Dva proti Říši

Dva proti Říši https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305990/bmid_dva-proti-risi-DVf-305990.jpg 5 1572 394

Románové zpracování atentátu na Reinharda Heydricha. Popisuje scénu domácího odboje stejně jako exilovou vládu, výcvik parašutistů v Anglii, přípravu atentátu, okolnosti i situaci po něm. Nevyhýbá se líčení soukromého života hrdinů. Poskytuje realistický obraz o strukturách německé moci, zabývá se vyšetřovacími postupy gestapa. Kromě známých faktů obsahuje i řadu nedávno publikovaných či málo známých skutečností. Dílo zaujme strhujícím dějem i výbornou psychologií postav.... celý text

Přidat komentář

Luca86
13.04.2024 5 z 5

Dokonalá, bravurně napsaná kniha! Povinná četba prosím pěkně :)

alkuluku_blog
05.02.2024 5 z 5

Tuhle knihu jsem četla velmi dávno, ještě na gymplu, a byla vážně obohacující. Čtivě zpracované, plné informací o zásadním momentu našich dějin, mnohé detaily mi utkvěly dodnes, takže hodnotím velice kladně!


nula87
08.01.2024 5 z 5

Skvělá kniha - autor velmi poctivě a do posledního detailu nastudoval celé téma, a je to znát. Podrobný popis postav, vývoje celé akce až do tragického konce jednoho ze zásadních příběhů moderních českých dějin.

mysimas
29.12.2023

Historické romány mi obecně moc nesedí, tady mě navíc neoslovil ani autorův styl. Rozpačitá jsem i z postav - jsou to skuteční, známí lidé, kteří žili ještě relativně nedávno, a zde se jim při konverzi na románové postavy nevyhnutelně podsouvají fiktivní názory a myšlenky.

Možná knize dám ještě někdy šanci, pokud bude správná nálada. Spíš si ale myslím, že to není kniha pro mě.

Bublinka78
27.12.2023 4 z 5

Kniha se četla moc dobře, hlavně konec z posledních okamžiků v kryptě byl hodně napínavý a zajímavý.

Jinak mi některé momenty v knize přišly hodně zjednodušené, až naivní. Jak se parašutisti scházeli u Moravců a popíjeli tam čaj. Někdy tam bylo 4 až 5 lidí. Jako vážně? Debata Kubiše s Gabčíkem v tramvaji o atentátu? Tohle ubírá knize na věrohodnosti, i když je jasné, že se jedná o fabulaci. Šlo to prostě udělat reálněji a precizněji.

GeRaltzRiVie01
16.12.2023 5 z 5

Četlo se to hezky. Skoro jako scénář k akčnímu filmu. Já osobně jsem tedy na tom atentátu nikdy nic hrdinského neviděl, ale jestli to bylo potřeba, abychom dokázali spojencům náš vzdor a zajistili si tak budoucnost, tak to asi beru.

jozik_v_tumane
26.11.2023 5 z 5

Přečteno za tři dny. Dobře napsáno!

felixrr
02.11.2023 5 z 5

Přečteno za tři dny, co víc k tomu dodat.

tittanie
26.09.2023 5 z 5

Ke knize jsem se dostala úplnou náhodou. Neměla jsem žádnou eknihu a při procházení žebříčků 100 nejlépe hodnocených knih jsem našla tuhle a sehnala jsem ji jako eknihu. Až potom jsem zjistila, že od autora jsem četla knihu Mosty do Tel Avivu.
Teď k samotné knize. Je psaná ze všech stran tj. parašutistů, prezidenta Beneše, gestapa. Autor si to může dovolit, protože všichni víme, kdo jsou ti dobří a nestane se nám, že budeme fandit gestapu. Kniha obsahuje veliké množství informací, ale protože jsem na toto téma četla již spoustu knih, tak pro mě asi žádná nebyla překvapivá.
Tyhle knihy se čtou ze začátku vždy dobře, protože všichni jsou optimističtí, věří, že přežijí. Jakmile se ale děj dostane dál, tak zjistí, že nemusí vyváznout živí a kniha se začíná číst hůře a hůře, protože my víme jak to dopadlo.
Další věc, kterou si u čtení této knihy říkám, jak bych se asi v takovýchto situací zachovala já a druhá věc, kterou si říkám, jestli stálo za to bojovat, když potom přišli komunisti, jestli jejich oběť nebyla marná. A pak si na to odpovím, že oni by stejně zemřeli, akorát za jiného režimu.

Pokud by někdo chtěl inspiraci:
https://www.databazeknih.cz/knihy/m-b-m-masin-balaban-moravek-459918?page=1

https://www.databazeknih.cz/knihy/clanek-ii-430488

https://www.databazeknih.cz/knihy/smrt-boha-smrti-legendy-a-skutecnost-kolem-atentatu-na-heydricha-82642

https://www.databazeknih.cz/knihy/cesi-se-nevzdavaji-493535

https://www.databazeknih.cz/knihy/mama-milovala-gabcika-389264

https://www.databazeknih.cz/knihy/muz-proti-okupaci-82702

kosátkoo
23.09.2023 5 z 5

Dozvěděla jsem se spoustu nových informací, vše navíc podané velmi čtivou formou. Mám nad čím přemýšlet.

