Dva proti Říši zajímavosti

Dva proti Říši https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305990/bmid_dva-proti-risi-DVf-305990.jpg 5 1572 394

Románové zpracování atentátu na Reinharda Heydricha. Popisuje scénu domácího odboje stejně jako exilovou vládu, výcvik parašutistů v Anglii, přípravu atentátu, okolnosti i situaci po něm. Nevyhýbá se líčení soukromého života hrdinů. Poskytuje realistický obraz o strukturách německé moci, zabývá se vyšetřovacími postupy gestapa. Kromě známých faktů obsahuje i řadu nedávno publikovaných či málo známých skutečností. Dílo zaujme strhujícím dějem i výbornou psychologií postav.... celý text

Zajímavosti (12)

https://literarni-kavarna.knizniklub.cz/clanek/17432-jak-se-pise-zlo.html (Naďa2411)


Vyšlo i v audio verzi, načetl Ladislav Frej. (lioncel)


Rozhlasové zpracování knihy: https://dvojka.rozhlas.cz/jiri-sulc-dva-proti-risi-cte-ales-prochazka-8746858 (Teckovana)


Rozhovor s autorem knihy, Jiřím Šulcem v Aktualně.cz:
http://zpravy.aktualne.cz/domaci/strhujici-shakespearovsky-pribeh-rika-o-boji-parasutistu-o-k/r~b8a51c84348f11e6bff10025900fea04/ (Viktor80)


Rozhovor s autorem knihy, Jiřím Šulcem v LN. →


http://www.lidovky.cz/heydrich-si-vsiml-atentatniku-jiz-drive-f0x-/kultura.aspx?c=A070905_091429_ln_kultura_vvr (katerinn)


Autor knihy Jiří Šulc napsal román Dva proti říši nejprve v angličtině. Úspěch se nedostavil, a tak dal na radu své manželky a přeložil román do češtiny. (vhojta)


Gabčíkovi se při atentátu zasekl samopal a Kubišovi se nepovedlo dobře hodit protitankový granát. Je tedy velké štěstí, že se atentát vůbec povedl a Heydrich následně zraněním podlehl. (vhojta)


Při atentátu se samopal nezasekl pouze Gabčíkovi. Problém se zbraní měl také sám Heydrich a jeho ochránce Klein. (vhojta)


V krátké vzpomínce velitele pražského gestapa Heinze Pannwitze je zmíněno, že si zastupující říšský protektor Reynhard Heydrich dvojice mužů před atentátem skutečně všiml. (vhojta)


Autor mj. v doslovu samozřejmě přiznává, že různé části jsou fikce. Například vykání Gabčíka a Kubiše Opálkovi, nebo klanění Gabčíka a Kubiše projíždějícímu autu, v němž seděl Heydrich. (vhojta)


Na otázku, proč se autor rozhodl napsat o tomto tématu v rozhovoru pro LN odpověděl: „Měl jsem to v hlavě velmi dlouho, protože jsem chodil na střední školu do Resslovy ulice, tedy kolem toho kostela, kde byly stopy po kulometných dávkách, což na mě nemohlo nezapůsobit." (vhojta)


Autor patnáct let působil v bezpečnostních složkách České republiky. Jeho dlouholetý zájem o druhou světovou válku vyústil dílem Dva proti říši, který je jeho prvotinou. (vhojta)


Ocenění knihy (1)

2007 - Literární cena Knižního klubu


Související novinky (1)

6. září bude vyhlášen vítěz Literární ceny Knižního klubu

26.08.2016


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.