Georg Christoph Lichtenberg životopis

německá, 1742 - 1799

Životopis

Georg Christoph Lichtenberg (1. července 1742, Ober-Ramstadt – 24. února 1799, Göttingen) byl německý fyzik, astronom, matematik a satirik. Povoláním byl profesor experimentální fyziky, matematiky a astronomie na univerzitě v Gotinkách. Za života proslul jako břitký polemik a autor populárně vědeckých článků, kterých napsal kolem 230. Jeho dílo vyniká zábavností a satirou. Psal i do dobových magazínů, hlavně do Gotinského kapesního kalendáře, pro který dlouhá léta pracoval jako redaktor. Po smrti mu vynesly slávu a pověst jednoho z nejlepších německých aforistů především krátké rukopisné záznamy, dochované v sešitech. Sešity s aforismy, kterých se dochovalo jedenáct, obsahují asi 5500 záznamů, pokud započítáme i ztracené sešity, ze kterých dnes známe pouze část vydaných textů, odhaduje se počet na 6,5 – 7 tisíc záznamů.

Liechtenbergovy sešity jsou jakousi knihou denních záznamů, či pracovním deníkem. Obsahují pestrou směsici textů všeho druhu – myšlenky, úvahy, pozorování, postřehy, vzpomínky, slovní hříčky, anekdoty, nápady, citáty, poznámky a výpisky z četby, kuriozity i banality z denního života. Záměrem obsáhnou jak společnost tak i soukromý svět, politiku, dějiny, vědu, literaturu, umění, filosofii, psychologii, náboženství.

Lichtenbergovu velikost si cenily i takové osobnosti, jakými byli Hebel, Kant, Goethe, Kierkegaard, Schopenhauer, později třeba Wagner, Lev Tolstoj. Friedrich Nietzsche jeho aforismy zařazoval dokonce na úroveň Goethovu. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Georg_Christoph_Lichtenberg)

Ocenění