Lenka Bobková životopis

česká, 1947

Životopis

Prof. PhDr. Lenka Bobková, CSc., dr. h. c. (* 8. ledna 1947, Červený Kostelec), je česká historička působící na Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Specializuje se především na dějiny vedlejších zemí Koruny české ve 14.–16. století. Zabývá se také regionálními dějinami severních Čech a vládou Jana Lucemburského a Karla IV.

Vystudovala obor historie–český jazyk na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde v roce 1970 obhájila diplomovou práci na téma České državy v Horní Falci za vlády Karla IV. Poté učila na Střední zemědělské technické škole ve Frýdlantu, pracovala v oblastní galerii v Liberci, v roce 1974 získala titul doktorky, v roce 1979 byla přijata za odbornou asistentku na Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem, ale teprve v roce 1986 jí byl povolen vstup do aspirantského studia, které ukončila v roce 1991 obhajobou práce Územní politika prvých Lucemburků na českém trůně. V témže roce byla zvolena proděkankou Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Už v roce 1992 se habilitovala v oboru československých dějin a o rok později nastoupila na Ústav českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze do semináře dějin středověku, kde působí dosud. V letech 1999–2003 pracovala také v Historickém ústavu Akademie věd.

Prof. Bobková se dlouhodobě věnuje problematice vedlejších zemí Koruny království českého především ve 14. a 15. století. Zabývala se též kulturně společenskou problematikou 16. století, zvláště ve vztahu k severním Čechám. Na základě podrobného studia pramenů v archivu v Drážďanech publikovala také několik studií věnovaných problematice pobělohorské emigrace do Saska. (zdroj životopisu: wikipedia)

Ocenění (2)

2014 - Magnesia Litera (za nakladatelský čin) - kniha Velké dějiny zemí Koruny české. Svazek IV.a, 1310-1402
2014 - Magnesia Litera (za nakladatelský čin) - kniha Velké dějiny zemí Koruny české. Svazek IV.b, 1310–1402