Ivo Telec životopis

česká, 1959

Životopis

Prof. JUDr. Ivo Telec, CSc., (* 24. 2. 1959, Brno) je český právník, odborník na právo duševního vlastnictví. Zabývá se též souvisejícím právem proti nekalé soutěži, osobnostním právem a právem komplementární a alternativní medicíny. Kromě toho i právem spolkovým a nadačním a právem veřejné prospěšnosti.

V letech 1978 – 1982 vystudoval Právnickou fakultu tehdejší Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita), kde roku 1983 získal titul doktora práv. V akademické sféře působí od roku 1991. Roku 1992 mu Vědecké kolegium věd o státu a právu Československé akademie věd v Praze udělilo vědeckou hodnost kandidáta právních věd na základě práce Právo výkonných umělců v agenturní a ochranné praxi. Roku 1996 se na Masarykově univerzitě habilitoval v občanském právu prací Vybrané kapitoly z českého autorského práva a roku 2003 získal i profesuru pro obor občanské právo. Na Právnické fakultě Masarykovy univerzity vyučuje právo duševního vlastnictví a na Právnické fakultě Univerzity Palackého působí od roku 2004 jako vedoucí katedry soukromého práva a civilního procesu.

V roce 1998 obdržel Cenu rektora Masarykovy univerzity za vynikající tvůrčí čin - dílo Autorský zákon, Komentář.
Kromě toho působí i v právní praxi, v 80. letech 20. století několik let jako státní notář a úředník, dále jako soudní znalec (v oborech školství a kultura a ekonomika) a od roku 1990 jako advokát. Působil také jako člen pracovní komise Legislativní rady vlády pro občanské právo a zastupoval Česko ve Vysoké skupině autorskoprávních odborníků Komise Evropských společenství a stále je mezinárodním rozhodcem ve sporech o doménová jména .cz, dříve též .eu. Ivo Telec byl rovněž členem rozkladové komise Úřadu průmyslového vlastnictví v Praze i lektorem České advokátní komory v oboru autorského práva.

Profesor Telec patří mezi spoluautory českého autorského zákona z roku 2000, působil i v rekodifikační komisi pro nový občanský zákoník z roku 2012. Vyhlášen byl Právníkem roku 2006 v kategorii právo duševního vlastnictví. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/I...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.