Život ve Skotsku

recenze

Pět set mil od tebe (2023) 4 z 5 / knihovnička007
Pět set mil od tebe

"Skotsko jí to snad dělalo schválně: paprsek za paprskem se prodíral mrakem a ozařoval pole, tak zelená, jako by byla z neónu, po nichž radostně skotačila skoro odrostlá jehňátka. Vysoké štíty kopců chránily malé vísky, které se v jejich závětří choulily kolem návsží. Ve vzduchu stále ještě panoval ranní chlad, byl cítit v krku, ale pomalu se již o slovo hlásil teplý den, v němž bude z vřesovišť stoupat vůně a kdy budete rukama moct pročesávat vysoké luční kvítí, obsypané motýly a včelami."

Jak je vidět z úvodních vět této recenze, autorka ve Skotsku žije a na knize je to hodně poznat. Když se do stránek ponoříte, krásnou skotskou přírodu můžete vidět přímo před očima a to je na tom to úžasné. Sedíte si doma v křesle, ale v mysli jste o mnoho mil stejně, jako Lissa a Cameron :)

Krásný, barevný, jednoduchý a voňavý příběh z dalekého a divokého Skotska (potažmo Londýna).

Lissa pracuje v Londýně jako zdravotní sestra. Vídá kolem sebe spoustu špatných věcí, nemocí i utrpení. Celý život v tomto městě žije, nezná nic jiného a je na něj zvyklá. Jednoho se ale vše změní a Lissa se v něm již necítí bezpečně. Zaměstnavatel o dobrou sestru nechce přijít a tak přichází s nápadem - Lissa si na pár týdnů vymění své pracovní místo se svým skotským protějškem Cormacem. Ten by nikdy své klidné městečko neopustil, ale když to říká jeho kamarád Jake-vyzkoušet se má všechno. A tak se Lissa stěhuje do míst, kde lišky dávají dobrou noc a Cameron si musí zvyknout na to, že nikdy a nikde není sám... Jak to dopadne?

Kniha Pět set mil od nebe je třetí díl- volné pokračování příběhů z pobřeží jezera Loch Ness. Lehce se setkáme i s hrdiny z předchozích dílů (ale nijak výrazně-lze číst i samostatně).

Občas mne při čtení vyvedla Lissa trochu z rovnováhy, když se přiznala, že nikdy neviděla živou včelu a bála se ježečka... ale skotská příroda (stejně jako každá příroda) se jí dostala přímo do . Bylo úžasné, jak se pomalu probouzela a zjišťovala, jak je ten venkov nádherný :) Úplně jsem ji ty skotské vyhlídky záviděla :)

Ze začátku příběh není jednoduchý-Lissa má své obrovské problémy, které nejdou tak lehce vyřešit. Nebo snad ano?

A Cameron... úplně ho vidím před očima, velkého, neohrabaného, ale strašného hodného Skota ve flanelce uprostřed Londýna. A ty jejich zprávy a kresby... :) Bavilo mne číst, jak se oba snaží vypořádat se situacemi, na které absolutně nebyli zvyklí. Rozdíl mezi Skotskou vesnicí, kde se všichni znají (jako ve všech správných vesnicích) a v Londýně byl propastný, což autorka beze zbytku využila.

Jediné, co bych autorce vytkla, jsou sprostá slova, která se dle mého do tohoto žánru nehodí. Ale jinak - Cameron se jí úžasně povedl a ráda bych ho viděla - sympatického velkého Skota, který udělá vše, co může i pro neznámé lidi...

A je úplně jedno, že víte, jak kniha skončí, i když jste si přečetli jen anotaci ke knize nebo první stránky knihy... Kniha je to podařená, letní, odpočinková, lehce předvídatelná, ale i takové knihy je občas potřeba si přečíst :)

Komentáře (0)

Přidat komentář