám seriál libí tak se vám bude líbit i kniha. Ona vlastně nenabízí vůbec nic jiného. Je to prakticky to stejné jen k nižní podobě. Já jsem poslouchal jako audio verzi načtenou skvěle Terezou Bebarovou. A proč dávám 4*? Protože seriál je ještě o třídu lepší!

15.01.2024 4 z 5


Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

Konec série. Vlastně závěr trilogie. A doce nářez to vám řeknu. Případ, který je opravdu hodně zamotaný a vyšetřování se moc nedaří. Až dokud se nestane... no to vám neřeknu. Konec je mazec. To si pojďme říct. Ale za mě je to trochu horší než předchozí díl Vesnice.

22.12.2023 4 z 5


Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Druhý díl ze série. A rozhodně se jedná o sérii se vzrůstající kvalitou.
Na začátek řeknu, že se zde vyšetřuje nález kostry dítěte a tím se otevírá starý případ únosu tří detí v malé vesnici. Kromě vyšetřování je zde věnován velké prostor i soukromí vyšetřovatelů což nebývá až tolik zvykem. Nebo ne tak jak je to tady, kdy se vyšetřování střídá právě s tím soukromím a může to lehce narušovat dynamiku příběhu.
Kažodápádně je to hodně dobrá detektivka, která dává velký prostor i osobním problémům hlavních postav což se u podobných sérií moc často nevidí. Co musím pochválit je to, že oproti prvnímu dílu se nedá přijít na to kdo za tím vším je. A celé rozuzlení příběhu mi přijde naprosto skvělé. Je to prostě tak reálné s lehce hořkou pachutí v ústech. Za to smekám.
Audio zpracování je opět skvěle načtené a těším se na další díl.

15.12.2023 5 z 5


Vražedná temnota Vražedná temnota Lisa Regan

Už sedmý! díl série. V tomto díle Josie a její tým začne vyšetřovat vraždu a zmizení dvojice, která tábořila v lesích. To co se z toho vlastně všechno vyklube je až neuvěřitelný. Tak moc zamotaný příběh. Moje výtka směřuje k zatím nejpomalejšímu rozjezdu v celé sérii a to mě ze začátku od poslechu odrazovalo. Když se to, ale konečně rozjede tak je to jako vždy super čtení. Přidám jen poznámku, že tuto sérii je třeba číst od začátku. Jinak vám budou unikat dost důležité souvislosti.

04.12.2023 4 z 5


Tělo v jezeře Tělo v jezeře Matthew J. Costello

Dalai díl z mé oblíbené série. Všechny ingredience jsou zpět. Krásná obálka, Sarah i Jack. A tentokrát vyšetřují vraždu, která se stala v místním velkém sídle při večírku. Oslava měla zapůsobit na delegaci z Francie,aby podepsala velmi výhodnou dohodu pro obě strany. V celé té záležitostí je zainteresovaných spoustu lidí a velká kupa peněz. Takže máme uzavřenou společnost, motiv a jednu mrtvolu. Vyšetřování je opravdu zábavné a moc se mi líbilo samotné vyvrcholení celého příběhu.
Každý jeden díl ze série se dá bez problémů číst samostatně a hodí se třeba jako dárek k nadcházejícím Vánocům. Bude se líbit i svátečním čtenářům.

29.11.2023 5 z 5


Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Česká detektivka, který má rozhodně parametry těch zahraničních a v ničem nezaostává. Poslouchal jsem jako audioknihu a z celého zpracování na vás dýchne taková správná ponurá atmosféra. Ideálně se hodící na podzimní čtení.
Za mě je mínus to, že jsem vraha odhalil až moc brzy a pak jen čekal až to dojde i našim dvěma vyšetřovatelům. Tím se bohužel u mě nedostavil wau efekt, který tam asi měl na konci být. Každopádně jako začátek série to má velký potenciál. A hodnocení dalšího dílu je ještě lepší. Takže se těším.

09.11.2023 4 z 5


Ďáblova kolonie Ďáblova kolonie James Rollins (p)

V tomto případě se vydáváme po stopách předků původních obyvatel severní Ameriky. Ze začátku to bylo opravdu napínavé, ale příběh se tak nějak rozmělní a nedokázal mě držet po celou dobu v napětí ani tak, abych knížku dokončil před dovolenou a nevadilo mi na dva týdny knihu odložit. To by se u opravdu napínavé knihy nestalo.

23.10.2023 3 z 5


Eva tropí hlouposti Eva tropí hlouposti Fan Vavřincová (p)

Všichni asi známe film. Kniha je vlastně úplně stejná. Drobné rozdíly se najdou, ale to ničemu nevadí a filmu vlastně případná redukce několika postav, které se tam jen mihnou prospěla. Humor je takový nevinný, příjemný. Ale i tak jsem se zasmál. Skvělá oddechovka.

