Černočerné srdce

Černočerné srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527725/bmid_cernocerne-srdce-65701a1fd45e5.jpg 5 482 125

Když do detektivní­ kanceláře vpadne rozrušená Edie Ledwellová, Robin Ellacottová neví, co si o nečekané návštěvě myslet. Spoluautorku animovaného seriálu Černočerné srdce prý neustále pronásleduje internetový uživatel s přezdívkou Anomie. Robin usoudí, že jí nemůže nijak pomoct, a vše pustí z hlavy. Za pár týdnů však přijde šok - mladou ženu totiž kdosi zavraždil na hřbitově Highgate, kde se celý seriál odehrává. Robin a Cormoran Strike se pouštějí do pátrání a brzy objeví zcela nové podoby zla. "Mimořádně zdařilý současný kriminální román, který poukazuje na mnohé negativní aspekty sociálních médií a on-line. Zároveň se autorka dobře vypořádala s problémem, kterým si sama musela projít." čtenář z Goodreads "Varovný příběh o vlivu virtuálního světa na životy skutečných lidí." Guardian... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

The Ink Black Heart , 2022


více info...

Přidat komentář

P-puma-
včera 1 z 5

Zápletka je skvělá. Problém nastává v tom, že po úvodních 100 stránkách, kdy se seznamujete, následuje dalších přibližně 500 stran, kdy se absolutně nic neděje. Jako fakt nic. Od strany 700 se děj začíná hýbat a pak přichází posledních 200 stran, kdy jsem myslela, že mi regulérně praskne cévka. Na poslední straně knížka málem letěla do krbu. Ale mám nějaké sebeovládání, takže se vrátila do knihovny. Nemohu tu dávat spoilery, takže se nemohu plně rozpovídat nad tím, co mě tam tak rozčiluje.

Nicméně, autorka vždycky dokázala perfektně doplnit děj i o život Cormorana a Robin, což zde dost chybí. Chybí tu jiskření, napětí a také chuť zapojit šedé buňky mozkové a pátrat s detektivy.

Je to strašné zklamání a vůbec si nejsem jistá, jestli v sérii budu pokračovat, protože mě to tak pekelně ***.

Vlaďkaa4
včera 5 z 5

Nemám ráda čtečky, takže jediný problém který jsem měla byla váha knihy v kabelce.
Vlastně ještě jeden problémem tu byl. Zorientovat se ve všech postavách a kdo se za koho vydává atd... Nic méně zase povedený kousek. Jako bonus beru že to nejde přečíst za tři dny


veronika4618
předevčírem

(SPOILER) Opět skvělý počin. Neuvěřitelných 1100 stránek uteklo jako nic, opět jsem se ponořila do příběhu s fiktivními postavami a dovolila jsem jim strávit se mnou týden a půl. Při čtení knihy, kterou napsala J. K. R. si vždy uvědomuji tu radost které mi čtení přináší a jak moc ráda tuto činnost mám. Hlavní ústřední dvojice už bude mít navždycky místo v mém srdci a už teď se těším na další setkání s nimi.
Co se týká příběhu, moc mě bavilo prolínání soukromého života vyšetřovatelů spolu s případem, i jejich vedlejší méně podstatné případy, na kterých spolu s dalšími kolegy pracují.
Ačkoli jsem pár zvratů vytušila těsně předtím, než na to přišli i Robin s Cormoranem, vraha jsem nevěděla až do poslední chvíle a se zatajeným dechem jsem sledovala, jak děj eskaluje. Bavily mě odkazy na Beatles, potěšilo mě, že Robin převzala nad tímto případem iniciativu a skoro na vše přišla sama. Internetové prostředí plné trollů a anonymních "hrdinů" kteří se schovávají za klávesnicí a obrazovkou, bylo opravdu děsivé. Škoda rychlého závěru, možná si kniha paradoxně zasloužila ještě pár stránek navíc. Snad následující díl bude pokračovat tam, kde tento skončil. Už teď mě totiž zajímá, jak Robin dopadne na schůzce, na kterou na konci tohoto příběhu odešla. Zde mě potěšila nová postava, která opět vztah mezi hlavními vyšetřovateli ještě více zkomplikuje. Toto mě totiž na této sérii baví, ačkoli bych si také už přála, aby konečně byli ti dva spolu.

ivzu77
23.04.2024 5 z 5

Tak dlouho jsme se nemohli dočkat a nyní to mám už za sebou. V knize jsem se dokázala orientovat, sociální sítě, chaty, e-maily - vše musíte číst tak jako scénář k divadelní hře, jako rozhovor a moc se neupínat na nicky a přezdívky, jinak se v tom ztratíte :-)
Cormoran a Robin - detektivní sympaťáci, stále hledající cestu svými osobními životy.
Po pravdě dočtete a už se těšíte na další :-)
Stejně tak se těším na filmové zpracování této knihy, kterou BBC natáčí pod názvem C.B.Strike - každá kniha je samostatná minisérie a DOPORUČUJI!!!

