Zpověď doktora Mengeleho

recenze

Zpověď doktora Mengeleho (2023) 4 z 5 / Knihomolka97
Zpověď doktora Mengeleho

Knihy o druhé světové válce, ať už fakta či příběhy, čtu čím dál častěji. Zpověď doktora Mengeleho mě nemohla minout, protože se přiznám, že o tomto člověku, přezdívaném "Anděl smrti", jsem věděla jen pár známých informací. Dřív jsem snad ani raději nechtěla vědět víc.

Jeho činy hovoří za vše, ale jaký to byl člověk před válkou? Z jaké pocházel rodiny? Co se stalo, že se ze z něj stala taková zrůda? Měl vůbec nějaké výčitky svědomí?

Rozhovory s ním provedla bývalá vězenkyně tábora, která na Mengeleho po letech narazila, když se stále skrýval před spravedlností. Tady si neodpustím poznámku, že strašně bolí to vědomí, že spousta nacistů nikdy nebyla potrestána.

Josef Mengele byl popisován jako pohledný, elegantní muž, vždy chodil upraven, měl výkyvy nálad. Rozhodoval o životě a smrti vězňů v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau a pro své zvrácené experimenty a výzkumy si vybíral zejména ženy a děti, obzvláště ho zajímala dvojčata.

Všechno si dokázal odůvodnit ve jménu vědy a co je šílené, po válce se sám považoval za oběť. Byl to sobec a narcis. Takže.. nic překvapivého.
V knize nechybí i dobové fotografie či dokumenty.
V Osvětimi jsem byla 2x před lety a skoro všechno mám stále živě v paměti.

Komentáře (0)

Přidat komentář