Myšlenky, postřehy, nápady

Myšlenky, postřehy, nápady https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81381/bmid_myslenky-postrehy-napady-vdl-81381.jpg 4 11 3

Aforistické postřehy významného německého učence 18. století. Z 5000 výtisků 500 vázáno v kůži.

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Odeon
více info...

Přidat komentář

Mimir
19.03.2019 4 z 5

Podarené kompendium myšlienok, úvah, maxím či nápadov a postrehov nemeckého fyzika, matematika a v neposlednom rade: satirika a kritika Lichtenberga. Aforizmy vynikajú ostrým vtipom, sú zábavné, poučné a už počas autorovho života boli veľmi obľúbené. Autora post mortem oceňovali rôzne veľké osobnosti ako napr.: Kant, Goethe, Kierkegaard, Schopenhauer, Tolstoj, Wittgenstein či Nietzsche. Záverom dodávam, citujúc autora: "Ak máš dva páry nohavíc, jedny predaj a kúp si túto knihu".

JulianaH.
30.01.2019 5 z 5

"Musel by to být prašpatný přírodovědec, který by, když ho s pětitisícovými platem na pár let zavřeme, nenapsal učený spis o třešňových stopkách. Každá věda, každá vědecká kapitola, každý odstavec mají své třešňové stopky."

Jak jsem psala k "Večerům při svíčce", bez Lichtenberga bych si připadala pochmurně chudá. On (spolu s několika dalšími autory) je oním vzděláním, ke kterému se utíkám, když jsem nešťastná, protože samo o sobě poskytuje útěchu a útočiště.
I kdyby ničím jiným, svými idejemi o myšlení a svými metodami to byl filosof. Je četbou na celý život: vždyť také každý z jeho aforismů představuje vlastně takovou stručnou knihu. Odjakživa se mi také líbil jako stylista.
Z jeho pozdních výroků o smrti a bolesti jdou na mě vždycky chmury.


milan.krimsky
24.10.2015 3 z 5

Kniha o aforismech, co k tomu napsat!?