Petass
23.04.2024 4 z 5

Bavilo mě to! I když bylo stránek neobvykle mnoho, chtěla bych číst dál a dál. Kdyby kniha nepatřila do série asi by mě téma sociálních sítí odrazovalo, to by byla chyba, pohltilo mě to. Hvězda dolů za konec. Tolik odboček, teorií, možností, internetové diskuze na x stranách a pak je vyřešeno za chvíli a spousta věcí nevysvětlena... zklamání!!! Chci dalších 100 stran s podrobnostmi vedlejších linek a polibkem!!!

nai.ivka
22.04.2024 5 z 5

Až autorka dá ústřední dvojici dohromady, nejspíš tím ukončí celou sérii ... a žili šťastně až do smrti ... tak zase ne. Pátá hvězdička, protože jí to nekriticky žeru. Knížku jsem poslouchala.

P-puma-
20.04.2024 1 z 5

Ja jsem tak naštvaná, jako fakt. Prvních 500 stran se nic nedělo. Jako vážně nic. Pak se dej rozhýbat a podle mě se měl logicky podle stop ubírat úplně jiným směrem. V knize naprosto chybí dinamika vztahu mezi Robin a Strikem, která dějí dodávala jiskru. A ten konec? Jako u poslední stánky jsem duet listovala jestli je fakt poslední, protože to si snad ze mě někdo děla srandu???? Měla jsem sto chuti knihu vzít a hodit do krbu

HaHa11
19.04.2024 5 z 5

Abyste sérii ocenili, musíte prostě:
a) milovat tlusté a ještě tlustější knížky
b) užívat si dialogy plynoucí mnoho desítek stránek, nenechat se jimi ukolébat; autorka jimi vrstvu po vrstvě příběh staví, a také rozplétá
c) hlavně věřit, že dva dospělí lidé budou po pěti letech stále na začátku (pardon - už téměř došlo k polibku)
Černočerné srdce přímo přetéká aktéry - pokračují osobní linie ústřední dvojice, do hry vstupují podezřelí pohybující se ve světě reálném i virtuálním. Mít v této chvíli po ruce papír a tužku přijde vhod - zapamatovat si složité vztahové vazby, a navíc rozlišit internetové přezdívky nedává ani sebepozornější čtenář. Rowlingové/Galbraithovi odpustím i to, co by jiným autorům neprošlo (některé chaty jsou opravdu úmorně dlouhé), protože její schopnost vystavit zápletku a podat ji je neuvěřitelná - jste vtaženi do děje, chcete vědět, jak to vše dopadne, a současně se obáváte okamžiku, kdy otočíte na poslední stránku, a před vámi další dlouhé čekání na díl následující!
V porovnání s předchozí Neklidnou krví (ta byla za šest hvězdiček nejméně) bylo Srdce přeci jenom o fous slabší - tak za 4 a tři čtvrtě.

myrna0868
19.04.2024

Když vidím všechna ta pětihvězdičková hodnocení přede mnou, mam pocit, že jsem četla úplně jinou knihu :-))
Vůbec nevím jak bych měla hodnotit ,tak to neudělám. Čtenářská výzva splněna :-)

JaneSour
18.04.2024 5 z 5

Trochu jsem se bala, ze kdyz ma kniha pres 1100 stran, ze bude chvilema nudna. Opak byl ale pravdou. Kniha byla perfektne napsana. Coz je u teto spisovatelky standard. :)
Tesim se na dalsi dil a vsem knihu moc doporucuji. :))

Mlsnákočka
18.04.2024 5 z 5

Právě jsem dočetla a říkám: “Vynikající! Přečetla jsem všechny díly této série a nikdy jsem nebyla zklamaná. Nevadí mi ani počet stran, naopak se v tom popisování rochním a všechno si dokážu detailně představit. Zprvu jsem byla trochu zděšena pročítáním chatů z Drekovy hry, ale bez nich by to zkrátka nešlo. To byl opravdu geniální nápad. Teď mě mrzí, že příběh skončil. Strike a Robin mně budou chybět. Moc jim fandím a už teď se nemohu dočkat pokračování.

