Gudrun Wilcke životopis

Gudrun Pausewang · pseudonym

německá, 1928 - 2020

Životopis

Gudrun Pausewang (* 3.března 1928 ve Wichstadtl, Československo, +23.ledna 2020 ve Baunach, Německo, její pravé jméno je Gudrun Wilcke) je německá spisovatelka pro děti a mládež. Je také známá jako autorka sci-fi románů pro mládež.

Jako nejstarší dcera farmáře vyrostla Gudrun s pěti sourozenci ve východních Čechách. Po základní škole navštěvovala dívčí školu. Její otec byl zabit ve druhé světové válce, když jí bylo 15 let. Po válce ona a její rodina uprchli do západního Německa. Ve Wiesbadenu chodila do školy a absolvovala v roce 1948 vysokou školu. Poté studovala na Pedagogickém institutu ve Weilburg der Lahn a pak učila na základních a středních školách.
Od roku 1956 učila pět let na německých školách v Chile a půl roku ve Venezuele. Cestovali v této době po střední, severní a jižní Americe, včetně oblasti Amazonky a Tierra del Fuego, Peru, Bolívie, Kolumbie a Mexiko.
Na konci roku 1963 se vrátila do Německa, studovala germanistiku a pracovala jako učitelka na základní škole. O čtyři roky později šla s manželem Hermannem Wilcke do Kolumbie, kde učila pět let na místní německé škole. V roce 1972 se vrátila a s ní pak dvouletý syn do Německa. Od té doby žila v Hessensku, později místem počinu svých děl. Až do svého odchodu do důchodu v roce 1989 pracovala jako učitelka.
Pausewang obdržela v roce 1988 německou Cenu za literatura pro mládež. V roce 1998 absolvovala univerzitu ve Frankfurtu nad Mohanem. (zdroj životopisu: de.wikipedia.org)

Ocenění (1)

1988 - Deutscher Jugendliteraturpreis (Jugendbuch (Kniha pro mládež)) - kniha Mrak