Petrolejové lampy přehled

Jaroslav Havlíček

Mistrovské psychologické drama je realistickou studií maloměsta (rodné Jilemnice) na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Příběh energické a nepoddajné Štěpky se zapsal do povědomí především díky stejnojmenné filmové interpretaci režiséra Juraje Herze s Petrem Čepkem a Ivou Janžurovou v hlavních rolích.... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Petrolejové lampy" je fascinujícím psychologickým románem, který zachycuje život v maloměstské společnosti na přelomu 19. a 20. století. Hlavní postava Štěpka Kiliánová se potýká s mnoha životními překážkami a touží po lásce a rodině. Autor, Jaroslav Havlíček, mistrně vykresluje psychologii postav a jejich složité vztahy. Příběh je plný emocí a dramatických momentů, které čtenáře zasáhnou a donutí přemýšlet o lidských osudech a morálních dilematech. Více v komentářích.

Komu by se kniha Petrolejové lampy mohla líbit?

• Čtenáři zajímající se o psychologii a lidské osudy
  • Milovníci historických románů
  • Fanoušci české literatury a klasiky
  • Ti, kteří ocení hluboké psychologické analýzy postav
  • Čtenáři hledající silné emocionální příběhy

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Petrolejové lampy. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

hladko
15.01.2026

Pocit z románu neviditelný se mi zřejmě navždy zaryl do srdce i paměti a tak jsem se po dlouhé dekádě těšil na setkání a společně strávený čas s panem Havlíčkem. Ač očekávání jsou často předzvěstí zklamání, v tomto případě byla pozitivně naplněna a já mohl být opět s vděkem vtažen do dění období přelomu devatenáctého a dvacátého století v podhorském městečku Jilemnice. Zdá se, že poeticko-naturalistickým vypravěčem tohoto příběhu je skutečně samotný Havlíček, protože z náznaků je patrné, že se jedná o obyvatele Jilemnice, který popisuje příběh časově předcházející vypravěčově narození.
Čísla kapitol první části knihy mohou sloužit i jako vodítko, díky kterému jsme schopni určit věk hlavní hrdinky Štěpky a každá z kapitol přibližně zachycuje rok jejího života a její psychosociální vývoj. A nebyl by to Havlíček se svým mistrovstvím psychologické prózy, kdyby čtenáři nepředestřel dualitu Štěpčiny/Štěpánčiny duše a jejích složitých katakomb prožívání v rolích frackovité poběhlice i mravní dívky z vyšších kruhů. Pomocí propracovaných psychologických analýz a rodinných anamnéz jednotlivých postav, jež v maloměstě zosobňují tehdejší typické sociální statusy, postupně pronikáme i do duše samotného společenství maloměsta. A sociální diverzifikace je právě to, co nám nabízí hluboký vhled do fungování tehdejší lidské pospolitosti. Štěpánčin život totiž protkávají všechny společenské vrstvy městečka. Počínaje otcem stavitelem, členy městské rady, úředníky a lékaři, přes inteligentní omladinu tvořící jádro kulturního života Jilemnice, pekaře, chudé statkáře, služebnictvo, až po postavičky na okraji společnosti, místního pajdavého luetika, němého čeledína, nebo skrofulózního chlapce, jež si své místo na slunci vydobývá násilím na jiných dětech. Identifikace s myšlením širokého množství postav výrazně přispívá k porozumění kontextů prožívání doby dávno minulé. A právě tento podrobný sociokulturní vhled vnímám jak jeden z nejsilnějších přínosů Havlíčkova románu i v současné době. Příběh odehrávající se zhruba před sto padesáti lety pouze potvrzuje, že motivace a příčiny chování a jednání lidí zůstávají výrazně nezměněné.

všech 228 komentářů

Související novinky - Petrolejové lampy (0)

Čekala na muže, který nepřišel. Mohla by čekat navěky, nepřijde již nikdy. "Nikdy nepřijdu," pravil usměvavý mladý kadet, "tenkrát před lety, se mé chtivé ruce vztahovaly po každém ovoci. Později, když se mi podařilo přelstít tě pro pohodlnější umírání, byly to už jen dvě druhé sněti. Provdala ses za mou mrtvolu, Štěpko. Naše svatba byla ďábelskou fraškou, kterou zplodil můj chorobný mozek. Stala ses obětí, jíž jsem nikdy nelitoval. Řekni, nač jsi čekala dnes v noci v šatě utkaném ze svých dětských snů?"

Zfilmováno

Petrolejové lampy (1971)

Kniha Petrolejové lampy v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 244x
v Mé knihovně647x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi