Martin Holý životopis

česká, 1978

Životopis

PhDr. Martin Holý se narodil v roce 1978. Během let 1997-2003 se věnoval studiu historie a archivnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kterou absolvoval prací na téma ,,Dětství a mládí šlechty v českých zemích v době předbělohorské". V současné době má připravenu k obhajobě disertační práci na téma "Výchova a vzdělávání české a moravské šlechty v letech 1500-1620", která by měla být v závěru roku dána do tisku (pozn. 2008). Praktické zkušenosti sbíral od dubna roku 2001 do října roku 2003 jako odborný archivář Státního okresního archivu Nymburk se sídlem v Lysé nad Labem. Od listopadu 2003 pak pracuje v Historickém ústavu Akademie věd České republiky a zároveň se stává výkonným redaktorem sborníku Folia Historica Bohemica se zaměřením na raný novověk.

Zaměření vědecké činnosti:
dějiny českých zemí 16. a 17. století se zaměřením na široce vymezené kulturní a vzdělanostní dějiny české společnosti (včetně kulturních a intelektuálních vazeb českých zemí s vedlejšími zeměmi České koruny, dalšími oblastmi habsburské monarchie i jinými regiony), dále na některé aspekty z dějin šlechty (cestovní aktivity urozených, šlechtický mecenát, studium některých rituálů nobility apod.) i církevních a náboženských dějin (konfesionalizace české společnosti, šíření reformace do vedlejších zemí České koruny apod.)

Členství ve vědeckých, vědecko-správních radách a komisích:
*tajemník a člen české sekce Fóra britských, českých a slovenských historiků
*člen Arbeitskreis Vormoderne Erziehungsgeschichte, Sektion Historische
Bildungsforschung der Deutschen Gesellschaft für Erziehungswissenschaft (zdroj životopisu: www.rozhlas.cz/leonardo; hiu.cas.cz; Markgraf)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.