Martin Selner, Autismus & Chardonnay (1+2) - audioverze

recenze

Autismus & Chardonnay (2017) 4 z 5 / Daysy
Autismus & Chardonnay

O Martinovi Selnerovi určitě dost z vás už slyšelo. Od roku 2013 pracuje jako asistent ve stacionáři pro lidi s poruchou autistického spektra. V roce 2016 začal psát blog Autismus a Chardonnay, sledovat ho můžete také na sociálních sítích. V roce 2017 se rozhodl vydat dle blogu knihu, později v roce 2019 její druhý díl. Minulým rokem jsme se dočkali také audioknihy.

Audiokniha je spojením obou knih: Autismus a Chardonnay a Autismus a Chardonnay 2 s dodatkem pozdní sběr. Tohle spojení mi moc vyhovovalo, protože jsem neměla mezi jednotlivými díly pauzu a navíc na sebe tak nějak hezky navazují, že to přirozeně plyne jako jedna kniha.

Z různých krátkých příběhů poznáváme těžko pochopitelný autismus, samotné autisty, jejich chování a potřebu lásky, trpělivosti, pozornosti a pochopení. Za mě to je skvělé přiblížení autistického světa nám, kteří o něm nemáme ani tucha. Autismus je velice citlivé téma, nicméně Martin má talent podat vše upřímně, bez příkras, ale při tom zároveň mile a často až vtipně.

Dost mě zaujaly i pasáže, kde Martin Selner sdílí svůj osobní pohled na věc a to, jak se sám s touto náročnou prací vypořádává. Tímto kniha přibližuje nejen autisty, ale také lidi, kteří jsou jim chápajícími parťáky, pokud potřebují. I jim někdy dochází trpělivost a potřebují pochopení. Zároveň je ale skvělé, když umí některé situace brát opravdu s humorem, jako Martin. Myslím, že hlavně jeho smysl pro humor mu při práci s autismy často dost pomohl.

Moc doporučuju, pokud vás tato tematika zajímá. V téhle knize jste autistům a lidem, kteří s nimi pracují, opravdu blízko a u mě kniha naprosto splnila očekávání.

Někteří tvrdí, že očekávali více, než jen hození blogových článků do knížky, ale pro mě je přece jen lepší to mít celistvě vše v jedné knize, protože nejsem takový poctivec, abych četla všechny blogové články, takže možnost si vše poslechnout v jedné audioknize pro mě byla daleko lepší a děkuju za to. Také nejsem zastáncem toho, že by měla být kniha zpracována na nějaké vyšší úrovni, než je psaný blog. Za mě prostě tenhle styl psaní k Martinovi patří a nejsem si jistá, jestli by se mi kniha líbila, kdyby ji napsal jinak, než jak jsme u něj zvyklí.

David Novotný jako interpret byl naprosto báječný. Těžko si teď po poslechu těchto audioknih dokážu představit jako vypravěče někoho jiného, než jeho, protože se toho zhostil výborně. Dokázal skvěle vystihnout konkrétní situace a moc se mi líbilo, jak interpretoval autisty. Myslím, že knize to ještě víc přidalo, takže za mě audio verze určitě super a skvěle mi doprovázela moje procházky.

Komentáře (0)