Život alkoholika vždy nemusí dopadnout špatně

recenze

Nebe nad Perninkem (2021) 5 z 5 / cornetka
Nebe nad Perninkem

Kniha nás zavádí do malého městečka Pernink, kde se Petr seznamuje s Kamilou. Petr je lékař, ale jeho doktorská kariéra zpočátku nedopadla zrovna nejlíp. Už od mládí byl rád středem pozornosti, neohlížel se na ostatní, rád se bavil a ještě raději se napil. Ve škole lehce prospíval, vysokou školu zvládl levou zadní. Jeho závislost na alkoholu začala celkem nenápadně - tu a tam nějaké pivko nebo drink, až se z toho stala nutnost.

Svojí kariéru nastartoval Petr ve Vinohradské nemocnici, odkud kvůli alkoholu musel odejít. Díky bývalému spolužákovi se dostal do Sokolova, ale konec byl stejný jako v Praze. Alkohol ho dostal až na samé dno - byl bez práce, bez manželky i bez přátel. Po posledním propadu na dno se naštěstí vzpamatoval a začal se chovat „normálně“. Nebylo pro něj jednoduché sehnat práci, obzvlášť, když mu jeho manželka tak ráda škodila.

Petr se ale nenechal odradit a tak se dostává do již zmiňovaného Perninku, kde se stává obvodním lékařem. První osobou, kterou zde potkává, je Kamila. Ta ho okamžitě zaujala a stejně tak to bylo i u Kamily.

Ani cesta Kamily do Perninku nebyla jednoduchá. Její vyprávění tvoří další dějovou linku. Kamila je mladá, hezká holka, která časem pochopí, že nejdůležitější je mít ráda sám sebe, dokázat si užívat života a hlavně nežít jako její sestra nebo matka.

V knize také poznáváme krásnou přírodu okolních Krušných hor, které se pro Kamilu i Petra stávají tím skutečným domovem, kde jsou spokojení a šťastní. Seznamujeme se také s životem lidí na malém městě, kde se všichni znají a vzájemně si pomáhají.

Pokud máte rádi lidské osudy, určitě vás bude tato kniha bavit stejně jako mě. Kamila i Petr jsou obyčejní lidé, jejichž osudy jsou velmi reálné. Naštěstí se ani jeden nevzdává a věří, že i na ně se štěstí usměje. Díky dobré charaktristice Kamily, Petra i jeho manželky Niny vám bude brzy jasné, koho máte rádi a koho byste se nejradši zbavili.

Kniha je napsaná velmi poutavě a čtivě – stihla jsem jí přečíst za pár večerů. Chvílemi jsem se na Petra zlobila, jak lehce dokázal zase propadnout alkoholu. Na druhou stranu je mi ale jasné, že musel spadnout na samé dno, aby se mohl odrazit a vzít svůj život pevně do svých rukou. O to víc mě potom potěšil závěr knihy.


Nebe nad Perninkem Nebe nad Perninkem Štěpán Javůrek

Petr je mladý nadaný chlapec, který díky svému talentu lehce proplouvá studiem medicíny a záhy se stává úspěšným lékařem na prestižní pražské klinice. Jeho úspěch je ale vykoupen permanentním bojem s alkoholem, kterému podléhá čím... více


Komentáře (0)

Přidat komentář