Václav Husa životopis

česká, 1906 - 1965

Životopis

PhDr. Václav Husa, DrSc. V letech 1934–1931 studoval na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy dějepis a zeměpis, během tohoto studia strávil rok v Paříži a Rennes, po získání apropabace pro středoškolské učitelství pokračoval do roku 1934 ve studiu na Státní archivní škole. V době studií na archivní škole pracoval v Archivu Národního muzea, poté v Archivu ministerstva vnitra až do roku 1949, kdy započal pedagogickou kariéru na FF UK. Od roku 1951 vedl katedru českých dějin, podílel se na vzniku Československé akademie věd a již od počátku se stal jejím členem korespondentem.

Badatelsky se zaměřoval na kulturní dějiny (v době studií dějiny umění), hospodářské a sociální dějiny, také teoretické otázky historické vědy, jeho soucítění s dělnickou třídou ho přivádělo k marxistickému pojetí historiografie.

Václav Husa věnoval soustavnou pozornost metodologickým otázkám a hospodářským a sociálním dějinám. Je pokládán za schopného analytika s výrazným smyslem pro interpretaci pramenů, nedospěl ale bohužel k syntéze postihující význam lidových hnutí. Připravil novou středoškolskou učebnici československých dějin a posléze zpracoval pro širokou naši i zahraniční veřejnost Dějiny Československa (1961), koncipované jako výklad historie lidových mas. Husa po sobě nezanechal příliš rozsáhlé vědecké dílo, kromě mnoha veřejných aktivit (ČSAV, Československá historická společnost, Slovanský výbor, mírové hnutí, redakční práce) jej limitovala úzkostlivá péče o vědeckou i jazykovou stránku díla. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org; abicko.avcr.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.