Nello
18.04.2024 5 z 5

Ta teda umí psát! Je pak ale problém najít na čtení další knihu, všechny ostatní se mi teď zdají fádní Má někdo nějaké doporučení co číst? Děkuji

martisek21
15.04.2024 5 z 5

Další perfektní detektivka, Rowlingová je PANÍ SPISOVATELKA, od knížky se nedalo odtrhnout! Nemůžu se dočkat dalšího dílu!

Market-k-a
15.04.2024 5 z 5

Strávit čas s Robin a Cormoranem je vždycky příjemné a ta obsáhlost už k tomu zkrátka patří :)

marieke
14.04.2024 5 z 5

Další napínavý díl od kterého se nedalo odtrhnout. Bude mi líto až série skončí. Sice na takový počet stran (zajímalo by mě, kolik bude mít takovým tempem poslední díl :-D) trošku unáhlený konec, přivítala bych lepší vysvětlení a vztah - nevztah mezi hlavními hrdiny by už taky chtěl nějak dořešit, začíná to být únavné, ale přesto dávám plný počet a těším se na další. P.S.: Ten seriál, o kterém kniha byla, bych si skvěle dokázala představit jako animák Tima Burtona :-)

Afrodedek
13.04.2024

Za mě velmi, velmi dlouhé s naprosto zbytečně rozvleklými situacemi ohledně vztahu dvou hlavních hrdinů. Tohle jsme už prostě četli v každém předchozím dílu a pokud se nemýlím, tak má jít o detektivku a ne romantický román.
Neskutečně mnoho jmen dalších postav, kdy má postava občanské jméno, jméno ve hře a někdy i další odlišné na Twitteru, takže dost zmatek.
Ze začátku jsem se fakt nemohl začíst, ale posledních 30% mě bavilo hodně.
Určitě stojí za to si knížku přečíst, ale k nejlepšímu dílu série bych ji rozhodně neřadil.

mil
12.04.2024 4 z 5

Jako mohlo to být kratší, ale detektivka dobrá. Bylo zvláštní se pročítat všemi těmi tweety. Moc jsem fandila Cormoranovi a Robin jako detektivům i jako lidem.

Adinlea
11.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Kde zacit? Knihu jsem si s, respektem k jeji obsahlosti, schovavala na dobu, kdy budu mit vice casu. A vyplatilo se to - precetla jsem tu bestii na jeden zatah a byla jsem totalne vtazena do deje, zdalo se mi o postavach, analyzovala jsem jednotlive dialogy :) proste jsem byla jako reklama na dokonaleho ctenare!

A muj dojem? Absolutni pecka! Rowling s kazdou knihou posouva nejen hranici sveho psani, ale i muj cteci rekord :-)

Nevadila mi spletitost chatu z Drekovy hry, dalo se v tom orientovat, postav bylo tak akorat, aby clovek behem prvnich kapitol nedokazal tipnout vraha.

6 hvezdicek z 5 :-)

Hanyma
10.04.2024 5 z 5

Za mě pecka! Bála jsem se, že vzhledem k počtu stránek to bude zdlouhavé a námět nezáživný, ale byla jsem velice překvapená, jak jsem se rychle začetla a námět mě neskutečně bavil. A pak ti dva ... po dočtení mi nějak nešlo se s nimi rozloučit, tak jsem si musela pustit i seriál.
Těším se na další díl!!!

berila
09.04.2024 3 z 5

Už v komentářích u předchozích dílů jsem napsala svůj názor na autorku, co se týče psaní detektivek. Přes 1000 stránek je opravdu moc, spíše než detektivka je to román s detektivní zápletkou. Spousta jmen, obsáhlé diskuze na twitteru, ve kterých se dalo špatně orientovat. Nemělo to spád, jaký bych si u detektivky představovala. V podstatě čtu sérii kvůli oběma hlavním protagonistům, a tady mi to autorka zase zkomplikovala, takže chtěnechtě musím čekat na další díl.