Muž sedmi sester
kniha od: Jaroslav Havlíček
Koupit
Emil Škvor je od narození vtipálek. Obyčejné vtipy mu brzy nestačí a rozhodne se vymyslet takový kousek, který mu přinese slávu. Ve městě žije profesor matematiky, který je známý svou láskou k tomuto oboru. Má sedm dcer, jež jsou od sebe věkově vzdálené tak, aby utvořily pravidelnou aritmetickou řadu. Právě tento jev se Škvor rozhodne využít k uskutečnění svého mistrovského vtipu......celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11511/muz-sedmi-sester-11511.jpg 3.983Komentáře (27)
Kniha Muž sedmi sester

"Konečně to prasklo. V nepopsatelném chaosu, který potom vznikl, je těžko se vyznat. Efekty byly více zvukové než slovní, a tak ten, kdo byl by chtěl onen kritický den reprodukovat co nejvěrněji, musil by to učiniti cestou hudební, a to ještě nejspíše jen orchestrální." Nádhera! Jakkoliv je to pro Havlíčka netypická próza, je to vlastně jen nevázaný, ale do mistrovského detailu domyšlený žert (o morálce se tu bavit nebudeme) , je to slovní ekvilibristika, která mě několikrát donutila se srdečně zasmát, někdy jsem měl záchvaty až k slzám. To už se mi dlouho nestalo. Ta naprostá drzost, nehoráznost a otevřenost, samozřejmě nekorektnost, je dokonalá. Líčení erotických scén by si samo o sobě zasloužilo analýzu, je to radost (českého) jazyka a jeho erupce (jazyka). Nedávám tomu všechny hvězdy, protože samozřejmě v porovnání s Neviditelným nebo Petrolejovými lampami je to opravdu "jen" legrácka, ale její provedení je stoprocentní. Není to ale samozřejmě pro upjaté škarohlídy - je to pro čtenáře hedonisty. Takže jsem to vzal všema deseti.

legrácka erotického obsahu, psaná bez jakékoli autocenzury, neboť ji Havlíček nechtěl zveřejnit, vydána byla až po cca sedmdesáti letech z pozůstalosti - a s tímto zřetelem by k ní měl čtenář také přistupovat a tak ji hodnotit
pobaví, potěší, i když na anekdotu je to pro současného čtenáře, který je s každým textem vždy rád rychle hotov, příliš rozsáhlé, jak se stále opakuje schéma sedmi sester, ovšem kdo nepospíchá, bude odměněn velmi svérázným jazykovým humorem a nevšední metaforikou; sexuální obsah už sice dnes nemá sílu šokovat či pohoršovat, nicméně dokáže překvapit průběžnými pointami, nuptiální i mortální
představuju si, jak by takovou anekdotu zveršoval Vrchlický či Nezval, anebo vyprávěl Hrabal (v jejich díle se podobné perly také najdou)

V rámci Havlíčkova díla jde o hodně bizarní a netypickou knihu, kterou asi není možné brát příliš vážně. Obsahově mi příliš nesedla, ale po formální stránce je rozhodně obdivuhodná.

Knihu jsem si stáhla tady na databázi a velmi mile mě překvapila. Jaroslav Havlíček musel být vtipný patron:)

Originální, vtipná satira, která se vymyká Havlíčkově tvorbě. Na tu dobu odvážné, lechtivé. Krásně napsáno a ten závěr....

Poprvé viděno ve Východočeském divadle jako tragikomedie, ovšem v moderním pojetí, brilantní záležitost!
Co se samotného příběhu týká, nápad skvělý, sic málo uvěřitelný, provedení už trochu slabší. Od cca 50. stránky jsem se do čtení nutila, a to navzdory množství zábavných, takřka geniálních slovních obratů (obzvláště popis sexuálních scén pobavil)! Občas mi rozjímání nad jednotlivými životními peripetiemi (např. měsíčky) připadalo doslova jako zdlouhavé plácání o ničem. Přitom samotný začátek vypadal tak slibně! 190 stran je na takové dílko poměrně dost, zkrátit ho na polovinu, i vzhledem k nepříliš čtivému archaickému jazyku, by knížce jen prospělo. Ale to mluvím za moderního čtenáře, ten v době páně Havlíčkově třeba nad knížkou blahem slintal!
Jedno se autorovi hodně povedlo - Emilův poslední vtip nemá chybu a jeho rozuzlení je napínavé jako kšandy!

„Sedm háďat jedním hákem
ze sedmi futrálů.“
Citát z knihy
Lehce osvětlím.
!!!SPOILER!!!
Narodil se vtipálek, který se jmenoval Emil Škvor. V dospělosti vymyslel nápad na gigantický vtip. Našel si rodinu profesora Kostky, který měl 7 dcer a byl milovníkem matematiky. Za ženu si vzal čtvrtou v pořadí. Hned jsem to vzal jako znamení a ke čtení si nalil Four Roses. Fór spočíval v tom, že oplodní v průběhu týdne nejen svoji právoplatnou manželku, ale i jejích šest sester. Dál už to nechám na potencionálním čtenáři. Kniha byla vtipná s archaickým jazykem. Doporučuji!

Havlíčka jsem měla vždy zafixovaného jako autora Petrolejových lamp, a i ty jsem pohříchu jen viděla, ale nečetla. Když jsem narazila na tento příběh, anotace mě zaujala a já do knihy nahlédla. Omráčila mě naprosto dokonalá čeština, pro mě to byly vyloženě jazykové orgie. :) Popis jednotlivých postav, zvlášť pak popis jednotlivých "dnů" mě hodně bavil. Konec mě přiznám se překvapil, nicméně jak jinak by to asi mělo skončit. Tuhle češtinskou lahůdku v mých očích asi chvíli jen tak něco nepřekoná.
Doporučujeme

Štítky
sestry otcovství erotické povídky anekdoty, vtipy, fóry černý humor
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
1963 | ![]() |
1957 | ![]() |
1940 | ![]() |
1939 | ![]() |
1999 | ![]() |
Kniha Muž sedmi sester je v
Přečtených | 108x |
Čtenářské výzvě | 10x |