Zrodili se z popelu

recenze

Zvláštní oheň (2018) / MilenneWaver
Zvláštní oheň

I když se Pán snažil, nakonec neměl jinou možnost. Musel potrestat lidi, za své hříchy a povahu, kdy se starali jen o sebe. Naštěstí, část lidí přežila a pokusili se vytvořit novou zemi, lepší než dřív. Jenže je těžké začít úplně od znovu, po tom, co vše ztratili. A tak se dostáváme k hlavním hrdinům knihy. Clive a Clover, dva bratři a kluci, kteří věří, že mohou změnit svět, že mohou přimět lidi znovu uvěřit. Jenže tehdy se setkají s lidmi, kteří se liší. Nemají víru. Ale mají něco, co už mnozí lidé dávno ztratili. Technologii.

Zvláštní oheň je doslova zvláštní, už od samého začátku. Pohrává si se zajímavým námětem a jeho zpracování je neobyčejné. Více než fantasy mi připomíná dystopii, byť změněnou. Je to mix mnoha žánrů, proto nelze přesně určit, kam ho zařadit.

V knize se nejvíce objevují dva bratři, Clive a Clover, kteří spolu se svou rodinou putují na cestách, aby do zbytku lidí vnášeli víru a snažili se je přimět ke vzniku lepšího světa. Jenže jakkoliv se snaží o stmelení civilizace, vztah mezi dvěma bratry je nahnutý. Není překvapení, že mladší Clover žárlí. Zatímco jeho bratr Clive je vykreslován jako dokonalejší a schopnější, Clover už od začátku nosí nálepku černé ovce rodiny. Ale i když si jsou občas vzdálení, v mnoha věcech si zůstávají podobní. Oba jsou vytrvalí a silní.
Mimo nich je v knize více postav, ať už se jedná o jejich rodinu nebo lidi, které potkají, ale ty jsou méně významné. Celkově mi přijde, že v knize nejsou postavy obecně příliš rozpracované, jsou spíše zatlačené do pozadí a rozhodně se zde o nich nerozebírají žádné detaily, což mě trochu zklamalo. Preferovala bych, kdyby měla možnost dozvědět se o určitých postavách více.

Nikdo nemůže autorovi upřít skvělý nápad, který je takový základ knihy – svět, který byl zničen, než se znovu zrodil „z popela“. Bohužel, zpracování knihy je mnohem horší. Nečetla jsem žádné další autorovo dílo, proto nemohu posoudit, jestli je jeho styl takový neustále, nebo se to týká pouze téhle knihy, nicméně mi přijde, že je zápletka absolutně nepromyšlená. Celou dobu, od začátku až ke konci se knihy točí kolem té samé věci a mimo pár zajímavých scén mi kniha nepřijde nijak zajímavá.

Podobný pocit mám i z jejího zpracování. Jsou zde scény, které jsou napsané skvěle a hltáte je jako žíznící vodu. Poté ale přijde změna a psaní se zhorší, některé pasáže jsou suché a bez sebemenší akce. V ději celkově mi chyběly zvraty, bylo jich tu na můj vkus málo, což se podepsalo na čtivosti knihy.

Ačkoliv jsem od knihy neměla žádná velká očekávání, musím přiznat, že mě tento díl série vůbec nesedl a čtení mě většinou nebavilo. Je to škoda, protože kniha má skvělý potenciál a rozhodně by si zasloužila více propracovat. Ale kdo ví, možná nás autor druhým dílem série překvapí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Databázi knih a Albatros media

Komentáře (0)

Přidat komentář