Zlatá klec, Camilla Läckberg

recenze

Zlatá klec (2019) 4 z 5 / Daysy
Zlatá klec

Faye si žije jako v bavlnce. Tenhle model potkáváme teď v knihách už docela často - "pár snů". Pracující manžel, který vydělává krásné peníze na to, aby jeho žena mohla žít ve zlaté kleci luxusního bytu, nemusela nic dělat a její jedinou starostí je péče o dítě a manžílka. Faye je ale ambiciózní žena a práce jí chybí. Byla to totiž ona, kdo Jackovi a jeho partnerovi Henrykovi dala nápad na podnikání, z kterého nyní tihle dva muži těží. I když je velice inteligentní, přenechala i tak všechny starosti kolem práce Jackovi a věnuje se jejich dceři Julienne a tlachání s ostatními "bohatými a krásnými" paničkami, které mají doma podobné zázemí.

Už anotace knihy nám ale prozrazuje, že ne každé pozlátko je věčné. Jack se od Faye časem vzdaluje, manželka ho přestává zajímat a stane se z něj záletník, což si užívá. No a jak to tak bývá, všechno jednou praskne, takže ho Faye jednoho dne přistihne s jeho krásnou kolegyní Ylvou. Na to jí Jack oznámí, že ji už nemiluje, chce se rozvést a z majetku Faye nedostane ani korunu.

Faye se uchýlí ke své nejlepší kamarádce Chris a po nějaké době sebelitování se rozhodne, že se vzchopí. Nebude troska, kterou manžel odhodil, a které nic nezůstalo. Použije svoji inteligenci, vybuduje si jméno a nakonec se pomstí. A to pořádně!

Jakmile se Faye postaví na nohy, najde si spolu s Julienne byt u starší ženy jménem Kerstin, které postupně vyklopí vše o Jackovi a nakonec i své plány, jakým způsobem si chce s Jackem vyřídit účty. Kerstin má s muži své vlastní špatné zkušenosti, a tak ji v tom jen podpoří a slíbí svoji pomoc.

No a tady to teprve celé začíná. Připravte se na pořádnou jízdu, která vede po dlouhé cestě s hlavním cílem pomsta, která stojí za to! Příběh sice není nic až tak originálního, přece jen takový zhrzených žen už jsem v knihách potkala mnoho, ale určitě je to zajímavé čtení. Faye mi přišla v některých věcech až moc ujetá, ale nakonec proč ne. Jen to ukazuje, jak jsou někteří lidé až psychopaticky posedlí pomstou a dokážou pro to udělat úplně cokoliv. A tím myslím opravdu všechno. Kniha je navíc docela feministická a plná intrik a různých zápletek. Připravte se na házení všech mužů do jednoho černého pytle, což mi malinko vadilo, ale opět - je to z hlavy Faye. Ta v jedné části knihy zmiňuje i své dětství, což nám pomůže pochopit, jakou osobností dnes je, jak se vytvořil její charakter a proč.

Příběh je lehounce předvídatelný a nenajdeme tu žádný wow efekt, ale to se docela dalo čekat. Knize to ovšem na čtivosti neubírá a četla se mi i tak úplně sama. Rozhodně je to docela zajímavě zpracovaný psychologický thriller a ráda doporučuji ke čtení.

Ještě malá poznámka k českému přebalu knihy. Je opravdu nádherná a trefná a hned jsem si ji zamilovala. Bohužel zlaté písmo se mi začalo mazat, jen co jsem knihu párkrát vzala do ruky. Pak stačilo jedno přenesení v batohu, když jsem si knížku brala na víkend k našim a ještě se to zhoršilo. To je také důvod, proč jsem na začátek článku použila ofiko produktovou fotografii. Nestihla jsem si knihu vyfotit před čtením, protože jsem netušila, že se její obal tak rychle začne "vypařovat". A to se vždy snažím s knihami zacházet maximálně opatrně. Je to docela škoda, protože na první pohled vypadá přebal dost luxusně, ale během několika čtení to je přesně naopak.

Komentáře (0)

Přidat komentář