K událostem v Československu zajímavosti

K událostem v Československu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116002/k-udalostem-v-ceskos-116002.jpg 2 4 2

„Fakta, dokumenty, svědectví tisku a očitých svědků.“ Tzv. Bílá kniha sestavená sovětskými propagandisty a příslušníky KGB měla zdůvodnit sovětskou okupaci. Autory je skupina sovětských propagandistů a příslušníků KGB. Konkrétní autoři neuvedeni. Moskva, 1968; cena vydání v českém jazyce 52 kopějek.

Zajímavosti (1)

https://hlidacipes.org/sovetska-bila-kniha-o-srpnu-1968-byla-spise-k-smichu-nyni-je-ale-aktualni-ovala-rusky-film/
Propagandistický film ruské televize o srpnu 1968 se některých ohledech se shoduje v tom, jak dnes Kreml popisuje dění na Ukrajině. Jeho předchůdcem byla tzv. „Bílá kniha“ - „K událostem v Československu“ s podtitulem Fakta, dokumenty, svědectví tisku a očitých svědků připomíná autor Kristián Chalupa.
Současně s masivní vojenskou intervencí do Československa v srpnu 1968 byla Sovětským svazem spuštěna i propagační kampaň, kterou ale její autoři vedli tak neprofesionálním a hloupým způsobem, že přes tragiku oněch dnů vyvolávala spíše smích. I u mnoha přesvědčených komunistů pak vzbuzovala minimálně rozpaky. Kromě vysílání rozhlasové stanice Vltava ve špatné češtině z území tehdejší NDR, kolportování časopisu Zprávy a různých propagačních letáků, vydali propagandisté ze sovětské KGB brzy po srpnu tzv. Bílou knihu - stošedesátistránková publikace představuje konglomerát vyložených lží, polopravd a také různých prohlášení či citací vytržených z kontextu.
Z textu publikace:
Dosud neznáme přesný šifrovaný název operace, připravené imperialistickými silami proti socialismu v Československu. Nejsou dosud poodhaleny před veřejností plány dislokace dobře připravených ilegálních vysílaček, tiskáren a skladů zbraní. Autoři tohoto sborníku využili bezpočet důkazů, přesvědčivých nesporných dokumentů.
My, žurnalisté, kteří jsme sledovali ještě čerstvé stopy událostí, vidíme již dnes opravdové nitro různě převlečených ideologů a organizátorů .demokratizace“ socialismu, skutečně nitro zběsilého maloměsťáka, který uvěřil v možnost svržení socialismu a obnovy kapitalistických pořádků. (kapr)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.