29.09.2023 5 z 5


Tichý pláč Tichý pláč Lisa Regan

KONEČNĚ! Případ, který se netýká Jossie!!! Už jsem snad ani nedoufal. Hurá, sláva! To co jsem začal sérii vytýkat se zde nekoná a je to jedině dobře. Budu doufat, že se toho autorka bude držet i do budoucích dílů. Vyšetřuje se případ zmizení malé holičky přímo před očima rodičů. Jde o únos? Nebo se jen ztratila? Všem je asi jasné o co v podobné knize jde, hlavně pokud se podíváme na klasifikaci knihy zde. Příběh je napínavý a nenechá vás odpočívat nebo se nudit. Rozhodně nemáte šanci přijít na to co se za tím vším skrývá. Za mě velká spokojenost.

25.09.2023 5 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Návrat do světa Hunger games chtěli asi všichni. Ale jsou všichni spokojení s tím jak ten návrat vypadá....? Vracíme se o 60 let před děj prvního dílu. Tedy do desátého ročníku Hladových her. Hry samotné vypadají jinak. Nejsou tak okázalé, nejsou tak nabušené technologiemi - ono rozdíl 60 let je obrovský. Ale hlavně hry už moc netáhnou. Kapitol tak experimentuje s tím jak přítáhnout ke hrám víc pozornosti. Díky tomu se přímo do centra dění jako trenéři dostanou vybraní studenti coby trenéři spláců. A tady se nám na scénu dostává budoucí prezident Snow. Jako 18ti letý chudý student a trenér splátkyně z 12. kraje.
To k ději stačí a teď moje dojmy. Za prvé mi kniha přišla opravdu zbytečně dlouhá. 504 stran je moc. Škrtal bych minimálně na 350. Děj je chvílemi poměrně zdlouhavý a některé pasáže jsou až nudné. Některé naopak ne. Podle mě část knihy, kdy upustíme arénu a děj se potom odebere poměrně nečekaným směrem je prostě moc dlouhá a měla být zkrácena.
Otázky, které mě na Panemu a potažmu celém světě HG zajímají zůstávájí stále nezodpovězené a to mě mrzí. Chtěl bych vídět více do pozadí konce USA a vzniku Panemu jako i vhled do celkového stavu zbytku světa. Aspoň trošku.
Poslouchal jsem audioknihu načtenou panem Táborským. To bylo skvělé. Jen hlavní hrdina je 18ti letý mladík. Možná stálo za to vybrat mladšího interpreta?
Rozhodně bych se do světa HG rád vrátil, ale v trochu akčnějším pojetí a ideálně s nějakým rozkrytím pozadí toho celého systému. Reálně bych hodnocení viděl tak na 3,5*

07.09.2023 4 z 5


Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

Poprvé v sérii musim jednu hvězdičku ubrat. A teď si to budu muset obhájit. Předně jsem poslouchal audio. Ostatní díly jsem četl, je možné že i toto má nějaký vliv. Kniha je skvěle načtena Jitkou Ježkovou. Jen škoda, že v rámci sérii už se jedná o třetí interpretku. Děj knihy se tentokrát točí okolo rodiny Noaha. A jak už je v sérii zvykem jde o vraždu, která roztoči poměrně dost zamotaný příběh. To co si přeju už aspoň od druhého dílu a tedy to, aby se případy přestaly týkat samotné Jossie se ani tentokrát nevyplní. Smrt obchází hodně blízko. Já už bych opravdu od tohoto konceptu upustil. Má se jednat o dlouhou sérii a tímhle tempem Jossie nikdo z blízkých nezbyde. První půlka mě moc nebavila. Byla taková pomalejší a šlo hlavně o takové rodinné drama víc než vyšetřování. Druhá půlka už jela jako všechny předchozí díly a moc mě bavila.

27.08.2023 4 z 5


Pohřešuje se prezident Pohřešuje se prezident James Patterson

Za mě nic moc. Nudné. Takové nijaké. Nedokázal jsem to dočíst.

20.08.2023 1 z 5


Spletité lži Spletité lži Angela Marsons

Jsem moc rád, že se v rámci série opět jedná rozhodně o ten lepší díl.
Máme tu vlastně tři dějové linky by se dalo říct. A jak už víme, autorka v průběhu času je více či méně začne propojovat.
Musim se přiznat,že tedy mě víc fascinoval řekněme vedlejší příběh, kde hlavní roli nehraje Kim, ale Frostová. Ten mě opravdu vtáhnul do děje a velmi zaujal.
Hlavní příběh je taky zajímavý. Ale hlavně z počátku kdy vyšetřování tak nějak tápe, my jako čtenáři to víme a chce se nám na ně křičet jak to je.
Jsem moc rád, že to co autorka naznačovala v průběhu děje nesplnila a tak byl pro mě konec úžasné překvapení.
Čtení jsem si rozhodně užil. A proč ne 5 hvězdiček? Asi za ten začátek, kdy autorka tak trochu zbytečně dlouho mlží o něčem co mi bylo opravdu jasné.

17.08.2023 4 z 5