Doktor Spánek zajímavosti

Doktor Spánek https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533720/bmid_doktor-spanek-65e86a35e5121.jpg 4 1489 1489

Osvícení série

< 2. díl

Uběhlo čtyřicet let a z osvíceného syna Torranceových je zralý muž, jenž propadl stejné závislosti, která kdysi doháněla do zuřivé nepříčetnosti jeho otce Jacka. Dan se lahve držet nechce, a tak se pokusí začít znovu na zapadlém maloměstě daleko od všech neřestí. V hospicu, kde ho zaměstnali jako ošetřovatele, získává díky zvláštním schopnostem brzy další poslání: s kočkou, která umí vycítit, kdy se čas umírajícího naplnil, vyprovází své bližní na onen svět. Zčistajasna s ním však naváže telepatické spojení dvanáctiletá Abra a zoufale ho prosí o pomoc. Dan se k traumatické minulosti vracet nehodlá, ale když pochopí, že i tahle mimořádně nadaná dívka se pro síly Zla stala lovnou zvěří, musí se jí pokusit pomoct. Vědí vůbec, s jak nelítostnou mocí mají co do činění? Porazí spolu síly temnot, před nimiž se tehdy malému Dannymu podařilo snad jen zázrakem skrýt? Pokračování ikonického hororu Osvícení. Román amerického krále žánru v roce 2019 zfilmoval režisér Mike Flanagan s Ewanem McGregorem a Rebeccou Fergusonovou v hlavních rolích.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Doctor Sleep , 2013


více info...

Zajímavosti (7)

Jedna z pacientek, kterou Dr. John zmíní v rozhovoru s Danem, se jmenuje Frederika Bimmelová. Stejně se jmenuje i jedna z obětí Buffalo Billa z knihy (filmu) Mlčení jehňátek. (CalypsoCZ)


Trailer adaptace:
https://m.youtube.com/watch?v=CDf_EnIhojk

Premiéra:
14.11.2019

Info o filmu:
https://www.csfd.cz/film/625651-doktor-spanek/prehled/ (Lenka.Vílka)


Třicet osm let po premiéře Osvícení Stanleyho Kubricka se začíná studio Warner Bros. připravovat na natočení i Doktora Spánku. Režírovat by měl Mike Flanagan. (ddkk)


Kniha Doktor Spánek (Doctor Sleep) vyhrála GoodReads Choice Awards za rok 2013 v kategorii Best Horror (28 678 hlasů). (LibraryGirl)


V knize je vzpomenuto městečko Jerusalem Lot´s, které se vyskytuje v Kingově knize Prokletí Salemu a je sužováno upíry. (Chipsonator)


Kočka Azzie v této knize je inspirovaná skutečně žijící kočkou jménem Oscar. Oscar předpovídal smrt pacientů v ošetřovatelském a rehabilitačním centru na Rhode Islandu. (Patw)


Už při promo akcích ke knize Pod Kupolí se King rozpovídal o plánovaném seqelu ke knize Osvícení. 1. prosince 2009 se na oficiální webové stránce Stephena objevila anketa s dotazem, zda by si čtenáři přáli víc knihu Doktor spánek nebo pokračování Temné věže. Doktor Spánek vyhrál. (Patw)