Rudolf Krajíc životopis

česká, 1954

Životopis

doc. PhDr. Rudolf Krajíc, CSc. (* 2.4.1954 v Písku). Po absolvování ZŠ v Bechyni a gymnázia v Týně nad Vltavou studoval na FF Univerzity Karlovy v Praze obory prehistorie a dějepis. V roce 1978 nastoupil jako archeolog do táborského muzea. V roce 1982 získal na FF UK Praha doktorát filosofie (PhDr.). V roce 1993 ukončil externí aspiranturu v Archeologickém ústavu AV ČR v Praze (obor středověká archeologie) a byla mu udělena hodnost kandidáta historických věd (CSc.). V roce 2002 se habilitoval na Masarykově univerzitě v Brně a k 1. listopadu téhož roku byl jmenován docentem v oboru slovanská archeologie.

Na konci sedmdesátých a na počátku osmdesátých let se zabýval archeologickými výzkumy zaniklých středověkých vesnic na Táborsku; v letech 1983-1989 byl vedoucím archeologického výzkumu zaniklého předměstí středověkého města Sezimova Ústí. Z dalších rozsáhlejších terénních archeologických akcí lze jmenovat výzkum středověkého vojenského ležení na Smolíně u Tábora (1983), práce v historickém jádru města a na hradě v Soběslavi (1986, 1998), v Sezimově Ústí (od r. 1989 průběžně), v Bechyni (od roku 1997 průběžně) a na staveništích Kaufland, Tesco, Baumax a Lídl Tábor (1999-2005). Od roku 2000 je pověřen posuzováním trasy budoucí dálnice D3 na území bývalého táborského okresu s ohledem na archeologickou památkovou péči. Od r. 1983 vede archeologické práce na území městské památkové rezervace Tábor.

Je předsedou Jihočeské archeologické komise, předsedou komise ředitele Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích pro státní podporu financování záchranných archeologických výzkumů v jižních Čechách, je členem redakční rady sborníku "Archeologické výzkumy v jižních Čechách" (vyd. JčM České Budějovice), členem sklářské sekce České společnosti archeologické, členem skupiny pro interdisciplinární spolupráci a přírodovědné metody v archeologii a členem Vědecké rady FF JU v Českých Budějovicích.

Je autorem 7 monografií, na dalších 7 se podílel jako spoluautor. Kromě toho publikoval více než 200 studií a článků v odborných historických a archeologických časopisech v České republice, Slovenské republice, Německé spolkové republice, Velké Británii a v Rakousku. Je spoluautorem expozice "Život a práce středověké společnosti", která je od roku 1990 instalována na Bechyňské bráně v Táboře. Je autorem expozice "Táborský poklad", která byla v r. 2006 otevřena v areálu táborského hradu. Je spoluautorem softwaru pro muzeologické zpracovávání archeologických sbírek (program "Muzeum 2000") a spolupracovníkem Národního památkového ústavu - ústředního pracoviště v Praze pro dokumentaci archeologických nemovitých památek v systému SAS. Je poradcem Městského úřadu v Táboře pro otázky archeologické památkové péče.

V letech 1996-1998 přednášel dějiny hmotné kultury na Institutu pedagogiky volného času v Táboře. Od r. 1999 externě působí na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 2002 přednášel v Historickém ústavu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Od r. 2006 je ředitelem Archeologického ústavu FF JU v Českých Budějovicích.

Spolupracuje s univerzitami v Brně, Opavě a Plzni v oborech archeologie, kulturní historie a české dějiny. (zdroj životopisu: http://uar.ff.jcu.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.