Zbabělci zajímavosti

Zbabělci https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76066/danny-smiricky-zbabe-76066.jpg 4 1082 135

Danny Smiřický série

< 2. díl >

Zbabělci, román napsaný již v roce 1948, vydaný však až o deset let později, jsou Škvoreckého prvotinou a obsahují řadu autobiografických prvků. Děj se odehrává ve východočeském městě Kostelec, v jediném týdnu na samém konci druhé světové války. Každý den hlavního hrdiny Dannyho Smiřického je vylíčen jako samostatná kapitola.

Zajímavosti (5)

V březnu roku 1991 jsem se svou dcerou (tenkrát ještě studentkou zdravotní školy) navštívil autogramiádu manželů Škvoreckých. Za stolem neseděl Dany Smiřický. Místo něj tam byl elegantní pán, takový příjemný prošedivělý playboy. Když na nás přišla řada, jeho pohled směřoval výhradně k mému doprovodu.
\"Jaké je vaše ctěné jméno slečno ? Zuzana, pravila dcera (která zcela zčervenala ve tváři). A mohu napsat prosím Zuzance ? Ano prosím, pouze špitla.\"
A oba jsme si při odchodu z dlouhé fronty říkali, že jsme se opět, ale ne v knize, setkali s Danym.
V této formě by již možná u Ireny uspěl. (1amu)


Tomáš Mazal napsal cestopis Zbabělců. Jmenuje se to Putování k Port Arthuru. Pokud jste velcí fanoušci tohoto díla a máte rádi okolí Náchoda, doporučuji knížečku zakoupit. Je tam spoustu zajímavostí nejen o Josefovi Škvoreckém. (MadamC)


Kostelec, ve kterém se děj tohoto románu odehrává, je ve skutečnosti Škvoreckého rodné město Náchod. (Eicherik)


Na jaře či v létě 1968 napsal Josef Škvorecký s Milošem Formanem synopsi scénáře k Zbabělcům. Samotný scénář, natož film ale už nevznikl. Škvorecký po odchodu do exilu přeložil synopsi do angličtiny, ale ani zde podle ní žádný film nevznikl. (chaera)


Scénář Zbabělců napsal také Petr Jarchovský a zfilmovat ho zvažovali v 90. letech 20. století Jiří Menzel či Vladimír Michálek. Prozatím tak prvotina Škvoreckého nemá žádné filmové pojetí. (vhojta)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (2)

54 nových eknih zdarma (září)

23.09.2019

Nové eknihy zdarma (srpen, 7. díl)

14.08.2019


Citáty z knihy (1)

Věděl jsem to. Věděl jsem to zatraceně dobře, že člověk nemůže být nikdy šťastný, protože štěstí je skrznaskrz věcí minulosti.