Noisette73
20.09.2023 5 z 5

Super, byli to neuvěřitelně stateční muži. Naši národní hrdinové, naši předci, kteří pomáhali též. Nevím kolik lidí by to dnes chtělo absolvovat a pomohlo by... No nechci o tom raději ani přemýšlet. S pokorou a dojetím děkuji za ony činy i za knihu.

m2056
14.09.2023 5 z 5

Tak tohle je super kniha pěkný čtení a nový pohled jak probíhal Atentát nová i fakta které člověk neznal.

Kuffenbach
05.09.2023 5 z 5

Famózní, napínavé, smutné. Ti kluci měli odvahu. Kéž bych ji měl v sobě taky. A kéž nikdy nemusím zjistit, jestli mám. Za 5.

Princezna22
30.07.2023 5 z 5

Velmi čtivé. A napínavé. Doporučuju

Monnyska
27.06.2023 5 z 5

Velmi, opravdu velmi čtivý román založený na skutečných událostech. Nemohla jsem se odtrhnout, musela jsem číst každou volnou chvíli, a nakonci ukápla velká slza. Člověk si to v dnešní době neumí ani představit, troufám si říct, že i vlastenectví vyšlo už trochu z módy... Kdo ví, co by bylo, kdyby se atentát nestal, kdyby Čurda nebo Gerik nekolaborovali a drželi se svých úkolů z Anglie, co kdyby Lidice nebyly vypáleny, znamenalo by to, že po válce bychom měli úplně jiné území? Stáli by na naší straně vítězné mocnosti? A jak by dopadli parašutisté, kdyby přežili válku? Skončili by ve vězení, či by byli popraveni ve vykonstruovaných procesech jako jiní? Asi by se divili, kam až ta doba zašla a že nacismem skončila jedna etapa a druhá etapa přišla na řadu... Člověka to nutí přemýšlet, ještě stále mám knihu v hlavě... Opravdu doporučuji...

ondras666
15.06.2023 5 z 5

Velmi silná kniha o hrdinství mnoha lidí, kteří věřili v lepší svět. A i když věděli, že čin, který vykonaji, bude mít nedozírné následky, šli do toho.
I když člověk ví, že tady happy end nebude, pořád nějak čeká, že přeci musí přežít...
Čest jejich památce a díky za činy, které my si neumíme dnes ani představit.

clara-josep
19.04.2023 5 z 5

Kniha se vypráví jako dobrodružný román, liší se tím, že vše se takto (pravděpodobně) odehrálo. Hrozně mě rozesmutnilo, (i když jsem věděla, že to tak musí dopadnout) když zemřeli Gabčík a Kubiš. Můžu to doporučovat všem, co o atentátu moc neví, kdyžtak bych potom navazovala knihou o Lidicích.

Danago
17.04.2023 5 z 5

Doposud jsem o atentátu na Heydricha věděla jen velmi málo. Kniha mi ukázala zevrubně celou historii této události, která navždy vstoupila do dějin. Pozadí tohoto hrdinského činu a celkově odboje v našem státě. Jsem hrdá na všechny , kdo bojovali jakýmkoliv způsobem , nevzdali se do poslední chvíle. A jak už tu zaznělo mnohokrát přede mnou, i když jsem věděla jak to dopadne, kniha mě natolik vtáhla do dělje , že jsem doufala v zázrak.

MichalMartinka
14.04.2023 5 z 5

Výborné čtení. Napínavé až do konce. Pořád člověk věřil, že to nedopadne tak jak historie napsala. Ale nestalo se tak. Čest památce hrdinům.

marco026
03.04.2023 5 z 5

Nikdy som si nemyslel, že existuje kniha, ktorú by som odporučil prečítať každému, no práve som ju asi našiel. Dielo Jiřího Šulca s názvom Dva proti Říši som si plánovať prečítať už dlhšie, pretože samotný atentát na Heydricha ma zaujímal. Kniha nepopisuje len prípravu a výcvik Gabčíka s Kubišom, ktorí boli poverení touto tajnou úlohou, ale autor sa venuje aj samotnému odboju a tiež postupu Nemcov pri snahe rozbiť nadobro akýkoľvek odpor. Veľmi dobre sú napísané samotné dialógy, no jediné čoho som sa bál bolo, že sa budem strácať v rôznych menách ľudí, ktorí boli zapojení do odboja alebo tých na opačnej strane. Je pravda, že postáv v knihe je veľa, ale nakoniec sa autor rozhodol vybrať z tohto historického obdobia len tie najpodstatnejšie a najvýraznejšie pre príbeh, takže ich nie je až toľko, že by sa čitateľ v deji a menách strácal. Toto svoje rozhodnutie spomína na konci knihy, kde aj vysvetľuje, ktoré udalosti boli prikrášlené alebo vymyslené len pre potreby príbehu. Som však veľmi rád, že takých vecí je v knihe málo a autor vystaval tento historický román hlavne na základe zachovaných prameňov, pričom využil aj pomoc rôznych historikov. Ide naozaj o veľmi silné dielo, od ktorého sa nedokážete odtrhnúť. Byť cudzincom vo svojej rodnej zemi muselo byť niečo strašné. Knihu odporúčam aj tým, ktorí sa o tematiku druhej svetovej vojny nezaujímajú.