Laonikos Chalkokondyles životopis

řecká, 1423 - 1490

Životopis

Laonikos Chalkokondyles (asi 1423 – 1490) byl byzantský historik původem z Athén, který sepsal ve svém díle Výklad dějin (Ἀποδείξεις Ἱστοριῶν, Apodeixis historión) historický vývoj v letech 1298–1463.

Narodil se do jedné z předních athénských rodin, aby se poté v mládí stal žákem Georgia Plethona. Působil v peloponéské Mystře. Historický vývoj popisuje na rozdíl od mnoha jiných byzantských historiků již ne z pohledu Byzance, ale osmanských Turků. Při své historické práci se opíral i o turecké prameny. V díle se stylisticky snažil připodobnit Hérodotovi a Thúkýdidovi. Charakteristickým znakem jeho tvorby je silný vliv renesance a humanismu, stejně tak znalost některých, ačkoliv zkreslených, reálií západní Evropy. Náboženskou problematiku a spory podává již s odstupem, až s lhostejností, čímž se také v mnohém liší od předchozích byzantských autorů. V jeho pojetí již nejsou obyvatelé Byzance Římany, ale opět jsou jím nazýváni Řeky, Helény.

„Myslím, že není zcela nevhodné, že svůj výklad píši řeckým jazykem, poněvadž řečtina je rozšířena na mnoha místech světa... její sláva je veliká už dnes a bude ještě větší, až jednou řecký císař a jeho následovníci i synové Řeků svorně a podle svých zvyků budou spravovat pozoruhodnou říši tak, aby se v ní dobře žilo jejím občanům a navenek byla uznávána její moc.“
— Laonikos Chalkokondyles (zdroj životopisu: Wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Laonikos Chalkokondyles - knihy

1988  80%Poslední zápas Byzance

Žánry autora

Literatura naučná Historie

Štítky z knih

Byzantská říše byzantská literatura 13.-15. století řečtí historikové

Chalkokondyles je 0x v oblíbených.