Kalvach zajímavosti

Kalvach https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42294/bmid_kalvach-3Qz-42294.png 4 23 5

Soubor sedmi povídek, spjatých společnou postavou drobného úředníka z doby mezi dvěma světovými válkami Jana Kalvacha (Svatá noc, Dobrodružství, Apríl, Amorek smrti, Partie šachu, Poslední kolo, Poutník v mlze), vychází poprvé samostatně. V sevřených příbězích sledujeme výseče z otáčejícího se kola jednoho lidského osudu po 16 let. Na částečně autobiografické postavě svádí autor boj proti vlastnímu maloměšťáckému údělu úředníka ve službách kapitalismu, přičemž svůj kalvachovský úděl vidí kriticky z nadhledu a neztotožňuje se s ním.... celý text

Zajímavosti (2)

Postav Kalvacha se objevuje hned na prahu Havlíčkovy tvůrčí dráhy. Povídka Svatá noc z roku 1927 je jednou z prvních povídek, kterou Jaroslav Havlíček napsal. A poslední povídka cyklu, Poutník v mlze, je Havlíčkovým posledním dílem vůbec - napsána necelý měsíc před autorovou smrtí. Havlíček se tak postavě Kalvacha věnoval plných 16 let. (předmluva Josefa Rumlera) (meluzena)


Tvář postavy Jana Kalvacha nelze plně pochopit bez poznání ostatních Havlíčkových tpologických próz, zejména oněch z knihy Prodavač času, k nimž se sedmero kalvachovských povídek ústrojně přimyká - ba víc: přímo s nimi problematikou souvisí. A přece má „kalvachiáda“ právo na knižní realizaci zcela samostatnou. (předmluva Josefa Rumlera) (meluzena)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.